Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
öneri-eleştiri lütfen.
selam arkadaşlar aranıza yeni katıldım. yeni bir akvaryum kurmak niyetindeyim.burada da birçok bilinçli arkadaş olduğu izlenimine kapıldım,dolayısıyla tecrübelerinizden yararlanmak-bilgi almak,varsa yapacağım yanlışları önceden düzeltmek için buraya aklımda olanları yazayım dedim. 100*45*45 lik bir akvaryumum var ama buna henüz bir filtre almadım.dış mı iç mi olması konusunda kararsızım.akvaryumu da yeni eve taşındıktan sonra,yaklaşık 1 ay içinde kuracağım için,mümkün olan en doğru bilgileri edinmeye çalışıyorum. üstü plastik kapaklı standart bi akv benimkisi. bitki ağırlıklı bir akv edinmek niyetindeyim.yeşillerin ve kırmızıların bulunduğu bazı bitkiler buldum int den onları sipariş edicem. fakat bitkilerin yanında,akv a dekor amaçlı bir büyük deniz kabuğu,bir adet temizlenmiş sünger ve bikaç tane de kütük koymayı planlıyorum. bu kütükleri hem balıklar için saklanma-gezinti yeri,hem de bazı bitkileri üzerine bağlamak için kullanacağım. balık olarak canlı doğuranlar(lepistes,moly vs) yanında 2 ya da 4 tane melek,bir tane erkek beta,4-6 tane cüce vatos koymayı planlıyorum.ayrıca ankarada toptan fiyata ucuz bulabilirsem birsürü de neon atmak niyetindeyim. bunlara ek olarak,4-5 tane de kum midyesi ve 2-3 tane de elma salyangoz dedikleri salyangozlardan almak niyetindeyim. sürekli olarak sıvı bitki gübresi kullanmayı planladığımdan aç kalacaklarını sanmıyorum bu kadar yosun yiyicinin. sizce nasıl bir bileşim acaba? eklemek istedikleriniz,önerileriniz var mı acaba? bir de akv. kumunu sermeden önce tabana yayılan gübre tarzı topraklardan almak istiyorum bilyap ta gördüm ama suyu bulandırmasından çekiniyorum. mümkün olduğunca doğal,izlemesi zevkli,yapay müdahale gerekrirmeyecek bir habitat yaratma peşindeyim. kum midyeleri konusunda da bazı çekincelerim var,ömürlerini bilmiyorum mesela,ya da öldüklerini nasıl anlayacağımı. 2-3 tane de dişi beta atmak niyetindeyim. bol miktarda canlı doğuranı da hem canlı yem olması hem de güzel görünmesi açısından seçtim. yavrulara yeterince saklanma ortamı sağlayacağım için bazı yavruların erişkin boya geleceklerini düşünmekteyim.zorunlu olmadıkça dışardan müdahalede(yavruluk,suyun tamamen değişimi vs gibi) bulunmayacağım bir sistem kurmanın peşindeyim. öneri-eleştirilerinizi bekliyorum.
selam arkadaşım aramıza hoşgeldin.. kesinlikle dış filtre al derim ve eheim 2217 almanı tavsiye ederim diğer arıtıcılara nazaran pahalı ama ömür boyu kullanabilirsin.Yedek parçasıda bol..bitki almadan önce alacağın bitkilerin özelliklerini besliyeceğin balıkların özellikleriyle karşılaştırarak al ben bitki almadan önce 1 ay araştırma yapmıştım..tabana seranın gübresinden koydum suda en ufak bir bulanıklık yapmıyor tavsiye ederim fakat en az 5 cm kum koyman gerekiyor..Besliyeceğin balıklara gelince bence çok fazla türe giriyorsun benim tavsiyem sadece melek koy melek balıkları neon büyüklüğündeki balıkları kolayca yiyebilirler ve canlı doğuranların yavrularını melek akvaryumunda kesinlikle büyütemezsin ve göremezsin.Melek balığının yanına 5-6 tane cüce vatoz koy erkek mutlaka tek olsun. 6-8 tanede çöpçü balıklarından koymanı tavsiye ederim ama tercih yinede senin.. Yada lepistes ve moly balığını seçeceksin.Yazdığın balıkların hepsi bir arada uyum içinde yaşamaz...Bunlar sadece benim fikrim umarım kendin için en iyi olan türleri beslersin ama dediğim gibi besliyeceğin bitki ve balıkları iyice araştır. gelsin
hoşbulduk fasteagle58 cevap için saol. bitki için son 1 adır netten bulduğum herşeyi okumaya ve sağlıklı karar vermeye çalışıyorum. birkaç tane sağlam olduğunu düşündüğüm site buldum internette. aslında ankarada nerde bu kadar görerek alacağımı bilsem gidip ordan almak isterim ama ankarada pek yer bilmiyorum. canlı doğuranları zaten özellikle meleklere canlı yem sağlamaları açısından düşünmüştüm akvaryumda. betaı da daha önce karma akvaryumda beslemiştim sorunsuzca ama şimdi meleklerden yana endişelerim var,malum betalar tül kuyruklu oluyo. bi de mümkün olduğunca doğal bi sistem oluşturmak adına kum midyesi de düşünüyorum.bu konuda da tecrübesi olan ve benimle paylaşan olursa sevinirim. çöpçü balıklarından uzak durmamın sebebi gece aktif balıklar olması.onların işlerini kum midyeleri ve filtrasyon yeterince çözer sanırım diye düşünüyorum.ama ne derece doğru bilmiyorum?
