Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
ev yapımı TERARYUM
Herşeyini uyumadan önce yatakta debelenirken düşündüğüm teraryumumu bu gün bitirdim (: Su kaplumbağama güzel bi ortam hazırlıdığımı düşünüyorum.. Tüm yaptıklarımı burda yazıyorum ki belki esin kaynağı olurum.. Önce malzemeler:
* 2 adet eski çekmece
* 4 parça çekmecelere uygun cam (kalınlığı farketmez)
* 1 adet leğen
* Silikon
* Alüminyum kenarlık
* 1 adet saksı
* Organik saksı toprağı
* Akvaryum kumu çakıl taşı
* Filtre ve de ısıtıcı (özellikle kış için)
* Bir kaç kaya
* Çivi
Diğer malzemeler elimde olduğundan sadece cama, toprağa ve silikona para verdim.. 240*180 boyutlarında cam 15 ytl, toprak 2 ytl, silikon 1 ytl.. yani 18 ytlye bir teraryumum oldu..
Gelelim yapım aşamasına.. Öncelikle çekmeceleri bi güzel temizleyip üzerine monte edilmiş her türlü extra parçayı çıkartıyoruz.. Bize sadece kasaları lazım.. Ardından bir tarafından ikisini çiviliyoruz.. Böylece iki bölmeli bi kasa elde ediyoruz.. Kasamızın son halini ölçerek ona göre cam alıyoruz.. Camları kasanın iç duvarlarından silikon ile sabitliyoruz.. Böylece altı tahta üstü cam bi teraryumumuz oluyo.. Camın kenarlarını da alüminyum kenarlıkla kapatırsak elimiz kesilmez ve de şık bi görünüm olur... Artık elimizde kullanabileceğimiz iki bölme var.. Birincisine leğeni koyuyoruz.. Burası kapluşun havuzu.. Leğenin bir avantajı su kirlendiğinde sadece onu çıkartıp suyunu temizleyebiliyoruz.. Gelelim diğer bölmeye.. Burası da kapluşun bahçesi olacak.. Öncelikle temel olsun diye en dibe çakıl taşı koyuyoruz.. Onun üstüne de toprak.. Ve en üste de akvaryum kumu.. Orta katmana toprak koymamızın nedeni bitki ve çim ekmek için.. Ben şahsen sarmasşık ektim ve eminim çok güzel olucak.. Kumun üstüne ve tercihen köşeye de ortadan ikiye kestiğimiz saksıyı koyuyoruz.. Böylece sürekli karanlık olan evimiz de hazır..
Bunlar dıştan görünüm..
Bu havuz..
Bu da mağara..
Eleştrilerinizi bekliyorum.. Gördüğünüz gibi kocaman bi bahçem var ve çoğu boş.. Neler yapılabilir başka.. Şimdiden yorumlarınız için teşekkürler...
Fotolar çıkmadı sanırım forumun formatından dolayı ya da ben de bi sorun var.. [img]...[/img] arasındaki kısmı browserın adres çubuğuna kopyala yapıştır yaparak görebilirsiniz.. Bu hatadan dolayı özür dilerim..
arkadasim resimleri gördüm çaban gayet hos fakat üzülerek sölüyorum elindeki bi su kaplumbasi onun için teraryum yapmasanda olur bi akvaryum alip güzelce haz1irla ve belli bi yükseklige kadar su doldur çünkü su kaplumasi 3 boutlu bi hayvandir yüzmek ister küçük bi legende ne kadar yüzebilirli ssenin alanin tam bir kara kaplumbasi için dizayn edilmis hatta masallahi var dier arkadaslarimda bana katilicaklardir bu arada ben teo005 dim ama bi kaç gündr foruma girememe gibi bi minik sorunum var yeniden account aldim gerekli yardimlari teo005 linklerinden birinde verdiim mail adresiyle yapabilrim
ne diiim,harika olmus:))
Maalesef güncel forum teknolojisinin kullanıldığı forumlardaki resim koyma işlemi bu forumda çalışmıyor. Ama herşeye rağmen bu forumdan daha fazla bilgi içeren başka evcil hayvan forumu yok. Teraryumuna gelince; Teraryumunun gördüğüm en iyi kara kaplumbağası teraryumu olduğunu düşünmeye başlamıştım ta ki içindeki alyanaklıyı görene kadar. Yaklaşık 15 cm büyüklüğünde olduğunu düşündüğüm kaplumbağan için hazırladığın su alanı maalesef çok çok az. İnan bana o kabın sağladığı yüzme alanı yeni doğmuş bir kırmızı yanak için bile yetersiz. Turtletimes`da kabul gören kurala göre santimetre başına yaklaşık 15 litre su olması gerekiyor. Kaplumbağanın 15 santimetre olduğunu düşünürsek 225 litre suya ihtiyacın var, buda 150x30x50 ölçülerinde bir hacme eşdeğer oluyor. Tabi bu kuralı uygulamak çok zor ve bu sitede bu kurala uyan biri olduğunu sanmıyorum ama kaplumbağanın 7-8 santim daha büyüyeceğini düşünürsek en az 150 litrelik bir akvayumu doldurman gerekiyor. Çünkü kırmızı yanaklar yaşamlarının büyük bir kısmını suda geçirirler. Suda beslenirler, suda boşaltımlarını yaparlar, suda çiftleşirler vs. En baştada dediğim gibi teraryumun kara kaplumbağaları için mükemmel, işçiliğin de öyle ama kırmızı yanak için hiç uygun değil. Son olarak hem kara kaplumbağaları hemde tatlı su kaplumbağaları için gerekli olan ısıtıcı lambayıda teraryumuna eklemelisin. Ya köklü değişimler yapman gerekiyor yada kaplumbağanı değiştirmen:) Kolay gelsin.
