Ben katılmıyorum düşüncenize.
Yılanlar ömürlerinin sonuna kadar her zaman o dediklerinizle beslenemezler. Avlanarak beslenen bütün hayvanlar, canlı yeme ihtiyaç duyarlar.
Yazık olur diye, tavuk üretme çiftliklerindeki güzelim civcivleride büyütüp kesmeyelim, balık tutmayalım, ekmek arası döner yemeyelim. Siz mesela, her gün sadece ekmek yiyerek ne kadar yaşayabilirsiniz?
Hamsterlere yazık da yılana değil mi? Hamster da solucan, böcek yiyor. O zaman solucana da yazık. Tüylü hayvan şirin oluyor diye ayrıcalıklı mı olsun yoksa? Hayvan hayvadır!
Hayvanları koruma derneğinin bütün yöneticilerine de gülüyorum; bir süs köpeğine milyonlar harcarlar, evlerinde hamamböceği veya sinek görse terlikle şak öldürürler! Hayvan kıllı olunca, bizanstaki gibi asillerden mi oluyor?
Yılanın hamsterları yemesi gayet doğaldır. Bu uygulama dünyanın her yerindeki uygulamayla aynı.
Coşkun Oğuz NAMLI.
ben bu düşünceye katılıyorum fundear bir düşünün kendi evinizde beslediğiniz yavrucukların eziyet edilerek ölmesi hoşunuza gidermi vede yılanlar çiynemende yuttukları için o zavallıları önce boğuyo ölsün diye yazık yazık nerede bu hamster severler iyi o zaman yırtıcı kuşlarıda yılanlarla besleyelim doğada çoğunlukla öyle oluyor ne dersiniz??????????
Hayallerim adlı kullanıcı; "kendi evinizde beslediğiniz yavrucukların eziyet edilerek ölmesi hoşunuza gidermi" diye yazmış. Bir kere kimse bu hayvanlara eziyet ederek öldürmüyor. Yılanın öldürme biçimine gelince, herkesin de bildiği gibi bunların bazıları zehirleriyle avını bir kaç saniyede felç ederek, bazıları da boğarak öldürür. Bu hayvanın doğasında olan bir yeme biçimidir ve kimse de bunu eleştiremez!
Hayallerim bir de; "iyi o zaman yırtıcı kuşlarıda yılanlarla besleyelim doğada çoğunlukla öyle oluyor ne dersiniz??????????" diye yazmış. Bakın, ben bizzat yırtıcı kuş besleyen bir insanım. Akrabalarım ve köyümdeki bir çok ailede aynı şekilde beslemektedir ve atmaca bizde yöresel bir kültürdür. Biz bunları sabah akşam her gün ayrı ayrı haşlanmış yumurtayla beslesek de, çoğu zaman aralıklarla da olsa bıldırcın veririz. Vermek zorundayızdır. Bence değil o kıllı hamsterlar, bıldırcınlardan daha masum ve acıklı yüz ifadeleriyle, insanda acıma duygusu uyandıran başka hayvan yoktur. Ama doğanın kuralı gereği, bıldırcın kafesine elimi sokup, bana masum masum bakan 5 tane bıldırcından birisini seçmem gerekir. Ya bıldırcınlara kıyamayıp atmaca beslemeyeceğim, ya da atmaca besleyip bıldırcınlara da kıyacağım. Olay bu! Şimdi sizin bahsettiğiniz gibi, eğer yılanla beslemek gerekiyorsa, yılanla besleyeceksiniz. Eğer yılana kıyamıyorsanız, o zaman kartalı beslemeyeceksiniz.
Ama hem kartal beslemek isteyip de, yılanlara kıyamazsanız o olmaz. Dolayısıyla fundaer`inde bahsettiği gibi yılanlara hemstarların verilmesi gayet doğaldır. İtiraz edecekseniz, bu itirazın bir temele dayanmalı ve bu da yılan beslenmesin diye olmalıdır!
Yoksa hemstarlar çok şirin hayvanlar, yazık onlara, kıyamayız onlara diye olmaz bu iş.
Coşkun Oğuz NAMLI
Slm Coşkun bey orası bir hayvanat bahçesi sizin kültürünüzde atmacayla avlanmak olabilir ama orası insanların hayvan sevgisiyle geldikleri bir yer ve o manzara oraya gelen çocuklar için hoş bir manzara olmasa gerek.Aynı şeyi sizde hayvanat bahçesinde atmacanıza bıldırcın atsanız yine aynı tepkiyi verirdi insanlar orası doğal yaşam değil ben o manzarayı görmeye mecburmuydum zavallının orda hiç birşeyden habersiz ölümü beklemesi yılana verilmiş sudan içmesi.İnanın neşe içinde geldiğim yerden üzüntü içinde ayrıldım.Çok da şeker bir hayvandı minicik beyaz zaten hayvanları ayırt etmiyorum hepsinin hakları var.Malesef biz insanlar onların yaşamına karışıyoruz.Siz de bırakın atmacalarınızı özgür onlar doğada kendileri bulur yemeğini bıldırcın atmanıza gerek yok atmacalarında özgür olmaya hakkı var.
