Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
su kaplumbağamın tek eli (ön ayağı:P) beyazlaştı..yardım :/
Arkadaşlar, Kapluşumun tek eli beyazlaştı,önce deri değiştiriyordur belki dedim ama başka hiç bir yerinde yok ve deri değişimine de benzemiyor.... Ne gibi bir şey olabilir fikri olan var mı? Teşekkürler...
Beyazlık hakkında biraz daha bilgi verebilirmisin.Mantar da olabilir başka bir şeyde.Beyazlık pamuksu bir yapıdamı.Eğer mantarsa günde 2 kere iodine banyosu yapılmalı ve her banyodan sonra kaplumbağa biraz kuru yerde kalmalı, tamamen kurumalı sonra akvaryuma konmalı.
Evet tam tarif ettiğin gibi pamuksu bir yapıda..Mantarsa eğer neden olmuş olabilir? Bundan sonra daha dikkatli davranayım.. Bir de iodine ? Biraz daha açabilirsen çok sevinirim..Çok çok teşekkürler ..
Son olarak, Bu durumda kendi sağlığım için de dikkatli olmalıyım yoksa sorun yaratmaz mı? Tekrar teşekkürler...
Merhaba elmalitart, Kapluşunda mantar olabilir.Eğer ağzının altında siyah bir nokta varsa mantar olmuştur.Eğer mantarsa frozen in dediği gibi günde iki kere iodine banyosu yapması lazım .Kendi sağlığın için de fazla temas etme akvaryumla temas ettikten sonra ellerini iyice dezenfekte et.Ayrıca papağanlar için olan gaga taşlarından al kemirsin.Mantar olabilir.Kapluşunun iyileşmesini ve uzun yıllar birlikte olmanızı dilerim..
Çok teşekkür ederim,ancak iodine banyosu nedir nasıl yapmalıyım ne gerekir biraz daha açarsanız çok müteşekkir :) olurum.. Sevgiler...
Elmalitart dostum her ihtimale karşı bu banyoyu yaptır.Mantar olabilme riski var.İodine banyosuna gelince.Bu banyo potasyum iodide ve iodine ilacıyla yapılır.Bunları temin etmen lazım.Veterinerlerden ve ya başka bir yerden..Nasıl yapıldığına gelince açıklıyayım: Bu madde uzun süreli banyo için kullanılır. 1g iodine ve 100g potasyum iodide 1 litre suda eritilir. Bu eriyikten her litre akvaryum suyuna 0.5 ml. hesabı ile ilave edilir(10 litre su için 5ml).Kapluşunla uzun yıllar birlikte olmanızı dilerim..
Çok teşekkür ederim ilker62 ve frozen, Kapluşum da şimdiden size teşekkürlerini ve sevgilerini bildirir :D
Ha unutmadan mantara ve dış parazitlere karşı malagit yeşili banyosu da yapabilirsin.Ancak bunu kapluşuna yapmayacaksın,kapluşuna iodine banyosu yap.Bu malagit yeşili banyosu balıklar içindir.Fazla bilgi göz çıkarmaz:)..Biraz daha açayım: Malagit yeşili cholorid ve oxalate halinde pazarlanır. Oxalate olarak pazarlananları balıklar için daha zehirli fakat parazitler ile mücadele için daha etkilidir. Önerilen doz 0.03 mg/litredir. Standart olarak 1.5 gr. Malagit yeşili bir litre suda eritilir. Bu eriyikten 2-6 ml/100 litre suya uygulanır. 2-6 ppm dozlu eriyikte balıklar 30 dakika banyo yapılır ise dış pazazit ve mantarlara karşı etkili mücadele yapılmış olur.
elmalıtart
Kaplumbağana nasıl bir ortamda bakıyorsun bilmiyorum.Mantar kötü sayılabilecek yaşama ortamlarında oluşur.Mesela fanusta bakıyorsan mantar olabilir.Lamba ile ısıtılmış düzgün bir kuru bölgesi olmayan ve arasıra sudan çıkıp tümden kuruyamayan kaplumbağalarda çok sık mantar oluşumuna raslanır.Mantar kaplumbağa yaşam ortamlarında hep vardır ama azgınlaşamaz sinsice fırsat kollar. Ne zaman koşullar uygun olur kaplumbağamızın direnci düşer işte o zaman hemen ortaya çıkar.İnsana geçtiğine dair bir bilgim yok ve pek sanmıyorum.
Şimdi senin akvaryumunu ve içindekileri iyice temizlemen hasta kaplumbağanı diğerlerinden ayırman lazım.Akvaryum iyice temizlenecek ve tamamen kuruyacak ancak ondan sonra yeniden 24 saat dinlenmiş temiz su konacak.
Mantarın bir ilacıda tuzdur.Akvaryum tuzu denilen tuzdan( = non iodized salt) bulman ve 1 litreye 10 gram tuzlu su hazırlaman lazım.Arasıra bu tuzlu suyla mantarlı bölgeyi iyice sil ve kaplumbağa iyice kuruyana kadar akvaryuma koyma.Yeni akvaryum suyunada bu tuzdan litreye 3 gr kadar koyarsan mantara karşı etkili oluyormuş.Birde Gentian Violet Türkçesiyle Jansian Viole yada Buco Bleu kullanılması tavsiye ediliyor.Kaplumbağaya uygun bir ısı sağlanarak tüm gece boyu akvaryum dışında tutulmasıda öneriler arasında ama bu zor olur.Kaplumbağa bütün gece konulduğu kutuda rahat durmaz. illa çıkacam diye kendini ve sizi helak eder
Son okuduğum bazı şeylerden dolayı benim aklıma başka bir konu takıldı şimdi burada izahı uzun sürer ama ciltte oluşan mantara karşı iodine = betadine kullanılması önerime şimdilik çekince koyuyorum.Daha sonra bu konuyu kurcalayıp açıklığa kavuşturunca forumda herkese yazarım.