Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
Ne yapacağımı şaşırdım
Tüm üyelere selamlar, Bundan 1 hafta kadar evvel oğluma (3 yaşında) bir akvaryum alalım dedim. Bu konuda çok az bilgim var. Kadıköy de balıkçılara gittik. Tabi ilk önce hanımla bu iş için evde yer kavgasını halletikten sonra. Yav şöyle ufak bir akvaryum alalım dedim. Hem az yer kaplar hemde kolay bakarız. İlk hatayı burada yapmışım. Girdik bir akvaryumcuya. Baktık diskuslar güzel. Şu güzel bu güzel. 6 adet diskus biraz neon biraz lepistes birazda tetra mı ne. Allahtan birbirleriyle beraber yaşayabilecek olanları ver demişim. Oradaki arkadaş tamamen ticari yaklaştı bana , abi bu ilacı koy, bu otlu kütük, bu bilmemne verdide verdi.Beni doğru yönlendirip bunun içi benden danışmanlık parası istese seve seve öderdim. Hanım ben büyük akvaryum istemem diye söylenir. Neyse 35 lt. Hacimli akvaryuma bunları doldurduk. İlk gün lepisteslerden biri arkasından biri daha. Derken vatoslardan biri, ben hergün Kadıköye taşınıyorum bir ilaç veriyorlar. Neyse ölümler durdu. sonra diskuslar karardı üzerlerinde benekler. Hadi onları tedavi etmeye çalışıyorum. Bir ilaç daha. Termostat bozuldu gece vakti, buldum yenisini koydum. Bu arada kardinal neon du galiba 4 tane hepsi öldü. İlaçlardan 3 gün sonra sularını değitiriyorum. Ha bide PH oranı meselesi varmış. Hadi piyasadaki suların hangisinde düşük onu buldum. Birde makina suyu olmayacakmış. Bir filtre daha taktım. Bu arada internette araştırıyorum. Aslında çok inatçıyımdır, bir işe araştırmadan girmem fakat hem çocuk hemde ben heves ettik. Fakat şu 2 haftalık akvaryum da balık besleme hayatım bir kabusa dönüştü. Hergün biri daha ölürmü diye sabah uyanıp bakınıyoruz üzülüyoruz. Ben hayvanları çok severim. Hem onlara hemde kendime eziyet haline gelen bu işte şu noktaya geldim. Hemen yeterli büyüklükte bir akvaryum alıp bu işe devam etmek veya milyara yakın bir para harcadığım bu ufacık akvaryumu ve parçalarını bir poşete koyup kapının önüne koymak. Balıkları da geri vermek. Bu siteye girdiğimde burada iyi niyetli arkadaşlar olduğunu gördüm. Bana yardımcı olabilecek. Tecrübelerini paylaşacak birilerine ihtiyacım var. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.... Saygılar
öncelikle geçmiş olsun ama zor olanı seçmişsin adamlar sen hiç balık beslememişsen nasılsana discus vermişler ayrıca 35 ltlik bir akvaryuma bukadar balığı hangi mantık kabul eder bunlar sadece senin paranı elinden almak isyen gözleri sadece parayı insanlar ama iy ki internet ortamına girmişsin inatçıysan da bu işi başabilirsin şimdi anlatıklarım biraz uzunca olacak oyüzden şimdi yazamıyacağım ama enkısa zaman da yazarım eğer hiç balık beslememişsen önce akvaryum teknoloji hakkında yazılar oku özellikle akvaryum kurulurken falan elimizden gelice ben dahil tüm arkadaşlar yerdım edecektir.
Arkadaşım teşekkür ederim ilgine, Şimdi bu diskusları yaşatıp büyütmek için çaba göstermeliyim herhalde. İlk önce sağlıklı bir şekle koyup. Büyk bir akvaryuma geçmek niyetim. Yardımlarınızı bbekliyorum. Sevgiler.
arkadaşım öncelikle geçmiş olsun. o dediğin yerde bende kazık yedim hem papağandan hem balıklardan.Kazığı atanda gerçi yaptığına pişman oldu ama mesele bu değildi.Öncelikle balık türünü seçmelisiniz. Ufak akvaryum da discus türü beslemek o balıkar için eziyet olur .Ayrıca discus belli bir tecrübe gerektirir.Tecrübelerime dayanaraktan şunu söyleyebilirim ufak akvaryumda balık yaşatabilmek büyük akvaryuma göre daha zordur çünkü suyun dengesi çok çabuk değşibeliyor. ben bu yüzden 200 lt akvaryum aldım ve tercihimi ciklitlerden yana kullandım. Size tavsiyem elinizdeki akvaryuma göre en ideal balık lepistes yada 2-3 japon olur.
o ki bu konuda karar verdin başlayalım ama söz ver eğer discusları öldürürsen daha kolay balıklar besleyip discus için altyapı oluşturacağına tabiki son söz senin ama bence en iyisi bu. şimdi discuslar hakkın da biraz bilgi ver kaç adetler, boyları falan yem alıyorlarmı akvaryuma aldığın filtre ve ısıtıcı hakkında özellikle discusların durumlarını öğrenmek istiyorum kararma kuyruklarda yırtılma falan varmı benekler duruyormu?
