Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
KIŞ UYKUSU : HİBERNASYON - 2.sayfa
KIŞ UYKUSU : HİBERNASYON
Kış geldiği, sıcaklık düştüğü, besinleri ortadan kaybolduğu zaman doğadaki canlılar bu duruma karşı bir kaç şekilde kendilerini koruyorlar.Ya sıcak bölgelere göç edeceklerdir yada bulundukları bölgede kalarak kendilerini bu yeni duruma adapte edeceklerdir.3 cü bir seçenekte Hibernasyon yani kış uykusu yani canlı bünyesinin neredeyse durma noktası derecesine kadar yavaşlatılarak koşulların düzelmesini beklemektir.Kaplumbağaların ve diğer soğukkanlı hayvanların bu ilk iki yönteme başvurmak gibi bir şansları yok , göç edemezler yada bünyeleri çevreden aldıkları ısıya göre değişim gösterek yavaşlamaya başladığı için yeni duruma adapte olamazlar.Tek şansları hibernasyondur.
Yani kış uykusu aslında isimlendirildiği gibi bildiğimiz şekilde bir uyumak değildir,ölümle yaşam arasındaki bir çizgiye kadar inmek ve orada beklemek demektir.Buna bilim dilinde ` Hibernasyon ` kış uykusuna yatan bir hayvana da ` Hibernatör ` diyorlar`.Bu yavaşlamayı tıpkı insanların donmadan evvel uykuya dalmalarına benzetebiliriz.Ama kış uykusuna yatan canlılar bizden farklı olarak ölüm çizgisinin tam üstünde durabilmeyi ve ısı yükselince yaşama geri dönebilmeyi beceriyorlar.Gece uykusunda ise bünye yavaşlamaz vücut ısısı düşmez.Mesela ayılar gerçek anlamda kış uykuna yatmıyorlar. ,Onların ki sadece derin bir uyku, çünkü asla vücut ısıları hibernasyon tanımına uyacak şekilde düşmüyor ve bünyeleri ölüm derecesinde yavaşlamıyor.Kış uykuna yatmış bir hayvan ise kolaylıkla ölmüş sanılabilir çünkü vücut ısıları neredeyse sıfır dereceye kadar düşüyor ,nefes alış verişleri ve kalp atışları hissedilemeyecek derecede yavaşlıyor.Hibernasyondan çıkmakta gece uykusunda uyanmak gibi aniden ve kolayca olmaz ısı ve daha uzun bir süreç ister.
Bizim kaplumbağalarımıza gelirsek bünyeleri ve özellikle sindirim sistemleri daha 22 derecenin altında bile yavaşlamaya başlıyor.Kaplumbağanın iştahı azalıyor ,yarı uykulu bir duruma geçiyor.Isı 15 decenin altına düştüğünde ise kaplumbağanın artık hibernasyona girmekten başka bir çaresi kalmıyor.Kaplumbağalar genelde ekim-mart ayları arasında hibernasyona giriyorlar. Doğal ortamlarında bulunan kaplumbağalar bu kış uykusuna kendilerini uzun bir süreçte ve özgürce hazırlayarak girerler.
Kış uykusu ısı eksikliğinin neden olduğu bir bünye yavaşlaması nedeniyle olduğu için kaplumbağa için gerekli değildir.Kaplumbağa yaşam alanındaki ısı düşmedikçe hibernasyona bedenen hiç bir ihtiyaç hissetmez.Halbuki gece uykusu bedenen bir ihiyaçtır.Bu yüzden evlerde kış uykusuna gerek yoktur.Tam tersi evlerdeki izole ve uygun olmayan akvaryum koşullarında mecburen girilmeye çalışılan bir hibernasyon kaplumbağamız için kolaylıkla ölüme dönüşebilir.Çünkü ideal bir ısı düzeyi ve hibernasyon koşulları sağlanamayacağı için hayvan tam anlamında bir hibernasyona geçemeyecek, bünyesi kendini tam olarak gerektiği düzeyde yavaşlatamayacak ama normal yaşamada geri dönemeyecek ,sürekli yarı bilinç durumunda bulunacak ve buda onun bünyesinde büyük bir yıpranmaya neden olacaktır.Düzgün bir hibernasyon ısısı 3-10 derece arasında olmalıdır.
İşte bu yüzden herkesi kaplumbağanızı evlerde kış uykusuna yatırmayın diye uyarıyoruz..Maalesef kaplumbağaları ile uğraşmaktan ve biteviye zahmetlerinden bıkmış bir çok kişi bunu bir fırsat olarak görüyor ve hatta kış uykuna yatsın diye uğraşıyor.Bu ölüme davetiye çıkarmaktır.
