Hepsievcil
 
 

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

Mesaj Ekle

yosunlanma

Arkadaşlar akvaryumumda son dönemde kayalar ve bitkilerde kahverengi yosunlanma başladı. Akvaryum güneş ışığı görmüyor,floresanlar düzenli 12 saat çalışıyor su değişimi düzenli olarak haftalık % 20 yapılıyor ve aşırı yemleme yapmadığımı düşünüyorum. Bitkilerdeki yosunlamayla beraber bitkiler zayıflamaya solmaya başladı :( Yardımlarınız için şimdiden tşk ederim. Saygılar..

img

falco

21 yıl 9 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

akvaryumdaki alglerin çogalmasına engel olmak yada onların azalmasını saglamak mümkün.Ancak oluşumlarını engellemek ise çok zordur..bu yosunları yiyen balıklardan faydalanabilirsin..ancak bunun dışında alınması ve yapılması gereken en iyi yöntemler:


# Bir kere akvaryumun güneş ışıgını dogrudan almamalı..fakat akvaryumnda ışıklandırma kesinlikle bulunmalı...çünkü algler karanlık ancak güneş ışıgını dogrudan alan akvaryumlarda şiddetle çogalır..ayrıca ışıklandırmada aşırı ışıkta buna neden olur yani algleri kat kat arttırır...


# akvaryumdaki dışkılar vs diger kirlilige neden olabilecek şeyler akvaryumumuzda nitritin artmasına neden olur..Nitrit hayvanlar ve bitkileri için çok zehirli bir maddedir..Ancak oturmuş bir akvaryum, yani iyi hazırlanmış bir akvaryumda yararlı bakteriler artış gösterir bunlardan biride Nitrobacter diye bir bakteri...bu bakteri nitriti nitrata dönüştürür..İşte bu nitratıda algler kullanır..bu durum alglerin artmasına neden olur..!Ancak nitratı alglerden çok daha kolay birşekilde kullanan bitkiler, bizleri alglerden kurtarır...yani bitkiler nitratı bünyelerine alglerden daha çabuk eklerler ve buda alglerin sayısının azalmasına neden olur.yani alglerden kurtulmanın en iyi yolu akvaryum suyumuza ve balıklarımıza uygun bitkileri akvaryumumuzda bolca bulundurmak..


# Algleri çogalmasını saglayan elementlerden biride fosfattır.Fosfatı ise bitkiler az, algler daha fazla kullanır.bu yüzden alglerin gelişimini önlemek için seçtigimiz yem ve gübrelerde fosfatın bulunmaması yada çok az bulunması gerekmektedir..

# Akvaryum çok iyi filtre yapılmalıdır.ve nitrit in artışını önyebilmek içnde su degişimleri çok önemlidir..

Falco belkide filtren akvaryumun için biraz küçüktür yada bitkilerin akvaryumuna göre az olabilir..zaten yosunlaşmasına engel olamazsın sadece önüne geçersin bir miktarda...yosunlanma herzaman olur ancak aşırı olması elbette normal degildir..

img

crano

20 yıl 2 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

crano verdiğin bilgiler için tşk ederim. yalnız filtremin küçük olduğunu sanmıyorum. 200 lt akvaryumum için dolpihn c-1000 var ve hergün en az 2 saat atman f-304 iç filtre çalıştırıyorum. Akvaryumumda en az 20 kök anubias bitki var yanı bitki bakımından da yeterince zengin. her hafta sonu dip çekiyorum. nitrat sorunu olduğunu sanmıyorum. Geriye 1 ihtimal kalıyor gibi. Akvaryumumda bol mıktarda çöpçü vatoz vardı onları çıkarmıştım. Sanırım yosunlamaya engel oluyorlardı.Bunun dışında balıklarımı granül yem pul yem, spirulina ve kurutulmuş tubifex le besliyorum.

img

falco

21 yıl 9 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

selam falko yanlış anlamadıysam f.304 iç filtreyi günde enaz 2 saat çalıştırdığını yazdın akvaryum için sakıncası olduğunu bilmen gerek balıkların enfeksiyon kaparlar ve hastalık kaçınılmaz.