Atmacayı serbest bırakırsa başkasının güvercinini,civcivini yakalar,kavga çıkar.Yani o şekilde beslemesi mümkün değil. Gelenek olarak yaptıkları bir işte eminim en uygun şekilde bakıyorlardır. Bu arada ben de doğan besliyorum bir zamanlar yem olarak da sadece taze et veriyordum,problem olduğunu ve canlı yeme ihtiyacı olduğunu görünce hayvanat bahçesine verdim. Bu arada hamster,beyaz fare ve kobayları da seven birisiyim. Bir de işin mali boyutu var,yılanları besledikleri beyaz farelerin yetişkinleri 2 ytl ye satılıyor ve inanılmaz üreme kapasiteleri var,bir çift beyaz fare ile yani 4 ytlye bir yılanı büyütebilirler,yılanı orada insanların görebilmesi için ek bütçe yaratmaya gerek kalmaz. Sakın bana kötü sözler sarfetmeyin :) ben kötü birşey söylemedim ;)
kertenkeleci mutlaka bir cevap vermeniz gerekir zaten yoksa çatlarsınız ben kendi fikirlerimi söyledim ayrıca doğru okuyup ondan sonra cevap verin ben kimse hamsterına eziyet ediyor öldürüyor demedim öyle olsa hoşunuza gidermi dedim bu kadar kavgacı olmayalım atmaca besliyorsan ben ne yapayım illa canlı yem vermek zorunda deilsin dimi yılanada ölü yiyecek verilebilir onu canlı canlı öldürülmesini görmek hoş deil kendi yorumlarınızı yazarken başkalarının fikirlerine karışmayalım bence yırtıcı kuşa canlı bıldırcın veriyorsanız yanlış ama bence diyorum ayrıca yılanlarada canlı yem vrilmesi yanlış taze et verilebilir bunun canlı olmasına gerek yok yılanlar konuşup canlı hamster isterim canlı hamster isterim demiyor herhalde????
Canlı yeme katılan arkadaşlar o zaman siz bütün hayvanlarınızı onları yiyebilecek diğer hayvanlara verin beslensinler.Verin kuşlarınızı sokaktaki kedilere izleyelim belki zevk alırsınız eee ne de olsa hayvanat bahçesinde bunu görmek ve izlemeyi normal olarak görüyorsunuz.İnce çizgiyi anlamıyorsunuz değil mi hayvanlar hayvanları yer doğanın kanunu ama bunun yeri orası değil ve bana bu manzarayı göstermeye hakları yok ordakilerin.Ben mutlu bir şekilde orayı geziyorum sıra oraya gelince ölümü bekleyen o minik canlıyı görüyorum kusura bakmayın ama içimden o anda doğanın kanunu biraz sonra yer yılan fareyi dur izliyeyim demek gelmedi.Sizin fikrinize göre olucaksa fazlalık hayvanları orda gözümüzün önünde canlı canlı versinler onları yiyebilecek daha büyük hayvanlara olsun size vahşet bahçesi belki daha çok ziyaretçi gelir ne dersiniz sizin gibi düşününler olduğu sürece!!!
Hayallerim, bir kere üslûbunuza biraz daha dikkat ederek yazın; "mutlaka bir cevap vermeniz gerekir zaten yoksa çatlarsınız" ne bu laubalilik?
Sonra; "yılanlarada canlı yem vrilmesi yanlış taze et verilebilir bunun canlı olmasına gerek yok yılanlar konuşup canlı hamster isterim canlı hamster isterim demiyor herhalde????" Siz hangi zooloji bilginizle böyle bir yorum yapıyorsunuz? Yılanlara canlı yem verilmesi yanlış demek de ne demek? İnsanları yanıltmayın! Bir yorum yapıyorsanız bunun bir temeli olsun.
Ölü yemle beslediğiniz yılanlara belli aralıklarla mutlaka canlı yem de verilmelidir! Bunu, hayatını bu dünyaya adayan her kese sorabilirsiniz. Kalkıpta hamsterlar çok şirin hayvanlar, yazık onlara, kıyamayız onlara, yılanlar ölü yemlerle beslenir, canlı yem verilmesi yanlıştır falan olmaz böyle.
YA O YILANI HAPSETMEYECEKSİNİZ, YA DA HAPSEDİYORSANIZ CANLI YEM VERECEKSİNİZ!
Hem hayvanı camekanın arkasına kapatıp bir de üstüne ölü yemle beslerseniz, suçsuz insanları hapisanede sadece kuru ekmekle beslemekle aynı işi yapmış olursunuz!
allahım yarappim ya hala düşüncelerime karışıyorsun kertenkeleci yeter artık diyorum ve pes doğrusu ayrıca bir şey takmışsınız kafanıza aynı şeyi deyip duruyorsunuz ``Kalkıpta hamsterlar çok şirin hayvanlar, yazık onlara, kıyamayız onlara, yılanlar ölü yemlerle beslenir, canlı yem verilmesi yanlıştır falan olmaz böyle.`` demekten bıkmadınızmı artık başka cümle yazın ayrıca yanlış anlatmışım vermek yanlış ama bana göre yanlış diyorum zooloji bilginiz mi var gibi konuyu çarpıtmayalım bana göre canlı yem verirmesi yanlış size göre doğru artık yorum yapacaksanız kendi adınıza yapın benim konum burada kapandı artık sizinle daha fazla laf yarışı yapamam ayrıca sizin ne kadar zooloji bilginiz acaba neyse bu konu benim için burada kapandı artık cevap vermeyeceğim...