Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Ve Teraryumum... - 2.sayfa
Öncelikle bu resimlerdeki açıklamalardan dolayı ayrıntıları göremeyenler, http://img504.imageshack.us/slideshow/player.php?id=img504/4254/1157567839a62.smil adresinden, açıklamasız resimleri slayt gösterisi olarak izleyebilir.
Bundan önceki iletilerimde, teraryumumu yapınca, kaplumbağamla birlikte resimlerini siteye ekleyeceğimi söyledim. Sözümü tutmuşum :):) Ama şöyle bir sorunum var, ben bir hata olmasını önlemek için; kaplumbağamı bugüne mahsus olarak Resim 7`deki yolculuk kabına koydum. Ve eve geldiğimde saat 18.00 olduğu için güneşlendirme yapmadım.
Gelelim resimlere :
Başka bir resimde olmadığı için hemen sormak istiyorum;
1. Arkada görünen akvaryum fonu, bildiğimiz silikon ile akvaryum içine yapışık. Acaba akvaryum dışına yapıştırmam ya da özel bir silikon kullanmam mı lazım ? Yani bu şekli yanlış mı ?
2. Isıtıcı ve filtrelerin marka/kapasiteleri yazıyor. Sizce doğru seçimler mi olmuş ?
3. Akvaryumu aldığım kişi, su seviyesinin çok yüksek olmaması için; ısıtıcının resimdeki gibi hafiften eğik olması gerektiğini söyledi. Isıtıcının resimdeki konumu yanlış mı ? Ve su seviyesi de ısıtıcının üst vantuzunun 1-2 milimetre üzerinde olacak. Sizce su seviyesi yanlış mı ?
4. Sizce bu kuru bölge çok küçük mü ? Ek olarak kuru bölge lazım mı ?
5. Akvaryum kapağının açık mı durması lazım yoksa kapalı mı ? Ya da hava alabilmesi için sadece en öndeki küçük gözü açmam yeterli olur mu ?
6. Taban için daha fazla taş/obje eklemem gerekli mi ? Eğer gerekliyse ne kadar ve hangi objeler ?
7. Sadece Sanyu`yu (bitince Tetra`yı), 2-3 gün aralıklarla kurutulmuş karidesi, haftada bir vitamini ve arada sırada marul salatalık vb. kullanmam yeter mi ?
8. Vitaminleri her pazartesi damlatmayı düşünüyorum. Bu hafta vitamin kullanmayıp, gelecek hafta pazartesiden başlasam olur mu ?
9. Vitamini suya hangi aralıklarla, kaç damla damlatacağım ?
10. Kaplumbağam bu. Çok şirin :):):) Ama ben bu kaplumbağanın cinsini (kırmızı yanak vb.) bilmiyorum. Ve şu anda yavru, eminim. Ama kaç günlük/aylık ? Bu konuda bir tahmin yapılabilir mi ?
Bu konu hakkında bir sorum yok :):):)
Arkadaşlar, bu soruları yanıtlayabilirseniz kaplumbağamı teraryuma alabileceğim. Bunun aciliyetini siz eminim benden daha iyi biliyorsunuz. Onun için lütfen acilen sorularını yanıtlamaya çalışın. Yardım eden/edecek herkese sonsuz teşekkürler...
mrbben bu sitede yeniyim fakat bir sey sormak istiyorum minik kaplumbağan o yapay çiçeklerle olnuyor mu????
Merhabalar,
Bu iletilerden anlaşıldığı kadarıyla akvaryum fonum çok gerçekçi. Akvaryumumda 1 tane dahi bitki yok. Bitki resimleri akvaryum fonunda...
Önerileriniz dahilinde, kapluşum için yeni bir kuru bölge yaptım. Bence çok geniş bir kuru bölge. Eğimi belirli noktalarında biraz var ama gülü seven dikenine katlansın :)
Tavsiyeleriniz doğrultusunda bir ısıtıcı lamba kullanmaya karar verdim. Ama dediğim gibi İzmir`in her yerini didik didik etmeme rağmen klipsli masa lambası bulamamıştım. Evde yedek bir çalışma lambası vardı, ısıtıcı lamba olarak gördüğünüz o. Büyük kuru bölgenin üzerine doğrultulmuş durumda.