img

baron53

20 yıl 1 ay 1 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

BARON53 merhaba beni konu hakkında aydınlstırsan sevinirim. Ben iç filtreyi sadece günde 2 saat çalıştırıyorum bundaki amacım da akvaryumdaki fiziksel artıkları temizlemek dış filtre zaten sürekli aktif.İç filtre gürültülü çalıştığı için birde dış filtreyi yeterli gördüğüm için sürekli çalıştırmıyorum. Amacım dipte biriken pisliklerin bir nebze olsun bertaraf etmek idi.Cevabını bekliyorum. Saygılar..

img

falco

21 yıl 9 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

falco aynı sorun bendede var yani yosunlanma ben herşeyi denedim ama başarılı olamadım akvaryumu komple boşaltıp ilaçladım daha neler yaptım ama banamısın demedi eğerki denediğin herhangi bişeyden fayda görürsen benide bilgilendirirsen çok sevinirim kolay gelsin

img

digitalbath

19 yıl 9 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaslar bence 24 saat calisan akvaryum boyutları ile orantılı iyi bir dış filtre sisteminiz varsa alg lerin sorun olacagini sanmıyorum. Ben Ehiem 2217 filtre kullanıyorum, biyolojik + mekanik filitreleme yapıyor. Javamoss agırlıklı vir akvaryumum olmasina ragmen camlarda olusan hafif yosunlanma harici (ki onlari da cift yonlu mıknatızlı temizleyiciler ile temizliyorum) herhangi bir sorun olmuyor. Yaklasık 13 aydır (periodik su degisimleri haric) su degistirmedim. Tabii sadece filtre yeterli degil... asıl onemli olan filtrenin akvaryum icindeki su devrini saglıklı bir sekilde yapması. Sonuc olarak : 1) Periodik su degisimleri (tamamen su degisimi degil tabii ki) Dipten su cekerek yada eksilen suyu dinlenmiş su ile tamamlayarak yapoılan. 2) 24 saat çalışan (mekanik + biyolojik) iyi bir dış filtre 3) Akvaryumun içindeki su sirkülasyonunu bozacak dekorun kaldırılması yada düzenlenmesi. sevgiler

img

murathan

21 yıl 7 ay 18 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba murathan.camdaki yosunlanma dediğin gibi çift mıknatıslı silecek ile temizleniyor ama asıl sorun kayalardakı kahverengi yosunlanma .her seferinde kayaları çıkarıp temızlemek ve dekoru düzenlemek kolay olmuyor. akvaryum içindeki su sirkulasyonun doğru olduğu düşünüyorum. dediğim gibi dolphin 1000 çalışıyor.pis suyu arka sağ alt dipten çekiyor, temiz suyu uzatma borusuyla sağ üstten veriyor.tabii ki arka planda kayalar olduğu için sirkülasyon tam sağlanamıyor olabilir. Bu sorunu çözmek için de günde 2 saat atman f-305 şç filtre çalıştırıyorum.geçen hafta suyu %50 değiştirdim bu hafta yosunlanma kısmen azaldı.ama bununla beraber bitkilerimde çürüme zayıflama devam ediyor. Araştırmalarım devam ediyor. TŞk ederim cevap yazan arkadaşlara. Saygılar.

img

falco

21 yıl 9 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

digitalbath kardeş yosunlanan kayalar varsa akvaryumda çıkar sert bir fırçayla iyicene temizle ve iyicene kuruttuktan sonra akvaryuma koy.YAnı bu şekilde yosunların kayalar üzerinde tutunması engellenmiş olur.kurutmadaki amaç tekrar çoğalmalaırını engellemek. ben denedim geçen haftaya göre azalma var. Bu benim tamamen şahsi görüşüm tartışmaya açık ve bilimsel değerliliği olmayabilir. birde yosun giderci ilaç aldım ama etkisinden emin değil. Suyu çokda kimyasal ilaçlarla bozmak istemiyorum.en önemlisi kardeş su değişimi bence % 20 den biraz fazla değişim yap.Denemekten zarar gelmez. saygılar..

img

falco

21 yıl 9 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

inanırmısın hepsini yaptım kayaları çıkarttım sıcak suyla yıkadım fırçaladım kumları değiştirdim akvaryumu boşaltıp sildim camları temizledim seranın ilacını kullandım düzenli dip temizliği yaptım ama çare yok başta bendede azalır gibi oldu sora tekrar başladı ve ben akvaryumdan soğudum bu yosunlar yüzünden bana bir akvaryumcu bi makine gösterdi suyu uv ışınlarıyla filtre ediomuş en son çare onu alıcam ama fiyatı pahalı brz:(

img

digitalbath

19 yıl 9 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