Şu aylarda hibernasyona girerek bir yerlerde çaresizce bekleşen tüm kaplumbağalar adına Frozen yazdı..
mrb. benim kaplumbağam gayet sağlıklıydı hiç aksatmadan sürekli yemek yerdi ama dün akşam hiç yemedi uyuşuk uyuşuk davrandı bugünde sabahtan beri öylece yatıo yarım saat elimde tuttum bacağını sıkınca sadece bi kere çekti kış uykusuna yattı die dşündük ama gözleri acık sizce kış uykusundamıdır ?
kimse, sorunu yazarken nasıl şartlarda baktığını, kaplumbağanın türünüde yazmalısın. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası olduğunu ve soğuk su dolu plastik bir kapta bakıldığını tahmin ederek en yakın zamanda akvaryum ve ısıtıcı almanı tavsiye ederim.
haklısın almalıyım ama şimdi ne yapıcağımı bilemiyorum ölmüşte olabilir kış uykusuna yattığını düşünüyorum ekim ayında olduğumuz için ama gözleri açık bide bi kaç kişiye sordum bazıları sıcak suya koy uyandır dedi bazılarıda uyandırma soguk bi yere koy marta kadar bekle düzenini bozma dediler kafam karıştı ne yapmam gerekiyo?
Kimse, Ben Frozen`ın bilgilerine çok güvenirim. Yazısından anladığım kapluşunun Kış uykusunda kalmasına devam etmen, büyük ihtimalle kapluşunun ölümüne sebep olacağı için senin onu ölüme terketmiş olman demek olacak. Bence hemen bugün bir ısıtıcı ve masa lambası temin edip, 26-28dereceye ayarlı bol suyu olan bir leğene geçirmelisin kapluşunu. Ve huleyn`in dediği gibi en kısa zamanda da akvaryum sistemine geçmelisin. Ha diyeceksin ki, Ya kış uykusunda değilde ölmüşse? Bir ısıtıcı 15-20 ytl. Derece 5 ytl. Masa lambası ve 60wluk bir ampul de taş patlasın 10ytl. Toplamda en fazla 30 ytl vereceksin ama kapluşun eğer ölmemişse, onun çipil çipil suda yüzüşünü seyredeceksin. Eğer ölmüşse, masa lambasını geç, 25 ytl yi boşa harcamış olacaksın. Tercih senin. Ama ben uyandırmalısın ama uygun bir ortam içinde ve bundan sonraki yaşamını akvaryum sistemi içinde, ihtiyaçlarına karşılık verecek, rahat ve huzurlu bir ortamda yaşamasını sağlayabileceksen uyandırmalısın diyorum. Bunu yapmak da kesinlikle zor değil. Eğer kararın bu koşulları hazırlayarak uyandırmak olacaksa biz her şekilde yanında oluruz. Umarım en doğru kararı verirsin.
teşekkür ederim bende uyansın diye ılık suya koydum ama bakalım bide bazıları hala düzenini bozma uyusun dio kafam karışık o yüzden hiç böyle bişi başına gelen varsa yada duyan varsa lütfen yazsın gözleri açık uyuyolarmı ? ltfn
Kimse, ben şimdi biraz araştırdım. Evet gözleri açık uyuyanlar varmış. Ama Frozen da yazmış, Hemen uyanmazlarmış. Zaman istermiş. Sen biraz rahatlamaya çalış. Bekleyelim bakalım. Büyük ihtimalle uyanacaktır. Daha düm yemini yiyen bir kapluş, küt diye ölmez. Büyük ihtimalle uyanacak. İçini rahat tut. Bu arada sen ihtiyaçlara yoğunlaş istersen. Birde unutma koyduğun ılık su, eğer ısıtıcı koymazsan, yarı saat içinde buz gibi olacak. :(
teşekkür ederim gerçekten rahatladım :)
Rahatlamana sevindim. Gelişmelerden bizi mutlaka haberdar et olur mu! Yazmasalar bile burada her çağrıyı okuyor arkadaşlar. Hepimiz merak ediyor olacağız kaplumbağanı. Ben işlerim nedeniyle uzun süre online olacağım bugün. İhtiyaç duyarsan çekinmeden yazablirsin. Umarım herşey yoluna girer. :)
hala aynı gözleri açık duruo bide elime alınca kafası düşüo aşağıya ölmüş gibi:(
kimse,kaplumbağan adına çok üzgünüm,satıcıdan çok ölüm taciri diyebileceğimiz insanların bi kurbanı da senin kapluşun olmuş..keşke her akvaryumcuya frozen gibi bilinçli bir hayvansever uğrasa,ama ne yazık ki bilinçlenme konusunda problemler yaşıyoruz..büyük çoğunluk başlangıçta masrafsız görülen canlıları hasta olunca ya dereye ya da ölmesini bekleyip çöpe atıyor..senden tek ricam,"öldüğünden eminsen" onu lütfen çöpe atma,bahçeniz varsa gömebilirsin,sık sık ziyaretine gitmen de mümkün olur.. frozenın dediği gibi "Bizim kaplumbağalarımıza gelirsek bünyeleri ve özellikle sindirim sistemleri daha 22 derecenin altında bile yavaşlamaya başlıyor." ,o fanuslarda su sıcaklığı 20 dereceye bile ulaşmaz,kışı saymıyorum bile..bu şartlarda bakılan bi kaplumbağa için sağlıklı demek ne derece doğru bilemiyorum..