Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
aktif komur,carbon(etkin komur)!!!
Özellikleri:
Bitkisel(carbon vegetale) ve hayvansal (carbon animale) kömür,sırasıyla;kavak ağacı ve kemiğin yakılması ve temizlenmesiyle elde edilir.Kömür siyah renkte kokusuz bir tozdur.su ve alkol dahil bilinen çözücülerin hiçbirinde çözünmez!!!. Yüzeyde tutucu etkisi yüksek oldugundan kaplarda saklanmalidir.
Etkisi:
Son derece güçlü yüzeyde tutucu,kurutucu ve renk giderici bir maddedir.
Etkin kömürün baglayabildigi maddeler:
1-iyi tutabildikleri: aflatoxinler,atropin,barbituratlar,kinidin,tetrasiklinler,benzodiazepinler
2-orta derece tutabildikleri:aspirin ve diger salisilatlar,benzen,fenol,kerosen,malatiyon,tolbutamis
3-zayif derecede tutulanlar:demirsulfat,etilalkol,etilenglikol(kendisi antifiriz olur),klorat,lityum,metil alkol,petrol urunleri,tuz,yakici asit ve alkaliler ve****! nitratlar,nitritler!***
yani sevgili arkadaslar yukaridanda anlayacaginiz gibi etkin komur akvaryumumuz icin en onemli tehlike unsuru olan nitrat ve nitritlere karsi az etkilidir..bunun icin akvaryumlarda uzun sureyle kullanilmasi gerekmektedir..bilinenlerin tam aksine etkin komurun agir metallere karsi etkisi cok ama cok zayiftir.pratikte insanlari dusunurseniz ozellikle maden iscilerine yogurt yedirirler neden biliyormusunuz??.cunku yogurttaki ''Ca'' baglari agir metallerle tepkimeye girerek onlari baglar ve cozunmeyen bilesikler olusturur..etkin komur icinse durum tam tersi..yuzeyde tutucu bir maddedir yani emilmesini onlemekten cok etkinligini azaltir.zararli bilesenleri yok etmez.aktif komurun aktivitesi bittigi zaman ise yuzeyinde tuttugu maddeleri saliverimi baslar ve buda hic ama hic istenmeyen bir durumdur.onun icin yaklasik 5-6 haftada bir akvaryumlarimizdaki komurlerimizi degistirelim!!!!!.
Sevgilerle......Veteriner Hekim Mert Polat
[email protected]
fasteagle kardes okursan iyice bilgimin nerden geldigini goreceksin.kitaptan falan degil %100 akildan yazilmistir.oyle dalga gecmek ve kulaktan dolma laflarla atip tutmak kolay.tecrube teorik+pratik nerde peki??????????.sevgiler.
y ark.sen kendini ne zannediosun profosor flnmı bole festeagle ark hakaret ediosun ogren cart curt sen varya sen tovbe yarabbi sen koru beni. yapacaksan yaz oraya baskalrını karıstırma milletide cıldıtma hekim_mert ark.miiizzz ok
hekim_mert arkadaşım sözlerine dikkat et ben şimdiye kadar kimseye hakaret etmedim ve yanlış bilgilendirmedim.Ben 14 yıldır balık besliyorum yazdığım herşeyi denemişimdir ve hemde okurum.Aktif kömürün akvaryumda devamlı kullanılması balıklar için zararlıdır.Bu konunun uzamasını istemiyorum ben tecrübelerime dayanarak bunu söylüyorum akvaryum balıklarıyla maden işçilerinin birbirleriyle alakası yoktur.İsteyen devamlı kullanır istemeyen devamlı kullanmaz. Saygılarımla.
