Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

kaplişimiz yem yemiyor,gözü şişti ve hareketleri ağırlaştı..yardıma ihtiyacımız war..:(

öncelikle herkese slmlar..daha önceden hiç kaplumbağalarımızla ilgili bi sorunumuz olmamıştı bu siteyi yeni keşfettim umarım aydınlanmamızda yardımcı bulabilirim..trabzonda yaşıyorum ve burda veterinerler de pek aydınlatıcı olamıyor. ben sorunlarımızı anlatayım..önce biras anlatayım onları:iki tane tatlısu kaplumbağamız war 17 senedir bizle beraberler..forumlara şöyle bi baktım da herkes kaplişlerinin üzerine çok titriyo tabi öyle olmalı da biz belki de çok eski zmndan beri beraber olduğumuzdan yetiştirme şeklimize alıştılar mesela akvaryumda değiller ısıtıcıları da yok,annem onları çocukları gibi görüyo ama:)suları hergün değiştiriliyor,günde kapliş başına 9`ar adet sabah ve akşam olarak yem yiyolar..arada bir annem beyaz peynir veriyo..şöle bir iki aya kadar hiç bi sorunumuz olmamıştı..isimleri de tipitoşla ponpini:) ponpini tipitoşa göre çok daha obur ve hareketli..tipitoşumuz hasta oldu sanırım..altta resimlerini de başarabilirsem koyacam..iki ay kadardır iştahsızlık wardı zaten bide son zmnlarda gözleri patlayacak gibi şişti..hareketleri ağırlaştı önceki hallerini bilmesem bu kadar garip gelmicekti,çok hareketli bi kaplişti de:)sırtı da tabaka olarak beyazlaştı ve geçmiyo..kabuk dökülmesi gibi değil.ponpini ha gayret döküyo,tipitoşunki ona benzemiyo..annem bi veterinere sordu insanlar için kullanılan bi göz merhemi vermiş onuu sürdük bu akşam.. bana yardımcı olabilceğinizi umuyorum..teşekkür ederim şimdiden..

http://i138.photobucket.com/albums/q250/maviminik/tipito351351351.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q250/maviminik/tipito351351.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q250/maviminik/tipito351-1.jpg

http://i138.photobucket.com/albums/q250/maviminik/tipito351.jpg

 

img

maviminik

18 yıl 7 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Maalesef durumları çok kötü.Müdahele etmekte.Biraz geç kalmışsınız hem şiddetli üşütmeden dolayı akciğer yangısı var hemde mantar oluşmuş.Derhal veterinere gitmelisiniz dozunu kaplumbağanın ağrılığına göre ayarlayarak arka bacaktan antibiotik iğnesi olmalı.aynı zamanda mantar tedevisi yapılmalı ama mutlaka akvaryum ve ayarlı akvaryum ısıtıcısı gerekecek. akvaryumda su sıcaklığını 30 derece yapmanız lazım.

img

frozen

19 yıl 6 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

çok teşekkür ederim..dediğim gibi trabzonda veterinerler kaplumbağalar konusunda pek aydınlatıcı olamıyorlar..daha önceden de kabukta beyazlaşma olmuştu ama kendiliğinden geçmişti önceleri anlayamadık ciddi bişey olabileceğini hemen akvaryuma koyacaz onları o zmn..bişey daha sorayım 2 tane kapluşumuz war bir tanesi hastaydı..onları ayırmamız gerekir mi öbürüne bulaşır mı acaba?

img

maviminik

18 yıl 7 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Lütfen Veterinere Danışıp Tedaviyi Birlikte Uygulayınız

Kaplumbağalarda Mantar Hastalığı  Tedavisi

Sırasıyla şu adımları izleyin, ve biri işe yaramaz ise diğerine devam edin.

1. Tuzlu su ile banyo: 2 yemek kaşığı kaya tuzunu veya deniz tuzunu litre başına 10 gr olacak şekilde karışırınız. Buna aynı zamanda mantara karşı ilaç da ekleyebilirsin. Suyun derinliği kabuğu kaplayacak kadar olmalı. Yani derin değil. Mantarın yoğunluğuna göre her gün bir kaç saat (7-8 saat) olacak şekilde 3-5 gün boyunca tuzlu su ile banyo yapsın kalan zamanda kuru kalsın.

2. Hidrojen Peroksit (tavsiye etmem, çünkü ben de uygulama şeklini ve etkisini bilmiyorum) veya betadin (iyodin) veyahut antibiyotikler kullanılabilir. Her ne kadar mantarı iyileştirse de bölgedeki yaranın iyileşmesini yavaşlatılyor. Antiseptik olarak genelde piyasada adı nolvasan olarak bilinen ancak belki Türkiye`de adı farklıdır. Ana maddesi klorahegzidin. En iyi sonuçlar bu ilaçla alınır. 1/100 oranda kullanılır. Genelde de mavi renkli bir madde, sprey olarak da kullanılabilir.

Bedatine ve kuru tutma ile iyi sonuçlar alınabilir, ancak iyotlu tüm çözeltiler kaplumbağanın karaciğerine zarar verir. Genel olarak tuz zaten kaplumbağaya zararlıdır.

Bunun yanında mantar hastalığına tutulan kaplumbağaların ağızlarının (gaga gibi) özellikle alt çenesinde siyah nokta gibi bir çürüme olabilir. Burayı da ayrıca tedavi etmeyi unutmayınız. Eğer cildinde varsa bir yine yukarıdaki yöntem ve yanında mantar için kremler kullanılabilir. Güneşin ise mantar hastalığına en iyi tedavi olduğunu da unutmayınız..

Kaplumbağaya antiseptiklerin yanında ayrıca antibiyotik tedavasi de gerekir.