Selam öncelikle çok çok geçmiş olsun.Bu gibi yanlış yönlendirme ve para sevdası yüzünden Türkiye''de akvaryum hobisine olan ilgi avrupa ülkelerinin çok gerisinde.Yanlış bilgilendirmeden dolayı bu hobinin zor olduğu kanısına varılıyor.Size tavsiyem elinizdeki discus balıklarınıda kaybetmeden aldığınız yere iade etmeniz.Öncelikle internette akvaryumla ilgili makale ve yazıları okuyumuz.Bu yazıları okuduktan sonra birçok konu hakkında bilgi sahibi olacaksınız.Aklınıza takılan birşeyler olduğunda , her konuda ben ve diğer arkadaşlar yardımcı olacaklardır.Benim tavsiyem bu hobiye discus balıklarıyla kesinlikle başlamayın.Bazı bilgileri edindikten sonra hangi balığı beslemek istediğinize karar verin ve o balıklar ve su şartları hakkında bilgi edinmeye çalışınız.Ben size ilk olarak japon veya koi balıklarını beslemenizi öneririm.Bu balıklar çok dayanıklı balıklardır kolay hastalanmazlar ve bakımlarıda kolaydır fakat biraz büyük akvaryum isterler özellikle koi balıkları çok çabuk büyürler.Akvaryum boyutlarınız nekadar büyük olursa balıkları sağlıklı birşekilde büyütmekte o kadar kolay olacaktır.Size şimdilik kolay gelsin. Saygılarımla.
Sevgili Diamond öncelikle ilgine tekrar teşekkür ederim. Sana söz. Şimdi tekrar benim diskusların başından geliyorum. Sanıyorum iyi haberler var. Renkler açık ve yemleniyorlar keyifler yerinde gibi. Enterasan birşey en koyu olanı ben yanına gidince rengi açılıyor. Bir başkasında beyaz benekler azalarak durmakta. Bunun için Sera nın costapur adlı ilacını kullanıyorum. 2. gündeyim ancak benim malum akvaryumcu 20 damla ver sonra %30 su değiştir bunu 3 gün aynen tekrarla dedi. Fakat prospektüsünde,20 damla ver ertesi gün dinlenme 3.gün yine 20 damla sonra %50 su değiştir diyor. Ne yapmalıyım. Bu arada büyük akvaryuma ve gereken tesisata geçebilirim ancak. Bu diskuslar 3-4 aylık sanıyorum 10-15 gün huzurlarını daha fazla kaçırmasam iyi olur. Sonra ne gerekiyorsa beraberce yaparız. Saygılar.
Bu arada, 6 adet 3-4 aylık diskus 5 neon 4 tetra 1 vatos eheım 100 vat ısıtıcı atman 380 tank atman minik bir filtre hava motoru içinde 3-4 kök bitki üstü bitkili bir ağaç kökü derce 29 cıvarı ayarlı ilk suya sera morena koydum sonra %50 su değiştirdim sera baktopur kullandım sonra %30 su değişimi şimdi costapur tedasi sürüyor yem olarak değiştirerek sera diskus color blue sera diskus granulat pets pacfıca blood worms diğerleri içinde sera san
balıkların düzelme de olduğu için sevindim en kısa zamanda balıkları büyük akvaryuma aktar
slm fishfish,
mademki bizlere güvendin tabiki sana yardım etmezsek olmaz...
bir akvaryum kurulmadan önce yapılması gereken hazırlanması gereken o kdar çok şey vardır ki...öncelikle yanlışlarla başlayalı;
1)söyledigin balık türleri bir arada yaşaması hiçde güvnilir degil..
2)discus biraz hassas balıktır..ve yeni başlayanlar için hiçde iyi bir seçim degildir...
3)akvaryumun saydıgın balıklar için çok küçük ve asla discus için uygun degil..
bence bu akvaryum için discusdan vazgeçmelisiniz...bir alt yapı oluşturmak için lepistesler hiç de fena degildir...yada cichlidler için zebralarla başlayabilirsin...ama dedigim gibi 35 lt bir akvaryum cichlidler için pek de uygun degildir..ancak yavru bakımı yapabilirsin o da bir yere kadar...
okudugum kadarıyla balıklar beyaz benege yakalanmış..bunun sebebi genelde su sıcaklıgının zırt pırt degişmesinden kaynaklanır..seranın ilaçları faydalı olacaktır..özellikle yeni kurulan akvaryumlarda böyle hastalıklar çok yaşanır...balık ölümleri fazla olur nedenide oturmamış sudan kaynaklanır....suyun uygun koşullara gelmesi yani bakteriyel bakımından oldunlaşması için 1-2 haftayı atlatması gerekir...
aslına bakarsan sen yeni başladıgın için http://www.hepsievcil.com/app/KoseYazarlari/Crano/EnBastanAkvaryum.aspx bu yazıyı okumanı isterim...(bazı arkadaşla bunu ukalalık gibi yorumluyor ama bu yazıları faydalı olsun diye yazdım neyse...).
her türü soru işaretlerini söndürmek için ben ve benden başka bir çok arkadaşta sana yardım edecektir sen merak etme dostum..
Saygılarımla,
Crano