Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Salmonella (lütfen okuyun)
Yaklaşık 4-5 aydır iki su kaplumbası besliyordum.İlk önce fanusta sonra gerektiği gibi güzel bir ortam hazırladım.Kaplumbağlarımızla mutlu mesut yaşıyorduk. Ta ki geçen hafta küçük kızım gece karın ağrısı ve ateşle uyanana kadar.Kabus başlamıştı. Gecenin bir yarısı acile götürdük.Hemogramı çekildi.Doktorlar apandisit tanısı koydu. Sabah olması beklenecekti. Ultrasondan sonra daha kesin bir şey söylenecekti. Ultrasondan sonra apandisit olmadığı anlaşıldı. Aynı gün Mardin den Diyarbakır`a daha iyi bir hastaneye götürdük, kızımı orada bir sürü şey yapıldı fakat hiç bir şey anlaşılamadı.Neden ortaya çıkmadıkca korkum artıyordu.Eve geri döndüyümüz gece yeniden karın ağrısı ve ateşle acile gittik.Yine kan testleri ve yine soru işaretleri. Neler hissetiğimi burada anlatamam kısaca çok çok kötüydü. Aklıma o gece gaytasına bakılmadığı geldi. Gaytasında mikrop görüldü. Biz tekrar Diyarbakır`a gittik. Kültür yapıldı. Gaytada Salmonella üredi. Bütün bunların nedeni kaplumbağlarımızmış. Bunları buraya yazmamın nedeni kaplumbağları zararlı bir hayvan gibi göstermek değil. Daha bilinçli beslemek. Kızım daha küçük olduğu için sürekli elini akvaryuma sokuyordu. Çıplak elle yakın temas halindeydi. Biz sürekli uyardığımız, elerini sık sık yıkadığım halde bunlar oldu.Demek istediğim küçük çocukları olan ebeveyinler evlerine kaplumbağ alırken bir kez daha düşünsün.Hamile olanlar hele hiç almasın.Bakan arkadaşlarda hijene çok dikkat etsinler. Ben geri vermek zorunda kaldım.Akvaryumcu bunlar çok büyümüş diye almak bile istemedi. Arabaya bindiğimizde kızım onlar benim yavrularımdı diye ağladı.Eve geldiğimizde boş akvaryuma bakıp birdaha ağladı. Bizim kaplumbağ hikayemiz kötü bitti. Buraya cevap yazan bilgili arkadaşlardan ricam bu konu hakkındada insanları uyarsınlar.Son olarakta böyle bir şüpesi olan kişiler bu bakteri ancak gayta kültüründe ortaya çıkıyor.Herkese sağlıklı günler diliyorum.
mikmuk
inan çok üzüldüm.Geçmiş olsun.Evet maalesef kaplumbağaların böyle bazı kötü tesirleride var.Kaplumbağaları geri vermek zorunda kalmanada ayrıca üzüldüm.Bayağıda bir çile çekmişsiniz.
sevgiler
öncelikle geçmiş olsun diyorum. sizin için epey yorucu ve kötü günler olmuş . ama daha başka bir sorun çıkmadıgı için sizin adınıza sevindim. forumda birçok yerde yazıyor bu kapluşların %85 inin salmonella taşıdıgı . ama ne kadar dikkat edersek edelim bir yerde ipin ucu kaçıyor. heleki dediginiz gibi küçük bir çocuk varsa bu durum dahada zor . evde küçük çocugu olanların ve hamilelerin kapluş hayallerini biraz ertelemesi gerekiyor . sadece kapluş degil kedi ve diger evcillerden de bir sürü hastalık bulaşabilir. ama vet onlar hakkında bilgi sahibi oldukları için bu enfeksiyonlar engellenebiliyor. aslında kapluşlarda da bilgili bir vet eşliğinde virus taraması yapılıp önlemi alına bilir . ama ben öyle veterinerlerin pek oldugunu sanmıyorum türkiyede.
http://www.health.vic.gov.au/ideas/downloads/languages/gas_dsal_tur.pdf
Akvaryuma çok ağlıyorsa başka bir bakılabilir evcil alabilirsiniz. Japon balıgı ısıtıcı filan gerektirmiyor pek.Eğlenebilir belki.Hastalık filanda duymadım.
çok üzücü mikmuk, maalesef böyle bir yan etki var. daha önce forumda da bir kaç kez kaplumbağa beslemenin çocuklara göre olmadığını veya çocuklu evlerde özellikle tehlik arzedebildiğini belirtmiştik. piyangonun sana çıkması şanssızlık tabi. eminim kızın biraz büyünce belki bir daha düşünürsünüz. salmonella büyükleri bile yere deviren bir hastalık/mikrop, çocukları çok daha fazla etkiliyor. geçmiş olsun. artık kaplumbağan yok diye de yazmamazlık etme.
Bize cevap yazıp, üzüntülerini bildiren herkese çok teşekkürler.Kızımın keyfi yerine geliyor. İyileşti gibi. Ama bu salmonellayı vücut hemen atamıyormış.3-9 hafta arası tamamen kayboluyormuş.Şimdilik balık beslemeyi düşünmüyorum. Birkaç ay sonra bu şehirden taşınıyoruz. (inşallah) Bu yüzden taşıması zor olur balıkları.Koskoca akvaryumda bir tek patlak gözlü vatozumuz kaldı. Oda şaşkın şaşkın geziniyor.Artık foruma aktif olarak katılmasamda sizlerin yazılarını okumaya devam ederim. İnsan alışkanlıklarından çabuk kurtulamıyor:)
Yaşananlar çok üzücü çok geçmişler olsun.Tabiki hepimiz çok dikkatli olmalıyız.
MİKMUK çok çok geçmiş olsun.üzüldüm bende bu duruma.ama bu bakteriyi göremediğimiz için nasıl bilebiliriz alırken . napmalıyız arkadaşlar?
kaplumbağaların (sürüngenlerin) %80`inde salmonella bakterisi vardır.