Isıtıcı lambanın içinde 25 W lamba takılı. 40 W önermiştiniz. 100 W da kullanan olduğunu okumuştum. Ama lamba en fazla 25 W`lık ampulü çalıştırabiliyormuş. Onun için en yüksek değer olan 25W`ı aldım. İçine takılı olan ampulün ayrıntılı resmi ve kutusu aşağıda :
1. Bu ampul, ısıtma için uygun mu ?
2. Kutuda ampul için 30° yazıyordu. Bu açı ile mi ilgili, yoksa sıcaklık ile mi ? Eğer sıcaklık ile ilgiliyse bu iyi bir değer mi ?
3. Bu ısıtıcı lamba ile ilgili sitedeki farklı konularda farklı bilgiler okuyorum. yasdal`ın bana önerdiği, güneşlendirmeden uyuyana kadar açık bırakmamdı. Ama gün boyu açık bırakanlar olduğunu da okudum. Yani benim biraz kafam karıştı. Kesin olarak hangi aralıkta ve ne kadar süreyle ısıtıcı lambayı açık bırakmalıyım ?
4. Isıtıcı lamba takmama rağmen, Kabuk (benim su kapluşum) kuru bölgeyle pek ilgilenmiyor. Sadece kuru bölgenin oralara tırmanıyor, sadece gözleri ve burnu su üstünde kalacak şekilde kafasını çıkarıyor. Bu normal mi ? Isıtıcı lambayı taktığım ilk gün olduğu için pek üzerine gitmemem mi lazım ?
Bu arada ısıtıcı sorunuyla ilgili dediğiniz gibi termometre alarak çözüm buldum. Ayrıntısı aşağıdaki resimde :
Cama yapışık olanı su sıcaklığını ölçüyor. Cam termometre ise hava sıcaklığını. Resimde de görüldüğü üzere su sıcaklığı 26-27 derece civarlarında. Bunun için 26 dereceye ayarlı ısıtıcı, çalışma gereği duymuyor.
5. Kaplumbağamı alalı henüz 1-2 hafta oldu. Yani yavru. Su sıcaklığını 28 dereceye mi ayarlamam lazım, 30 dereceye mi ?
6. Şu anda 26 derecenin doğru değer olmadığını tahmin ediyorum. Bu sıcaklığı üstteki ayar düğmesinden ayarlayacağımı biliyorum. Ama daha fazla yardımcı olabilr misiniz ? Isıtıcıma zarar vermek istemiyorum. Bu arada ısıtıcım, önceki iletilerde söylediğim gibi Atman 100 W. Bu arada, doğru değere ayarladığımı nereden görebilirim ?
Isıtıcıyı tam suya sokma konusuna gelince, aldığım yer, bir bölümünün su dışında kalması gerektiğini söylüyordu. Şu ayar sonucunda eğer yine verim alamazsam, tam su içine sokmayı denerim (bir sorun oluşması halinde suyun içine soktuğum için aldığım yerin geri kabul etmeyeceğine inanıyorum).
Bu arada ekstra birkaç sorum olacaktı :
7. Kaplumbağamın derileri dökülmeye başladı. Şu an için koltuk altında olduğunu görebiliyorum. Herhangi bir kanlanma/fazla kalın deri durumu yok. Okuduklarıma göre bu bir büyüme belirtisi. Gerçekten kapluşum büyüyor mu ? Yoksa bir hastalığın habercisi mi ?
8. Güneşlendirme süresiyle ilgili benim kafam yine karıştı. Bana 1, 1.5 saat önermiştiniz, ama bazı yerlerde okuduğuma göre güneşlendirme 20 dakika yapılıyormuş. Dediğim gibi kaplumbağam yavru. Ne kadar güneşlendirme yapmam lazım (bu arada güneşlendirme 1.5 saat ise 17.30`da, 1 saat ise 16.00`da başlayacağım).
Kaplumbağanın ürkekliğiyle ilgili;
Dediğiniz gibi zamanla bana alışıyor. Onu genellikle teraryumun en dip bölgelerinde ya da bir taşın arkasında bulmamın sebebi ise zannedersem saklanmayı sevmesi. Önceleri beni gördüğünde hemen topuklayıp kaçıyordu, artık sadece elimi kafasına fazla yaklaştırırsam (elimden yemini verirken) ve çok sert hareketler/sesler çıkarırsam (örn. akvaryumun camına ya da masaya vurmak vb.) kaçıyor...
