Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Zarife Yumurtluyor!..
Merhabalar; uzun süredir Zarife ve Osman adlı iki kaplumbağa besliyorum. 3 senedir beslediğim Zarife bu hafta 2. kez yumurtladı. İlk yumurta biz farkedene kadar oynayarak kırdıklarından atmak zorunda kaldık. Bildiğiniz gibi dişi kaplumbağalarda annelik duygusu mevcut değil. Ancak bu sabah bir tane daha yumurtladığını fark ettim. Bunu da kırmasınlar diyerek hemen akvaryum dışına çıkardım ama doğru yapıp yapmadığımdan tam emin değilim. Hatta ne yapacağımdan da emin değilim. Ne yapmam gerektiğinden bile emin değilim. Akvaryum ortamında yumurtalar kaplumbağaya dönüşmüyor bildiğim kadarıyla ama ne yapacağım... Frozen ve diğer üstadlar hala forum ile ilgileniyorsa lütfen bana bir fikir verebilirler mi? Şimdiden Teşekkürler...
Bir başka forumdan bilgi. ; Onlarda bu forumdan beppomomo`nun yazısından bir alıntı yapmışlar. "alıntı: Turtleturk zafer3507" dişi kaplumbağamız yumurtasını akvaryuma bıraktıysa ve biz 1-2 saat içinde görüp, yumurtayı suyun içinden dik şekilde ve sarsmadan çıkarmadıysak, yavru büyük ihtimalle havasızlıktan ölüyor! Dişi kaplumbağamız hiçbir şekilde erkek kaplumbağa ile birarada bulunmadıysa, döllenmemiş yumurtalarda çıkabilir. Akvaryuma yumurta düştüğü andan itibararen yumurtaları hiçbir suretle ters çevirmiyoruz ve en yakın sürede sudan çıkarıyoruz. Yumurtaları nemlendirilmiş vermikulit ile kuluçkaya yatırıyoruz. Vermikulit içine minik çukurlar yapmak suretiyle, yumurtaları dik ve sarsmadan çukurlara yerleştiriyoruz ve etrafı kum ile tekrar kapatıyoruz."zafer3507"
Yumurtaları kuluçkaya yatırma! Araştırmlarıma göre yumurtaların kuluçkası için şöyle bir öneri okudum: Yumurtaların bir tarafı işaretlenmeli ve bir daha çevrilmememildir. aksi takdirde yumurta akı, yavruyu ezebilir. kuluçka kabı olarak şeffek plastik bir kap kullanılabilir. 5 mm su ile duldurup, içinde inşaatlarda kullanılan ve izolasyon malzemesi olarak bilinen Vermicult denilen bir madde konulur yarısına kadar. yumurtalar tam değil, yarıya kadar bu karışımın içine yerleştirilir. kutunun/kabın içinde nem oluşur. günde 1 kez kapağı açılarak havalandırılması sağlanır. kapakta biriken buğu yumurtaların üzerine gelmemelidir, çok ıslanırlarsa ölebilirler. bunun için kabın altına bir kibrit kutusu yerleştirilebilir ve buğunun kenarak akması sağlanabilir. kutu içi nemi %98 olmalıdır. bazı kaplumbağalar bir defada bazıları 5-14 gün arayla yumurtlar. o yüzden belki başka yumurta da gelebilir dikkatli ol. KY su kaplumbağaları yavruları 90 günde çıkar, ancak 120 güne de varabilir. yumurtaların döllenmiş olup olmadığını anlamak için eline alıp, masa lambasına tut ve ışığa tut. içinde kırmızı damarları görürsen döllenmiş demektir. sonrada ortasında iyice koyulaşan ve büyüyen bir alan oluşacaktır. döllenmemiş yumurtalar aralıklı aralıklı açık alanlar ve bizim "sarısı" dediğimiz ancak kuru olan küçük bir alan gösterir. embriyo ölürse buna üzülme fazla, çünkü daha çok vitamin eksikliği gibi nedenlerden kaynaklıdır, yani koşullardan değil. kuluçka ısısı 28 derece olmalıdır. Alıntı:hepsievcil.com - beppomomo
Yasdal ilgin için çok teşekkür ederim... Yazılanları değerlendireceğim!..
LearnedRains, gelişmelerden haberdar edersen bizi çok sevinirim. şahsen ben Heyecanla bekliyorum umurtaların akibetini+
Sabit sıcaklıkta tutmak için kum dolu bir kabı ağzından su girmeyecek şekilde akvaryuma daldırabilirsin. Akvaryum devamlı 28 derece olduğundan sabit ısıyı sağlayabilirsin böylece.