Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

KIŞ UYKUSU : HİBERNASYON

KIŞ UYKUSU : HİBERNASYON
Kış geldiği, sıcaklık düştüğü, besinleri ortadan kaybolduğu zaman doğadaki canlılar bu duruma karşı bir kaç şekilde kendilerini koruyorlar.Ya sıcak bölgelere göç edeceklerdir yada bulundukları bölgede kalarak kendilerini bu yeni duruma adapte edeceklerdir.3 cü bir seçenekte Hibernasyon yani kış uykusu yani canlı bünyesinin neredeyse durma noktası derecesine kadar yavaşlatılarak koşulların düzelmesini beklemektir.Kaplumbağaların ve diğer soğukkanlı hayvanların bu ilk iki yönteme başvurmak gibi bir şansları yok , göç edemezler yada bünyeleri çevreden aldıkları ısıya göre değişim gösterek yavaşlamaya başladığı için yeni duruma adapte olamazlar.Tek şansları hibernasyondur.

Yani kış uykusu aslında isimlendirildiği gibi bildiğimiz şekilde bir uyumak değildir,ölümle yaşam arasındaki bir çizgiye kadar inmek ve orada beklemek demektir.Buna bilim dilinde ` Hibernasyon ` kış uykusuna yatan bir hayvana da ` Hibernatör ` diyorlar`.Bu yavaşlamayı tıpkı insanların donmadan evvel uykuya dalmalarına benzetebiliriz.Ama kış uykusuna yatan canlılar bizden farklı olarak ölüm çizgisinin tam üstünde durabilmeyi ve ısı yükselince yaşama geri dönebilmeyi beceriyorlar.Gece uykusunda ise bünye yavaşlamaz vücut ısısı düşmez.Mesela ayılar gerçek anlamda kış uykuna yatmıyorlar. ,Onların ki sadece derin bir uyku, çünkü asla vücut ısıları hibernasyon tanımına uyacak şekilde düşmüyor ve bünyeleri ölüm derecesinde yavaşlamıyor.Kış uykuna yatmış bir hayvan ise kolaylıkla ölmüş sanılabilir çünkü vücut ısıları neredeyse sıfır dereceye kadar düşüyor ,nefes alış verişleri ve kalp atışları hissedilemeyecek derecede yavaşlıyor.Hibernasyondan çıkmakta gece uykusunda uyanmak gibi aniden ve kolayca olmaz ısı ve daha uzun bir süreç ister.

Bizim kaplumbağalarımıza gelirsek bünyeleri ve özellikle sindirim sistemleri daha 22 derecenin altında bile yavaşlamaya başlıyor.Kaplumbağanın iştahı azalıyor ,yarı uykulu bir duruma geçiyor.Isı 15 decenin altına düştüğünde ise kaplumbağanın artık hibernasyona girmekten başka bir çaresi kalmıyor.Kaplumbağalar genelde ekim-mart ayları arasında hibernasyona giriyorlar. Doğal ortamlarında bulunan kaplumbağalar bu kış uykusuna kendilerini uzun bir süreçte ve özgürce hazırlayarak girerler.

Kış uykusu ısı eksikliğinin neden olduğu bir bünye yavaşlaması nedeniyle olduğu için kaplumbağa için gerekli değildir.Kaplumbağa yaşam alanındaki ısı düşmedikçe hibernasyona bedenen hiç bir ihtiyaç hissetmez.Halbuki gece uykusu bedenen bir ihiyaçtır.Bu yüzden evlerde kış uykusuna gerek yoktur.Tam tersi evlerdeki izole ve uygun olmayan akvaryum koşullarında mecburen girilmeye çalışılan bir hibernasyon kaplumbağamız için kolaylıkla ölüme dönüşebilir.Çünkü ideal bir ısı düzeyi ve hibernasyon koşulları sağlanamayacağı için hayvan tam anlamında bir hibernasyona geçemeyecek, bünyesi kendini tam olarak gerektiği düzeyde yavaşlatamayacak ama normal yaşamada geri dönemeyecek ,sürekli yarı bilinç durumunda bulunacak ve buda onun bünyesinde büyük bir yıpranmaya neden olacaktır.Düzgün bir hibernasyon ısısı 3-10 derece arasında olmalıdır.

İşte bu yüzden herkesi kaplumbağanızı evlerde kış uykusuna yatırmayın diye uyarıyoruz..Maalesef kaplumbağaları ile uğraşmaktan ve biteviye zahmetlerinden bıkmış bir çok kişi bunu bir fırsat olarak görüyor ve hatta kış uykuna yatsın diye uğraşıyor.Bu ölüme davetiye çıkarmaktır.

Şu aylarda hibernasyona girerek bir yerlerde çaresizce bekleşen tüm kaplumbağalar adına Frozen yazdı..

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

-Şu aylarda hibernasyona girerek bir yerlerde çaresizce bekleşen tüm kaplumbağalar adına Frozen yazdı.. Üstad ellerine sağlık diyor ve ekliyorum kışda bence tabi 30 derecede olur ies ısıtıcınız kapluşlar için daha sağlıklı olur inanın kış geldi ben bile üşüyorum ama kapluşlarım o kadar hareketliki onları uykuya daldırıcağınıza tersine akvuryuma yaklaştığınızda hareketli görmek kadar güzel bişi olamaz bence

img

hennessy

18 yıl 6 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu bilgilendirici yazı için teşekkürler...

img

temmuzk

18 yıl 8 ay 5 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

teşekkür ederim.BİDE dişimi erkek mi nereden anlaya bilirim?

Forumda bu cinsiyet konusunda çok yazı yazılmıştır ama şimdi link bulamadım kısaca yazayım. Erkeklerin ön ayak tırnakları bayağı uzun olur dişlerinki normal.Erkeklerin kuyrukları daha kalın ve uzun olur dişilerinki ufacık.Erkeklerin alt kabuğu genelde içe doğru girintilidir dişlerinki düz.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Su ve Ortam Isısı Sorunsalı

img

beppomomo

19 yıl 9 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

off ben niye bunları yeni duyuyorum canım tayyarımı çok sewiyorum we plastik fanusta yaşıyo kaplubağa vitamini ve sertleştirici hariç bişe yapmadım bana biri sırayla ne yapcağmı anlatsın:(kabulumbağım dewamlı uyuyo biz elimize almassan uyanmıyo ve deri atmaya başladı:(ne yapabilirim hemen cewap yazarsanız sewincem!!

img

saville

18 yıl 4 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=8495

Yukarıdaki linki bir incelemeni tavsiye ederim, sorularının cevaplarını burada bulabilirsin.

img

melev

21 yıl 8 ay üyedir.

ÖZEL MESAJ

ben kapluşumu fanusta besliyorum ve kış uykusuna yattı gözleri hep kapalıydı yemek yemiyordu.bazen rahatsız ediyodum ayaklarını çıkarıp tekrar uykuya devam ediyodu.2-3 ay uyumuştur sanırım.uyanalı bir hafta oldu yemek düzeni filan gayet iyi bi sorun olmadı.vitamin kullanıyorum.ismi deep live.ısıtıcısı da yok.bazen balkona güneşe koyuyorum çok mutlu oluyo.bazende ılık suya koyuyorum yüzüyo.benim kapluşumun iyi olmasından mı kaynaklanıyo bu acaba ? belkide hala birşeylerin zararı var da benmi farkedemiyorum ???1 sene oldu hala hayatta :)

img

daxwaz55

15 yıl 10 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ama tek bişey farkettim sürekli güzlerini kaşıyo :S

img

daxwaz55

15 yıl 10 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