Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Tecrübeli Arkadaşlara Bir İki Soru..
Selam. Bizim Boncuk ve Carlos`herkes tanıyor artık sanırım. Hayatımızın yarısı onları mutlu etmeye çalışmakla geçiyor artık... Eh teraryum tamam, ısıtıcı tamam, yemlerini yiyorlar...Tabii bu arada suyu da kirletiyorlar. İlk sorum şu; bir teraryumda ne tür filtre kullanmalı? İyi bir iç filtre 40lt. suyu temizlemeye yeterli olur mu? Sağolsun iki arkadaş bana filtrelerini vermeyi önerdi. Ama uygun değilse onları da boşuna yormak istemiyorum.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. Diğer bir sorum da şu Carlos eve geldiğinde canavar gibiydi ama beş gündür yem yemiyor. Sürekli kuru bölgede, hastaya da benzemiyor. Acaba kış uykusuna yatmaya mı çalışıyor? Su sıcaklığını 28 dereceye çıkardım eğer bir iki gün daha düzelmezse antibiyotik vermeyi düşünüyorum, ne dersiniz?
ikinci soru hakkında cevap veremeyeceğim ama kendi tecrübemde yola çıkarak ilkini yanıtlayabilirim.Ben büyük akvaryumumu kurmadan önce 50 litrelik bir akvaryum kullanıyordum onuda %70 dolulukla kullanıyordum yani duruma göre 35-40 litre gibi bir şey diyebilirim. Taş,süs,kum vb. şeyler kullanmıyorum.Sadece kuru alan için büyük kayalar var onun dışında bir obje yok. 15 günde bir suyun %60 ını falan değiştiriyordum ve dip süpürgesiyle dipteki pislikleri temizliyordum böylelikle iç filtre işimi görüyordu. Şu an duruma göre 100 litre alan bir akvaryumum var 2 kaplumbağam var.Dış filtre kullanıyorum.Ayda bir %60 ını temizliyorum yine dip süpürgesiyle dipleri temizliyorum. yaklaşık 7 ay oldu kaplumbağalarımı alalı ilk gündeki heyecanları devam etmekte aynı şekilde bende ilk gün ki kadar heyecanlıyım. Bu arada evdeki canavar kedilerim ile başım belada... Kedilerim 7 aydan bu yana evde kaplumbağa olduğunu yeni anladılar ve akvaryumun etrafında köpek balığı gibi dolaşıyorlar.. Şimdilik üstüne pleksiglastan bir parça koyuyorum.. Şimdilik kedileri uzak tutuyor ama çok buğu oluyor.. Her sabah kalktığımda akvaryumun geri kalan %30 luk kısmının su içinde olduğunu görüyorum. Önerilerinizi bekliyorum :)
Yani iç filtre şimdilik işimi görür ama yine de dibindeki pislikleri ayrıca temizlemek gerekir öyle mi? Yanlış anlamayın herçekten bu konuda hiçbir bilgim yok. Carlos`un durumu hala aynı, Gözleri de şiş gibi geldi bana (aynı iki ay önceki Boncuktaki belirtiler) antibiyotiğe başladım, umarım düzelir. İnanın çocuklarım hastalanmış gibi üzülüyorum onlar hasta olunca.
Dip temizliğinden kastım `` dip sifonu``dur. Linkteki ürün(Örnek teşkil etmesi için linkledim)http://www.parkpet.net/pinfo.asp?pid=6473.. Akvaryum içindeki tüm aksesuar,filtre,taş vb. şeyleri çıkartıp dibindeki pislikleri temizliyorum 15-20 günde bir bunu yapıyorum her su değişiminde... Bu arada bunları yapmacaksınız diye bir şey yok ben temizliği böyle sağladığıma inanıyorum. 7 aydır bu temizlik sistemini uyguluyorum. Belkide yanlıştır tecrübeli arkadaşlar yorumlarsa sevinirim.
40lt ye dış filtre olmaz ya iç filtre ya da şelale filtre alıcaksın. İç filtreler fazla hacimli değildir ve akvaryumda fazladan yer kaplarlar bu yüzden tavsiye etmiyorum. Şelale filtre akvaryum dışında olacağı için daha geniş hacimli olabilir bu sayede içine gerekli malzemeleri koyabilirsin(seramik, aktif karbon, sünger, elyaf vb). Şu an iki yavru kaplumbağaya 40lt de iç filtre tabii ki yeter ama biraz büyüdüklerinde değiştirmek zorunda kalırsın. Bir kere alayım uzun süre kullanayım diyorsan şelale filtre tercih et.
Çok sağol, önerilerini dikkate alacağım. Bu akvaryumu en az iki yıl kullanmayı planlıyorum. Şimdilik iç filtre kullanmak bana daha mantıklı geldi. Akvaryumu değiştirirsem, filtreyi de değiştiririm artık... Bir de Carlos hala hasta (3 gündür antibiyotik kullanmama rağmen) eşim, ısrarla kış uykusuna yatmaya çalışıyordur diyor, ama bu kadar sıcak bir ortamda bu mümkün mü bilemiyorum. Hiç birşey yemiyor, kuru bölgeden inmiyor. Ne yapacağımı bilemiyorum doğrusu.
Aysegül`cüm, Ben şelale filtre siparişini verdim. Birkaç güne elime ulaşır. Kurar kurmaz senin iç filtreni yollayacağım.:) Carlos için de, bence biraz zaman vermelisin ona. Boncuktan hatırlasana, Güçlenip yüzecek kadar kuvvet toplaması epey zaman almıştı. Antibiyotiğe başlamışsın zaten. Bence üzme artık kendini. Yeme konusunda bence yine canlı kurtları ve haşlanmış tavuk etini tekrar tekrar denemelsin. Yanlız biliyorsun su içinde yemek yiyorlar. Kuru bölgede yiyemez. Bence antibiyotik verdiğin kabın içindeyken yem vermeği dene. Birde sularına bol vitamin damlatmalısın. Boncuğu da korumamız gerek. Bence hiç kendini üzme. Bu sıcaklıkta kış uykusuna yatmaz. Koşulları uygunken de kış uykusuna yatmak istemez asla. Bak göreceksin o da iyileşip gücünü topladı mı canavar gibi olacak. Hepinize sevgilerimi yolluyorum, Carlosumuza da acil şifalar. :)
Küçük bir cam kase içinde yem ve ilaçlarını veriyorum. Bu sayede suları da fazla kirlenmemiş oluyor. Beni üzen şu; Carlos ilk geldiğinde oldukça hareketliydi sonradan durgunlaştı. Sabırla bekliyorum artık... Her şey için teşekkürler. Gelişmelerden haberdar ederim...