bahsedilen filtreyi araştırdım,ve dürüst omlak gerekirse şu anda bi filtreye 300-400 milyon verebileceğimi sanmıyorum. 100*45*45 i idare edebilecek optimum makina arayışı içindeyim. ne çok profosyonel ve pahalı,ne de çok ucuz ve adi. 100 cm uzunluk ve bahsedeceğim kadar kalabalık bir akvaryuma şimdilik bir iç filtre ile başlasam yeterli olmaz mı? yani ne biliyim bi ataman at 22 f yeterli olmaz mı? ya da illa dış olcaksa Atman At EF1 3335?
http://www.onlinebitki.com/ http://www.onlinebitki.com/ http://www.tropica.com/default.asp http://www.akvaryum.com/Bitkiler/ Bitkiler hakkında bilgi için bu sitelere bakabilirsin.. atman marka filtrede işini tabiki görür bende kullandım fakat ben eheim tavsiye ediyorum evet pahalı ama hakkını veriyor.İç filtrede kullanabilirsin fakat düzenli su değişimleri mutlaka yapman gerekecek..Ben bitkili akvaryumumda midye kırığı kullanıyorum fakat sana tavsiyem bilyapta doğal bir kum satıyorlar onu almanı tavsiye ederim ben kurmamış olsaydım ondan alacaktım altına gübre koyman sana kalmış birşey.
http://www.bilyap.com.tr/
çok teşekkürler. fakat yazılanlardan aklıma bişi takıldı. eğer dış filtre kullanırsam su değişimi yapmama gerek yok mu yani? bi de dış filtreler için satılan o karbon ve seraik ler neye yarıyor? daha önce dış filtre kullanmadım da hiç,son derece bilgisizim o konuda.
Seramik Ve Plastik Filtre yüksükleri gözle görülebilir (dışkı , tortu , bitki parçaları vb.) maddeleri sudan ayrıştırmaya yarar.Seramiğin diğer filtre malzemelerine karşı avantajı filtreye giren suyun hızını azaltarak filtrenin akış debisini genişletir.seramikten sonra ehfilav , Siporax ve substrat gibi malzemeler konulur.Bu malzemeler girintili çıkıntılı ve bol gözeneklidirler.Balıklar için yararlı olan bakterilerin bu yüzeye tutunarak yaşamalarını ve çoğalmalarını sağlarlar bunun yerine bio süngerlerdende kullanabilirsin.Ve besliyeceğin balığın türüne göre birçok malzeme vardır mesela torf diye piyasada satılan filtre malzemesinin suyun Ph değerini düşürücü etkisi vardır.En sık kullanılan malzemeler bunlardır. Su değişimiyle ilgili herkesin değişik fikirleri var su değişimi tabiki yapılmalıdır fakat böyle bir filtre sistemi ile fazla su değişimi yapmak bana göre iyi değil ben yaklaşık 14 yıldır balık besliyorum çok sık su değişimi yapmam sadece ayda bir %20 su değişimi yapıyorum su eksildikçede dinlendirilmiş su ile akvaryuma ilaveler yapıyorum.Bu benim uygulamam o yüzden sen akvaryumunun ve balıklarının durumuna göre en uygun olanını yap.Şuan benim akvaryumumda melek , rainbow ve hayalet balıkları var ayda bir %20 su değişimi yapıyorum hiçbir sorun yaşamadım.Ama dış filtereye takviye olarak birde iç filtre kullanıyorum..
teşekkürler,çok yordum sizi de. saolun ilginize.
işine yarar diye düşünüyorum: http://www.hepsievcil.com/app/KoseYazarlari/Crano/EnBastanAkvaryum.aspx
Saygılarımla,
Crano