Şimdiye kadar doğrudan ya da dolaylı olarak yaptığınız/yapacağınız yardımlar için sonsuz teşekkürler.
İyi çalışmalar...
1 - Lamba uygundur. Yakında duruyor gibi görünüyor. İdare edecektir. 2- 30 derece nedir hiç fikrim yok. 3- Lambanın amacı sudan çıktıklarında üşümemeleri. Şimdilik yaz aylarındayız sudan çıkınca üşümezler. Lambayı akşamdan akşama sadece kurumaları için açıyorum. Ortalama hergün 4-5 saat açık kalıyor demektir bu. Kışın da böyle devam ettim aslında, akvaryumun içi sıcak,dışarı da akşamdan akşama çıkıp kurusalar yeter diye düşünüyorum. 4- Dur biraz alışsın. Bi iki gün içinde gerine gerine güneşlenecektir. 5- 30 dereceye 6- Aynı ısıtıcıyı kullanıyorum. Asıl suya sokmazsan dışarı ile suyun içindeki sıcaklık farkından camının kırılması riski olur ieiki dönemlerde. Birde su seviyesinin çok üstünde kalırsa havayı ısıtmaya çalışıp devamlı çalışmadan da yanabilir. Atmana güvenebilirsin. 7- Büyüyor 8- İstersen sabahtan akşama kadar güneşlendirebilirsin. Yeterki hava sıcak olsun ve istediğinde gölgeye kaçabilecek olsun. Leğen - Su ve Büyük bir taş demektir bu. O 20 dakika işleri UVb lambalarla ilgili. Yine de cama yada masaya vurmasak iyi ederiz tabi.. Bu arada bitkiler gerçekten canlı görünüyor.
Kaplumbağalar soğukkanlı hayvanlar bu yüzden dışardan sürekli ve bize göre daha yüksek ısı almak zorundalar.Akvaryum için su sıcaklığı 28 derece olursa yeterlidir hastalandıklarında ise 30 dereceye çıkarıyoruz.Kaplumbağa sürekli suda kalamaz kuru bir bölgeye çıkıp kurumak zorunda.28 derece sıcaklığınındaki sudan örneğin 20 derece sıcaklıktaki kuru bölgesine çıktığını düşünün.Üzerindeki suyun buharlaşma yoluyla vücudundan ısı çekmesini de hesaba katarsanız bu durum onun için pekte uygun olmaz .İşte ısıtma lambası tam burada devreye giriyor.Bir kere kaplumbağamızın hızlı ve tam kurumasını ve bu kuruma esnasında üşümemesini sağlıyor.Ayaklarını germeleri daha iyi kurumayı sağlamak için.Aslında lambanın sürekli 24 saat açık kalması en iyisi ama kaplumbağamızın uyuması da lazım.Sürekli yanan ışık onu rahatsız edecektir.Bu yüzden gece olunca ışığı akvaryumda geceyi yaratmak üzere kapatıyoruz.Büyük bir ihtimalle kaplumbağanızda daha sıcak olan suya inip kendini uygun bir yere sıkıştırarak orada uyuyordur.
Lambadaki 30 sayısı o bir spot lamba olduğu için verdiği ışığın açısıdır
Ampulun 25 watt olmasının yeterli olup olmaması yüksekliği ile de alakalı 100 watt lamba koyarsanız örneğin 25 cm den yeterli gelir 40 watt koyarsanız 15 cm den yeterli olur .Daha düşük watt sarfiyatın daha az olması açısından daha iyidir.