mercan sana noluyo..ayrica fasteagle a bir nottu bu.okuyorum surekli dedi.bende yazdim okusun diye.tesekkur edeceginize laf atiyosunuz.baska birinden boyle bir laf geldimide sen gocunuyosun..neyse yarasi olan gocunur.okuyun dedim.ben prof.um demedim.herseyi bildigimide iddaa etmiyorum.sizinle goruselim bir ara.sevgiler
hekim_mert ark.bu konu kapanmıstı ama sen gine actın buraya yazdıkların orada kalsın baskalrını nie karıstırıosunki?nota fln hic benzemio bu ayrıca kendi yazdıkların kendince dogru olabilir ama bana ve festeagleye gore dogru deil bu konu burada kapansın bilgini vermek istiosan sadece bilgi ver bos seyler verme simdiden itibaren bida kimsenin hakkında bisey yazma
1-konuyu kapatabiliriz.bu sorun degil. 2-ne yazip ne yazmayacagim sadece beni ilgilendirir. 3-saygi cercevesinde yazdikca istedigimi yazarim.biseyler almak isteyen alir.bunada ben karar veremem. 4-kimseden akil alacak degilim. 5-bir ilacin etkisi aynidir.onemli olan icindeki etken madde ve kullanilan preparattaki yogunlugudur. 6-anladinmi? sevgiler.....
bencede herkesin doğrusu kendine. zaten görülüyorki kimse kimseden ikna olmuyo ve tartışmalar sürüp gidiyo. herkes tecrübesini yazsın insanlarda mantıklı geleni uygulasın . zaten forumdaki genel kanı yaşayarak tecrübe değilmi. derim ben . muhakkak biri cevap verecektir sadece benim görüşüm uzatmıycam teşekkürler.
arkadaşlar arkadaşlar yine bir tartışma daha,
aslında bazen iyi oluyor ama tabiki bu saygılı ortamlardan uzaklaşmadıkça..öncelikle sunu sölim sanırım hekim_mert bizleri biraz bilgilendirmek istemiş ama fasteagle58 bir sorun yaşamışlar bence bir birirnizden özür dileyerek bu sorunu kapatabilirsiniz..
özür dileyebilen en büyük insandır..
haklıda olsa haksızda olsa..
bu arada hekim_mert bence kömürün uzun süreli kullanılması gerekmiyor ben su ana kadar hayatımda hiç kullanmadım mesela..sizler elinizden geldiginizce balıklarınıza dogal ortamları salagamk zorundasınız ben her zaman bunu savunurum vebu koşullarla da balıklarımı yetiştiririm..
''burada herkes bildiklerini ve tecrübelerini paylaşır isteyen isteyeni benimser'' hayır efendim yok böyle birşey...balıklarınız için hangi koşul en iyi ise o sizlerin tercihiniz olmalıdır..bazen en çok bilenler bile hata yapabilir önemli olan bu hataları kabullenebilmektir.. yani anlıyacagınız ben sunu isterim herzaman bir konu açılır ve hep beraber paylaşır tartışırız ve netice istedigimiz gibi olmalıdır..fikirler birbirlerine zıt olabilir ama sayısız yollarla gerçege ulaşan bir tane dogru vardır...neyse fazla felsefe yaptım heralde kusura bakmayın
Saygılarımla,
Crano
ya guzel kardesim crano..ebediyen dursun diyen kim komurun?.sadece degistirilmezse aktifligi gider ve bagladigimaddeleri suya salar yeiniden dedim..ama arkadaslar cok bildikleri icin saygisizlik yaptilar.birileri ozur dileyecekse onlar dilemeli polemik yapomaya gerek yok.ben onlara acin okuyun dedim.ben herseyi biliyorummu dedim de gocunuyolar hem onlara ne ister bilirim ister bilmem.her gecen gun yeni birseyler ogreniyo insanlar.onlarin yasi basi kac acaba??.kendinden buyuk insanlara saygisizlik yapmamayi ogrensinler sonra ayni platformda oturup konusuruz...bu arada komur konusunda sana katiliyorum.(ek bilgi vermek isin bilimini ogretmek ne zamandir saygisizlik oldu.) bakin: mercan ve fatseagle insanlari kuxcumseyip bilmislik taslarsaniz hayatinizin hic bir adiminda basarili olamazsiniz.bende size abi tavsiyesi...sevgilerle...