Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
su kaplumbağamın tek eli (ön ayağı:P) beyazlaştı..yardım :/ - 2.sayfa
Arkadaşlar, Kapluşumun tek eli beyazlaştı,önce deri değiştiriyordur belki dedim ama başka hiç bir yerinde yok ve deri değişimine de benzemiyor.... Ne gibi bir şey olabilir fikri olan var mı? Teşekkürler...
Selamlar... iodine=betadine=baticon benim bildiğim bunlar iyot çözeltileri. Yaralanmalarda yarayı temizlerken, operasyonlardan önce antiseptik olarak kullanılıyor. Halk dilinde, "mikrop kırıcı" etkisi var ama mantara karşı etkilimi onu tam bilemiyorum. Balıklar için kullanılan mantar ilaçları kaplumbağalar içinde kullanılamaz mı??? Saygılar...
Mantar 2 farklı şekilde kendini gösteriyor.Birincisi kabukta ikincisi deride.Kabukta mantar oluştuğu zaman zaten kabuktaki bir bozulma yada zedelenme bölgesinde meydana geliyor ve zamanla kabuğun içine doğru yara biçiminde işliyor.Ciltteki mantar da aynı şekilde eğer zamanında müdahele edilmezse o bölgede yara biçimine dönüşüyor.
Birçok yabancı sitede mantara karşı iodine banyosu önerisi var. Sanıyorum bu öneri mantarın içeri doğru işleme ve yara biçimine dönüşmesi sebebiyle.Ben de mantara karşı iodine banyosu kullanılır diye biliyordum halada yararlı olduğunu düşünüyorum çünkü mantar ın zayıflattığı yerde herçeşit bakteri oluşacaktır.
Ama en son olarak bu önerime çekince koydum çünkü tekrar incelediğimde iodine banyosunun daha ziyade kabuktaki mantar sorununa karşı önerildiğini düşünmeye başladım. Yani açık yara haline dönüşmüş mantara.İlk şüphelerim bazı sitelerin mantara karşı tuz önerilerinde "non iodize salt " diye belirtmelerini görünce başladı.Bu konuyu daha açıklığa kavuşturamadım.
sonuç olarak mantar başlangıcında ilk ve esas müdahele tuz banyosu olmalı (sofra tuzu değil akvaryum tuzu ) ama ilerlemiş durumlarda iodine= betadine sürmek gerekiyor.Dikkat edilmesi gereken bu solusyonlar kullanıldıktan sonra kaplumbağanın tam olarak akvaryum dışında kurumasını sağlamak.
Konu hakkında bilgisi olan yazsın çünkü benim mantar konusunda pratik tecrübem yok.Bilgilerim internetten ve teorik.
Merhaba herkese, Oncelikle frozena cevap vermek istiyorum..Evet fanusta bakıyordum düne kadar,ancak dün gidip tam teçhizatlı bir akvaryum aldım .. Şimdiye kadar imkanım olmamıştı...Ancak ben Erzurum`dayım şu an, çok az sayıda akvaryumcu var(bildiğim3,ikisi de ortak zaten) ve birçok şeyden bihaberler..Ben bu akvaryum tuzu denilen şeyi burada bulamayabilirim,fakat dün eczaneye gidip ilker62nin yazdığı gibi bir karışım yapıp yapamayacaklarını sordum.. En sonunda yapabilecek birini buldum..Buralarda aradığını bulmak çok zor gerçekten de..Şimdi öncelikle sağlıklı kaplumbağamı akvaryuma geçirip,diğerini de iyileşene kadar iodine banyosu sonrasında fanusta tutmayı düşünüyorum..İyileştiğinde de onu yeni akvaryumuyla buluşturacağım :D Şimdi 1g iodine+100g potasyum iodine +1litre su--->ulaşılabilir 1lt+10 g non iodize salt----->henüz bilinmiyor.. Bu karışımlardan hangisini yapmalıyım..Eğer ikincisi ise biraz da ha yol gösterebilirseniz sevinirim :( Frozen cilttekine yararlı olup olmadığı konusunda çekincelerini belirtmişsin ancak ben yine de denemek istiyorum..Umarım çekinceleri ortadan kaldıracak bir sonuç elde ederim.. Her şey için teşekkürler.. Sevgiler..
sevgili "elmalitart" Akvaryumunu henüz kurduğuna göre mantarın oluşma ve yayılma ihtimalini ortadan kaldırmak için en büyük adımı atmışsın. Güzel bir kuru bölge yapıp bence şimdilik gece gündüz ısıtıcı lambasını açık tutmalısın. Bu sayede kaplumbağan kuruyacaktır. Mantara sebep olan bir türlü kuruyamamasıdır ve tabi filtre edilmemiş su. Şimdi bol suları olacak ve filtre edilerek temizlenecek. Bence akvaryumdan ayırmadan önce bir süre iyi şartlarda bak. Durumda bir ilerleme görürsen ayırırsın. Ayırdığında da plastik kabının üzerine masa lambası yak ki orada da kuruyabilsin. (tabi suyunu da ısıtmış olursun böylelikle biraz.) Kapluşuna geçmiş olsun şimdiden.