DİKKAT LAMBA YANIKKEN ÇOK DİKKATLİ OLUN AKVARYUMA DÜŞÜRMEYİN HEM SİZİN HEMDE KAPLUMBAĞALARINIZ İÇİN ÖLÜM RİSKİ VAR.ELEKTİRİKLE ŞAKA OLMAZ.ÖNCE TAM OLARAK MONTE EDİN SONRA LAMBAYI YAKIN
Atman ısıtıcının üst düğmesini saat yönünde hafifçe çevirin 28 yazısını kenardaki kutucukta göreceksiniz
Kaplumbağalarımızı beslerken mümkün mertebe doğayı taklit etmemiz gerekir. Isıtıcı lamba, uv lamba açık kalma sürelerini yaz aylarında güneşin etkili olduğu saatlere denk getirebiliriz. Bir de ben şunu düşünüyorum. Lambalarla belli bir alanın ısındığı, sıcak bir bölge oluşturuyoruz ama daha birçok yer soğuk kalabiliyor. Kaplumbağamızda icabında bu bölgelerde de su dışına çıkabiliyor veye belli bir bölgesini su dışına çıkarabiliyor. Bu yüzden terraryumumuzun bulunduğu oda genel olarak sıcak olmalıdır. Soğuk odalar, ne kadar dikkat etsek, ısıtıcılar kullansak da kaplumbağamızı üşütebilir. Oluşan soğuk bölgeler, sınırlı bir bölge olan terraryumumuzda ani sıcaklık değişikleri yaratabilir. Bunlar da kaplumbağalarımız için en büyük problemlerdir. Saygılarımla; The King of "REPTILE"s
ben ısıtıcıyı dik değilde yatay koydum ama tam olarak yatay değil çünkü dik koyarsam akvarumu agzına kadar su koymam gerekiyo markası hakkında hiçbir fiikrim yok balıklardan kalma silindir şeklinde 30cme yakın bir ısıtıcı suyu gayet iyi ısıtıyo.bazen büyük kaplumbağam ısıtıcının üstünde uyuyo bi zararı olur mu acaba ?
@ zeynep_15
Ben de ısıtıcıyı hafif yatay olarak kullanıyorum (resimlerden görülüyordur zaten)
Google`da ya da Google`ın resim aramasında heater, electronic heater, aquarium heater, ısıtıcı, elektronik ısıtıcı, akvaryum ısıtıcısı vb. sözcüklerle arama yaparak bazı resimlere ulaşabilirsiniz. Bu resimlerden ısıtıcınızın marka ve modelini tespit edebilirsiniz.
Benim kaplumbağam da bazen ısıtıcıya çok yakın ya da yapışık duruyor. Ben de korkmuyorum desem yalan olur...
*********************
Merhabalar,
Öncelikle hepinize yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Şu anda kaplumbağam çok sağlıklı ve mutlu. Bunu tabi ki sizlere borçlu.
Bu süre içerisinde bazı durumları gözlemliyorum ve unuttuğum bazı sorular oluyor. Onun için maddelemeye devam :)
1. Eskiden kaplumbağamı güneşlendirmeye koymak için elime bir eldiven takıp onu güneşlendirme kabına alıyordum. Güneşlendirme kabından akvaryuma alırken de aynı şekilde elime eldiven takıyordum ve kaplumbağamı akvaryuma geri koyuyordum.
Her seferinde eldiveni çıkarıp takmak hem pek hijyenik hem de pek pratik bir yöntem değildi. Onun için pet shop`tan yukarıda resmini gördüğünüz ağı aldım. Ama şöyle bir sorunum var, ben kaplumbağamı bu ağa alırken kafasına, bacaklarına ağı değdirmek zorunda kalıyorum. Acaba bu kaplumbağaya bir acı veriyor mudur ? Ayrıca güneşlendirme kabı sonuçta gölge bölümü ve kuru bölgesi olan genişçe bir leğen. Ama yüksekliği en fazla 7-8 cmdir. Ve su yüksekliği 8 mm civarındadır. Yani kaplumbağanın ayaklarını ıslatacak kadar. Kaplumbağayı güneşlendirme kabına koyarken bu ağı ters çevirmem gerekiyor. Bu esnada kaplumbağa (haklı olarak) çok korkuyor. Yine bu ağ kaplumbağanın kafasına, kabuğuna, bacaklarına değiyor. Ayrıca bu ağı koyarken kaplumbağa sırt üstü (kabuk üstü) kalma tehlikesi geçiriyor.
Bu file sistemi kaplumbağaya acı verir mi ? Eldiven sistemine mi geçmeliyim ? Yoksa daha pratik, hijyenik ve kaplumbağayı daha az korkutacak başka bir yol var mı ?
2. Kaplumbağayı güneşlendirme sırasında her gün yaklaşık 2 kez gözlemledim. Her baktığımda gölge alanda, (sanki korkmuş gibi) tünüyordu. Ama bu ağ sistemine geçmeden (yukarıda resmi olan ağ, 1. sorumda detaylı olarak anlatmıştım) önce kapluşum resmen şaha kalkıyordu. Bu bana pek hayra alamet birşey gibi gelmedi ama siz ne düşünüyorsunuz ? Ağ ile mi ilgili yoksa daha ciddi bir sorunun mu işaretçisi ? Yoksa hiçbir problem yok mu ?
