Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Salmonella (lütfen okuyun) - 3.sayfa

Yaklaşık 4-5 aydır iki su kaplumbası besliyordum.İlk önce fanusta sonra gerektiği gibi güzel bir ortam hazırladım.Kaplumbağlarımızla mutlu mesut yaşıyorduk. Ta ki geçen hafta küçük kızım gece karın ağrısı ve ateşle uyanana kadar.Kabus başlamıştı. Gecenin bir yarısı acile götürdük.Hemogramı çekildi.Doktorlar apandisit tanısı koydu. Sabah olması beklenecekti. Ultrasondan sonra daha kesin bir şey söylenecekti. Ultrasondan sonra apandisit olmadığı anlaşıldı. Aynı gün Mardin den Diyarbakır`a daha iyi bir hastaneye götürdük, kızımı orada bir sürü şey yapıldı fakat hiç bir şey anlaşılamadı.Neden ortaya çıkmadıkca korkum artıyordu.Eve geri döndüyümüz gece yeniden karın ağrısı ve ateşle acile gittik.Yine kan testleri ve yine soru işaretleri. Neler hissetiğimi burada anlatamam kısaca çok çok kötüydü. Aklıma o gece gaytasına bakılmadığı geldi. Gaytasında mikrop görüldü. Biz tekrar Diyarbakır`a gittik. Kültür yapıldı. Gaytada Salmonella üredi. Bütün bunların nedeni kaplumbağlarımızmış. Bunları buraya yazmamın nedeni kaplumbağları zararlı bir hayvan gibi göstermek değil. Daha bilinçli beslemek. Kızım daha küçük olduğu için sürekli elini akvaryuma sokuyordu. Çıplak elle yakın temas halindeydi. Biz sürekli uyardığımız, elerini sık sık yıkadığım halde bunlar oldu.Demek istediğim küçük çocukları olan ebeveyinler evlerine kaplumbağ alırken bir kez daha düşünsün.Hamile olanlar hele hiç almasın.Bakan arkadaşlarda hijene çok dikkat etsinler. Ben geri vermek zorunda kaldım.Akvaryumcu bunlar çok büyümüş diye almak bile istemedi. Arabaya bindiğimizde kızım onlar benim yavrularımdı diye ağladı.Eve geldiğimizde boş akvaryuma bakıp birdaha ağladı. Bizim kaplumbağ hikayemiz kötü bitti. Buraya cevap yazan bilgili arkadaşlardan ricam bu konu hakkındada insanları uyarsınlar.Son olarakta böyle bir şüpesi olan kişiler bu bakteri ancak gayta kültüründe ortaya çıkıyor.Herkese sağlıklı günler diliyorum.

img

mikmuk

19 yıl 5 ay 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

YA bunun bir aşısı falan yok mu, sonuçta bir bakteri virüs olsa neyse.zamanla bu hastalığa karşı bağışıklık olur mu? kaplumbağalar son yarım yüzyıl dir evler de besleniyor yani insanlar daha önce kaplumbağalar ile temas içinde degildi, insan vucudu bu mikrobu tanımıyor. ama zamanla bu mikrobu da tanır. umarım öyledir.

Arkadaşlar merhaba,bu hastalığa yakalanmamak için yapılması gereken en önemli şey kaplumbağaya ve yaşadığı herhangi bir alana elimizle dokunduktan sonra elimizi hemen yıkamalıyız.Özellikle bakteri öldürücü sıvı sabun kullanılması gerekir.Eğer elimizi yıkamaz ve özellikle elimizi ağızımıza götürürsek bu hastalığa yakanmak an meselesi.Bu konuda dikkatli olmak gerek.