Aslında benim düşündüğüm leğen de bunun iki katı filandı ama en iyi bunu bulabildim.. Bu sadece deneme amaçlı en kısa zamanda değişecek.. Ama yine de dediğin boyutlarda bi akvaryum hazırlamam ya da okadar su koymam imkansız.. Eski akvaryumda en büyük sorunum suyu değiştirmekti ondan böyle bişey yapmaya karar verdim.. Isıtıcı var elimde ama yaz geldiğinden çıkarttım ki bu bi veteriner arkadaşımın bilgisi dahilinde oldu.. Kim biilr belki bi de kara kaplumbağası alırım kardeş kardeş geçinirler (:
Fikir olarak harika ancak zehr`a katılıyorum. Su alanı çok az olmuş. Yavru kaplumbağalar için uygun olabilir ancak o büyüklükteki bir kaplumbağaya su- çok su- lazım. Inanın bunlar balık gibi yüzer dururlar. Tutunacakları yer olsun yeter ki, platformaları da kolay erişilebilir olsun.
Biraz daha derinlemesine girelim olaya.. Şmdi ben bu kapluşu kardeşimden dewraldım 5 yıl önce.. İlk işim ölüm fanusundan kurtulmak oldu.. Zaten sürekli kaçıp duruyodu (: ardından 3 akvaryum eskittim neredeyse her sene bi tane.. Açıkcası kapluşa hiç bi döneminde çok su vermedim.. Yani en fazla derinlik 10 cm oldu.. Bi kaç defa akvaryumu su ile doldurup denedim ama hayvanın verdiği tepki beni hemen bu fikirden vazgeçirdi.. sanırım artık fazla derin olmayan suda yaşamaya alıştı... Bu yüzden bu teraryumu da o yönde yaptım.. Bir de İzmir Hayvanat bahçesindeksu kaplumbağaları bölümü var.. Onların yuvasıyla bu çok benzer.. Ordan esinlendim diyebiliriz.. İşte dediğm gibi sanırım artık alıştı böyle yaşamaya.. Ve bir örnek daha vereyim eniştemin arkadaşının 14 yaşında bi kırmızı yanaklısı var.. Adam evinin köşesine bi havuz yaptırmış ve yıllardır orda besliyo onu.. Havuz da kaplumbağa tamamen batacak şekilde tasarlanmış yani fazla derin değil.. Ama okadar alışmış ki artık o evi doğal ortamı bellemiş ve inanmayabilirsiniz belki ama sahibinin göğüsünde uyuyo (: Son olarak ben ortamı hem kendime hem de kapluşa göre ayarlamaya çalıştım.. Şimdilik sorun yok gibi.. Ayrıca 5 yılda hiç hastalanmadı ve düzenli olarak uyudu.. Sağlıklı ve uyumlu (:
E daha iyisi can sağlığı o zaman. Hayırlı olsun!
Senin kaplumbağan, senin teraryumun, dolayısıyla bu konuda ki tek sorumluda sensin. Görüşlerimizi sordun, bizde belirttik. Ama yinede son kez söylemek istiyorum o leğen kırmızı yanak için çok çok küçük. Kaplumbağan sağlıklı olabilir ama doyasıya yüzemediği, dibini eşeliyemediği bir havuzu olmadığı sürece mutlu olmayacaktır. Karar senin.