3.
Kalsiyum takviyesiyle ilgili forumda bazı yazılar okudum. Gaga taşının kaplumbağalar için yararlı olacağını da okumuştum. Pet shop`a gaga taşı istediğimi söyleyince bana yukarıdaki resimde kutusu (sağda) ve kendisi (solda) olan bir gaga taşı aldım. Gaga taşının gördüğünüz gibi bir teli var. Zannedersem bu kuşların kafeslerinin teline kıvrılarak konulması için.
Benim sorum bunu teraryumun içine nasıl koyacağımla ilgili. Acaba cam termomerte vantuzu gibi bir vantuz alıp, dairesine o teli kıvırarak bir bölümü suda kalacak şekilde mi koysam ? Yoksa başka bir şekilde mi koymalıyım ?
3. Gaga taşının ne kadarı suyun içinde kalacak ?
4. Kapluşumun bu gaga taşını 1 günde bitirip (bütün kapluşlar gibi biraz oburdur da :D) ortada birşey bırakmaması gibi bir ihtimal var mı ?
5. Kapluşum bu gaga taşını gerçekten yiyecek mi yoksa sadece kemirecek mi ?
6. Bu gaga taşı bittiği güne hemen yenilemeli miyim yoksa bunun bir periyodik aralığı var mı ?
7. Pet shoptan bir parmak büyüklüğünde bir mercan aldım. Bunu teraryumun içine koyabilir miyim ?
8. Dün (bugün 19.09.2006) kaplumbağayı güneşlendirmeye koyduktan sonra filtreyi fişten çıkardım (kaplumbağamı güneşlendirirken "kirlenmeyen suyun temizlenmeye ihtiyacı yoktur" mantığından yola çıkarak fişten çıkarıyordum). Güneşlendirme bittikten sonra filtreyi fişe taktığımda neredeyse hiç ses çıkarmıyordu. O çok yüksek sesler çıkaran filtrem sonunda düzeldi mi ? Yoksa tıkanma, kirlenme vb. bir sorunun habercisi mi ?
9. Son olarak önceki iletilerimde gerçekçi fonumu akvaryum bitkisi zannetmenizden dolayı teraryumun bitkilerle donatılmasını güzel bulmuştunuz. Ben de bu iletilerinizden yola çıkarak akvaryuma bitki almayı düşündüm. Akvaryum için hangi gerçek (gerçi pek gerçek bitki kullanmayı düşünmüyorum) ve yapay bitkileri kullanmalıyım ? Bir de bunların ortalama fiyatı kaç YTL`dir ?
Isıtıcı ile ilgili :
Isıtıcının sorunu gerçekten de sıcaklık ile ilgiliymiş. Isıtıcıyı 28 santigrat dereceye ayarladım. Cama yapışık olan termometreye bakıyorum, tamamen 29 yeşil olana kadar ısıtıcı çalışıyor. Sıcaklık düştüğünde (28 mavileşmeye başladığında) ısıtıcı tekrar devreye giriyor ve 29 olana kadar çalışıyor. Yani bir sorun yokmuş. Yardımlarınız için hepinize teşekkürler.
Kuru bölge ve kapluşumla ilgili :
Kapluşum yeni kuru bölgeyi çok sevdi. Terarumun olduğu odada olmadığım zaman onu hep kuru bölgenin üzerinde boynunu uzatmış keyif yaparken yakalıyorum. Beni görünce hemen dibe dalıyor. ( Bu konuda Kaplumbağalarımdan Biri Saltanatını İlan Etti konusunda frozen`ın yazdığı :
... Bu kaplumbağalara anavatanları Amerikada SLİDER deniyor yani " kayan ,kayma eylemi yapan ". Bu ismin verilme nedeni su kenarında tetikte bekleyip en ufak bir şeyde şıp diye suya atlamalarından ( kaymalarından ) geliyor.Yıllar boyunca akvaryum ortamlarında doğdukları ve insan eliyle beslendikleri için artık huyları değişmeye başlasada onlar hala red ear SLİDER.Oralarda Kırmız Kulak Kayıcı ` lar olsalarda biz burada onlara Kırmızı Yanak Su Kaplumbağası diyoruz.
yazısını okuduğumda bir sorun olmadığını anlamıştım). Ben odadayken ise sadece kuru bögenin yan çeperine tırmanıp kafasını 3-4 mm`si suyun dışında kalacak şekilde uzatıyor.