@ turtle1 Kaplumbağalar, salmonella taşıyıcısıdır ve büyük bir bölümünde salmonella vardır. Eğer sizin kapluşunuzda salmonella varsa ve (ki bundan sonraki bölümün olması çok zor) yeni alacağınız kapluşta salmonella yoksa hiç birşey olmaz. Geçer mi geçmez mi bilmiyorum ama sürüngenler sadece TAŞIYICIDIR. İnsanlar gibi salmonelladan etkilenmezler. Salmonellayla ilgili değil ama ben size hiç maceraya girmeyin, yeni bir kapluş ALMAYIN derim. Çünkü size ekonomik yönden sıkıntı olacak (ki bir tanesi bile beni yakında batıracak :D), bakımı zor olacak... Unutmayın, İKİDEN FAZLA KAPLUMBAĞA BESLEMEK TEHLİKELİDİR ! Ama bir tane kapluşunuz varsa en güzeli. Tavsiye etmem ama mutlaka almam lazım ve maddi manevi bütün sorunları göze alıyorum diyorsanız ikinci kapluşu alın. Ama ikiden fazla kapluş beslemeye SAKIN KALKMAYIN !!!! ------ @ Genel konu Bu arada salmonelladan korunmanın en kolay yolu ALFA4`ün de dediği gibi kapluşlarımızla her temastan sonra üşenmeden elmizi yıkamak. Yemini verdikten sonra (SUYUNA ATSAK BİLE), güneşlendirmeye çıkardığımızda....

img

temmuzk

18 yıl 10 ay 20 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

arkadaslar ciddi 1 2 problemim var ben 2 qün önce tatlı bi kaplumbaqa aLdım co0q biLincLi deiLim ki üzqüNm öLüm fanusunda yasıyor neyseki buna çözüm arayısında buLundum 2 en fazla 4 hafta içinde çözüLeceq bu sorunum probLemLerime qeLince 1) saLmoneLLa oLayını daha buqün duyduM ve ürperdiM bıraqMaq istemio0rm onu cNqü qercekten severek ve istiyerek aLdım keNdi hayatıMa biLe sorumszken sırf o üsümesin diye saad bası suyunu deqiştiriyorum ufoyu onun için actım bu havada neyse koNu bu deqiL ben saLmoneLLa konusunda biLincLiqim saqLık mesLeq Lisesi Laboratuvar böLümündeqiM benim daha önce kapLumbaqaLarda bu tür baqteriLerden biLincim oLmadıqımdan suyunu hazırLadıktan snra onunLa oynadıktan snra eLLerime qereken özeni qöstermediM ve sanırsam saLmoneLLa buLastı siddetLi bi durum söz konusu deqiL ancaq ishaLim ve haLsizLiq diLde pasLı bi tat var sizce ciddi bi durum oLabiLir mi? 2)annem qecmişte qecirdiqi bi rahatsızlık yüzünden baqısık yönünden bizden bi miktar cok oLmasada soruNLu oNa zarar qeLir mi ? ama bi konuda iÇim rahat annem hayvanLardan pek hoşlaNmaz dokunmadı hatta bakamadı biLe bi süre ama yinede korkuyorum biLinçLendirirseniz üsteLiq ben buqün suyunu mutfakta deiştrmiştim aLiayı[kapluMbaqam]ayrı bi kaba aLmıstım ve suyunu mutfaktaki Lavaboya döktüm buNun hata oLduqu o an aqLıma qeLmemişti bundan snra daha dikkatLi oLucam ama bu aiLem iÇin probLem yaratırmı ? 3)her kapLumbaqada yok deniLiyor bu bakteri ancak bircok yeri inceledim kaplumbaqaLarın sindirimi için muhakkak qerekLiymiş ben qerekLi özeni qöstersem daHi tehlike arz edermi aiLe fertLerimden hiÇ birini özeLLkLe annemi kapLumbaqamın qeneL baqımı iLe qörevLendrmesm daHi onLara buLasır mı ? yardımLarınızı bekLiyorum simdiden tesekkürLer =) ayrıca ben üye oLmadan önce forumu biraz karıstırdıM maLum canLı besLiyoruz ve oLabiLdqince deriN kaynaqLardan biLqi edinmemiz qerekLi sitedeqi iLqi qerçketen mükemmeL özeLLiqLe beppomomo adLı üye qerçek anLamda bana cok yararLı biLqiLer verdi çok teseekürLer

img

souljan

16 yıl 2 ay 17 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