Unutmayınız ki, mantar hayvanlardan size bulaşabilir, kendi hijyeninizi ihmal etmeyin ve kaplumbağaya baktıktan sonra kendinizi de bu ilaçlarla dezenfekte etmeniz gerekir.

Göz Şişmesi Sebepleri ve Tedavisi - Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi

Göz şişmesi:

Ya akciğer enfeksiyonu ya da A vitamini eksikliğinden kaynaklı olur. Bazen de bakteriyel bir durumdur, örneğin akvaryum koşulları hijyenik değildir. Her iki gözün şişmesi genelde akciğer enfeksiyonuna işarettir ancak eğer ortamı uygun ise (yavru kaplumbağalar için 30 derece, erişkinler için 28 derece sabit su sıcaklığı, filtre, güneş ışığı/UV kaynağı vs) A vitamini eksikliği üzerinde durmak gerekir. Akciğer enfeksiyonu beraberinde başka belirtiler gösterir. Mesela cildinin kızarmış olması, yamuk yüzmesi, burnundan köpük gelmesi, tıslama sesi çıkarması, karada fazla kalması, batamaması veya tam tersi taş gibi batması bunun belirtileridir. Hatta kabuğunun altı bile hafif kızıla çalar.

Tedavisi yine antibiyotik ile olur. Tabi bunun yanında yine vitamin takviyesi (ABD3E)gerekir.

Akciğer enfeksiyonunun tedavisi (veteriner tarafından uygulanacaktır, yardımcı olması bakımından print edip gösteriniz):

deksosiklin antibiyotik iğnesi veya amikasin türü antibiyotitk iğnesi gerekir.

Deksosiklin için: 50mg/kg, ilk doz, sonraki dozlar 25 mg/kg başı ve her 72 saatte bir olmak üzere en fazla 5 kür. arka bacağının deri altına.

Amikasin için: 5 mg/kg başına ilk doz, sonraki dozlar 2,5 mg/kg başına 72 saatte bir olmak üzere en fazla 5 ür. arka bacağının deri altına. (kaplumbağaya biraz acı verebilir)

Bunların yanında bir kez olmak üzere AD3EC vitamin karışımı iğne vurulur.

Gözlerindeki şiş için şu an Teramisin göz merhemi kullanabilirsin.Başka ilaçlar da kullanılanlar olmuştur. Kara kaplumbağası için mesela Gentagut kullanılabilir. Ancak su kaplumbağasında merhem kullanılması tabi daha mantıklı. Günde bir kez ve çok az sür. dozu fazla gelmesin. Ancak tek başına yeterli değildir.

Yukarıda sayılan işlemler tabi ortamı düzeltilmedikçe ve su ısısı sabitlenmedikçe hiçbir işe yaramaz.

Uygun ortam: akvaryum+ısıtıcı (28 derece sabit ısıda)+filtre+ısıtıcı lamba+kaya ve bol güneş ışığı (doğrudan) veya UV lambası.

Kaplumbağanız oldukça hasta, bir an önce tedaviye başlamanız gerekir. Geçmiş olsun.


momo

img

beppomomo

20 yıl 6 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

sana da çok teşekkür ederim momo ben yrn bu bilgilerle veterinere gidiyim o zmn.. umarım iyileşecek tipitoşumuz:)

img

maviminik

18 yıl 7 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bence ayırmanız gerekir ama zaten beraber oldukları süre boyunca hastalığı yeterince almıştır.Hastalık diğerindede vardır ama daha ortaya çıkamamıştır.Şimdi özellikle gözleri kapanan kaplumbağanın sıcakta durması lazım.Her ikisini birden nasıl sıcakta tutabileceksiniz.Kaplumbağalarınızın 17 yıllık bir kaplumbağaya göre yeterli gelişemedikleri görülüyor. Belki her ikiside erkektir.Çünkü erkekler dişilere daha ufak kalıyorlar yada beslenmelerinde bir sorun var ( yetersizlik) diyebiliriz.Mantar tedavisinde kullanacağınız tuz iyotsuz kaya tuzu yada akvaryum tuzu olmalı sofra tuzu olmaz.Tuz tedavisinde solusyon sürüldükten sonra bir süre kuru ama sıcakta kalması önemli.Tepesinde lamba yakarak ısıtın.Tedavinin zor olacağını düşünüyorum ama inşallah sağlık haberlerini alırız.Kolay gelsin

img

frozen

19 yıl 6 ay 29 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

sana da teşekkür ederim frozen..bi cvp yazmıştım ama henüz çıkmadı..yrn veterineri arıycaz ve götürcez tipitoşu bi de acilen akvaryum ve ısıtıcı alacaz..biz bilemedik hiç böyle bi sorunları olmamıştı kaç sene oldu..ondan şaşırdık zaten umarım iyileşecek ve iyi haberini verecem:) sağolasın..

img

maviminik

18 yıl 7 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

sana da teşekkür ederim frozen..bi cvp yazmıştım ama henüz çıkmadı..yrn veterineri arıycaz ve götürcez tipitoşu bi de acilen akvaryum ve ısıtıcı alacaz..biz bilemedik hiç böyle bi sorunları olmamıştı kaç sene oldu..ondan şaşırdık zaten umarım iyileşecek ve iyi haberini verecem:) sağolasın..

img

maviminik

18 yıl 7 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bakım yada besleme ile ilgili sanırım.Yaklaşık 1 senedir baktığım kaplumbağalarım şimdiden o boya ulaştılar. Benimkiler dişi o da farkettirmiştir biraz ama, bakımlada alakalı olduğunu düşünüyorum.

img

yasdal

19 yıl 2 ay 22 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

acaba kaplunbağların su kaplunbağasımı yoksa kara kaplumbağasımı?

img

koraytansu

18 yıl 10 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