Yardımlarınız için çok teşekkürler...
Bu arada yazmayı unutmuşum, kusura bakmayın... Kaplumbağamı ek besin olarak hangi meyve-sebzelere alıştırmam onun için daha yararlı olur ? Bir de 2 haftada bir vermem yeterli mi ? Yoksa daha sık ya da daha seyrek mi vermeliyim ? Teşekkürler...
Cevaplar ; (Sınav kağıdı gibi oldu) 1- Eldiveni ve fileyi boşver. Elinin üzerine ayakları avucuna basacak şekilde al. Sonra elini bi güzel yıkarsın. Ayakları havada çırpınmasın yere basmak her zaman için güven kaynağıdır. (Kendimden biliyorum) 2- Yok. Korkmuştur doğal yani. 3- Gaga taşının tellerini falan çıkar suya at. Benimkiler ufakken hiç rağbet etmediler. Bu aralar bir daha alıp vereyim. Momo`nunkiler hemen bitiriyormuş.Ayda bir verirsen güzel olur. Normalde elips şeklinde satılıyor orada gördüğünün 3-4 katı. 7- Mercanın kenarları keskin olur genelde hiç koyma akvaryuma. 8- Devamlı çalışsın filtre. Elektrik paranı pek etkilemez. Benim iki filtrem var 24 saat açık. Su çok temiz. Tıkanmıştır. Çıkar yıka. Sonra akvaryuma koyduğunda şöyle bir salla olmazsa bazen içinde hava birikiyor. 9- Yapay bitki koy. Her türlü bitkiyi yiyip bitiriyorlar. Ucuzdur fiyatını bilemiyorum. Elma - Karpuz - Fesleğen yaprağı - Yonca gönül rahatlığıyla verebilirsin. Diyet konusunda çok katı olma. Aklına geldikçe ver. 2-3 günde bir - Haftada bir falan. Ona göre yemlerini kısarsın. Ben ek besin verdiğimde yemlerini az veriyorum. Kolay gele.
Gaga taşının içindeki teli çıkarırken 4 parçaya bölmek zorunda kaldım :) Bu parçaları teraryumun sağ tarafına attım. Ama benim kapluşum bu gaga taşlarıyla pek ilgilenmedi... Mercanın kenarına dokundum, çok keskin değil. Zaten mercan bayağı küçük. Unutmadan, benim bu mercanlar ve deniz kabukları ile ilgili merak ettiğim şeyler vardı : Bunlar canlı mercanlar ve kabuklu deniz canlılarının kabukları mı ? Yani bunları toplamak için bu canlıları öldürüyorlar mı ? O zaman bunların soyunun tükenme tehlikesi ve canlı katliamı oluşmaz mı ??? Filtrem zaten devamlı çalışıyor. O sesi birden kesilince merak ettim. Ama nedenini de anladım. Su ile filtrenin tepe noktası arasındaki mesafe çok az olduğu için filtre havayı emmeye çalışıyor, dolayısıyla sesli çalışıyordu. O gün güneşlendirmeden sonra bunun gelişmesinin nedeni ise, kapluşum güneşlenirken, ben de teraryumun suyunu değiştiriyordum. Yeni suyu fazla koyunca suyu emip suya verdiğinden ses kesildi. Her gün uyandığımda yine yüksek ses çıkıyor. 1 kavanoz su koyduğumda ses kesiliyor. Ek besine gelince, bu hafta elmayla başladım. Elmaları küçük küçük (yaklaşık 1,5 - 2 stick yem büyüklüğünde) doğradım ve elimden yedirmeye çalıştım. Ama sanki kaplumbağa elmayla değil, benim elimle daha çok ilgileniyordu :):) Ben de elmaları suya attım. 15 dk. sonra odaya girdiğimde son parçayı yemekle meşguldü :):) Şimdiye kadarki yardımlarınız için kendim ve kaplumbağam :) adına hepinize çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar...