Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
acil yardım !!!
öncelikle herkese merhaba. arkadaşlar 1 hafta kadar önce kaplumbağamın gözleri şişti bende hemen onu veterinere götürdüm doktor gözünde enfeksyon olduğunu söyleyip kaplumbağam için terramycin verdi. fakat aradan 1 hafta geçmesine karşın hiç düzelme yok araştırdığım kadarıyla 1 hafta içinde düzelmesi lazımdı. ilacını sürdüğümde gözlerini açmaya çalışıyor fakat gözünü açınca gözleri büyüyor. ben kaplumbağamın kabını kaloriferin üzrine koyuyordum. veterinere ısıtıcı almak istediğimi ne önerdiğini sorduğumda ise bana ısıtıcı alma hayvanı yakarsın dedi. ama ben internette biraz araştırma yapınca kaplumbağama ısıtıcı aldım. veteriner bana düzelmezse 1 hafta sonra yine gelin demişti ama ben veterinerin tavrından dolayı tekrar gitmek istemiyorum ama kaplumbağamın gözleri ya düzelmezse diye çok korkuyorum lütfen yardım edin ... şimdiden teşekkürler.
veterinerler kaplumbağalar konusunda oldukça bilgisiz nedense,ben de sorduğumda 18 derece yeterli demişlerdi..hatta yazın su sıcaklığını düşürmek için gölgeye vs koymalıymışım :) bu işin trajikomik kısmı..terramycin bir haftada etki etmeyebilir,ben çok daha uzun süre kullandm..aslında bi haftanın etkisini zaten görmüşsün ama doğru yolda olmayabilirsin..kaplumbağanın gözlerinin kapanması tek sorunun gözlerinde olduğunu göstermez,akciğerlerini de üşütmüştür muhtemelen,bunun için de antibiyotik kullanman gerekir(onunla ilgili bilgiler de var sitede)..tabi su sıcaklığı kadar suyun temizliği de önemli,onunla ilgili de önlem almalısın..geçmiş olsun ve kolay gelsin..
cevabın için teşekkürler :) suyunu 2 günde bir düzenli olarak değiştiriyorum. aslında nefes alırken bazen hırıltı gibi sesler de çıkardığı oluyor. sitedeki yazıların hepsini okudum fakat eğer akciğerlerinde bi sorun yoksa vereceğim antibiyotiğin ona bir zararı olur mu ?
bu mevsimde soğuk suda kaldığı düşünülürse akciğerlerinde problem olması çok olası geliyor bana,suyunu da temiz tutuyomuşsun zaten..çok fazla olmamak kaydıyla antibiyotik kullanabilirsin,bu arada a vitamini takviyesi de şart,havuç vb meyvelerin suyunu ağzına damlatarak verebilirsin.. terramycin`i de pamuklu çubuk yerine parmağınla masaj yaparak süremeni öneririm..çok daha faydalı olucaktır,gözünün iç kısmına yedirebilirsin bu şekilde..
az önce suyunu değiştirirken fark ettim kabuğunun alt kısmının ortası beyazlaşmış yanlarıda hafif pembe. bu akciğer enfeksyonu belirtilerinde de vardı.ayrıca hapşırıyor ve ilginç seslerde çıkarıyor. peki ben eczaneden antibiyotik olarak ne istemeliyim?
doksisiklin etken maddeli bi antibiyotik alabilirsin,tetradox mesela..dozajını bilmiyorum ama litreye bi kapsül toz falan yeter sanırım..hapşırması hiç iyi değil..suyunun sıcaklığını 30 dereceye yükselt,kuru alanı varsa mutlaka bi ampülle orayı sıcak tut..zaten kuru alanı varsa günün büyük kısmını orada geçirir.. kaplumbağanın boyunu ve yaşını belirtirsen daha iyi olur aslında..
kaplumbağamın boyu 7 cm ve 4 senedir bizimle. hala terramycin kullanıyorum fakat işe yaramıyor hala gözlerini açamıyor :( internet bağlantım koptuğu için mesajına yeni cevap yazabiliyorum. ayrıca kaplumbağam çok fazla hapşırırıyor...
http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=35509 bu başlığı iyice incelemeni ve uygulamaya başlamanı öneririm. birde Veteriner önerisi olacaktı http://hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=40661 bu başlıkta da bilgili bir veter ile ilgili bilgiler var. burayı da okumanı ve incelemeni öneririm. umarım iyileşir.