Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
BİR AKVARYUM YAPTIIIM!!!
Boncuk yaklaşık bir ay önce hayatımıza girdi biliyorsunuz...Onu mutlu olmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Geçen hafta ilk maaşımı alınca ilk iş büyük bir akvaryum alayım dedim, ama istediğim boyutlarda bir akvaryumun bütçemi aşacağını da üzüntüyle farkettim. Kafamda bir şimşek çaktı! Neden kendim yapmayayım??? Hemen sabahın sekizinde camcıya gidip 6 mm. kalınlığında 110*110 cm. boyutlarında bir cam aldım. ancak orada kestirmem mümkün değildi. Camı yüklenip eve geldim. Biz beşinci katta oturuyoruz, çıkarmam mümkün değil, hem cam çok geniş hem de yaklaşık 20 kg. ağırlığında. Camı apartman girişine bırakıp eve çıktım ama aklım da onda kaldı (ya birisi kırarsa). Dışarıda da şakır şakır yağmur yağıyor bu arada... Camcı da yürüme mesafesinde olduğu için bir araca binmem mümkün değil.Islanma pahasına yola çıktık çocuklarla birlikte...
Evde çizdiğim şablona göre camı kestirdik.
Bir adet 50*50 cm. taban,
İki adet 50*30 cm. yan kenar,
İki adet 48,5*30 cm. yan kenar,(bu kenarlar diğer iki kenarın içinde kalacağı için biraz daha kısa)
İki adet 15*20 cm. kuru bölge için ayak,
Bir adet 48,5*15 cm. kuru bölge zemini,
Bir adet 30*20 cm. kuru bölgeye çıkmak için destek.
Bunları yazıyorum ki yapmak isteyen varsa belki bir fikir verir diye.
Camları orada bırakıp diğer malzemeleri almaya gittik ama hava o kadar kötüydü ki (o gün İstanbul`da metrekareye 85 kg yağış düşmüş) dükkan dükkan dolaşmama rağmen akvaryum silikonu bile bulamadım. Tüm nalburlar bana antibakteriyel silikon satmaya çalıştı. Fakat ben ön araştırmamı yaptığım için almadım tabii:)) Çocuklar da çok ıslandığı için silikon alma işini erteleyip camları alarak eve döndük. Nalburdan aldığım zımparayla tüm camların dört kenarını zımparaladım.
http://img692.imageshack.us/i/dsc01033d.jpg/
Bu resim zımparalama anından bir görüntü...
Silikonu ertesi gün bir yapı marketten alabildim. Alışveriş merkezindeki pet shopçu ise bana ısrarla bir ısıtıcı satmadı. Isıtıcıyı iki gün sonra mahalledeki başka bir yerden almak zorunda kaldım. Maalesef heyecandan akvaryumun yapım aşamalarını görüntüleyemedim ama bitmiş hali aşağıdaki gibi...
http://img260.imageshack.us/i/dsc01034ri.jpg/
Boncuğun sevincini görmelisiniz. Akvaryumu onun için kocaman bir gölet gibi oldu. Beni biraz yordu ama. Bu sonuç için değer doğrusu. Bir gece saat 02.30 a kadar yapımı sürdü. Önce yan kenarları oğlumun da yardımıyla tutturdum. Daha sonra içindeki tüm açılabilecek yerleri düzgünce silikonlayıp silikonları sabunlu elimle düzelttim. Biraz kuruyunca karşılıklı iki kenara kuru bölge için yaptığım ayakları silikonladım ve zemin parçasını da üzerine yerleştirip silikonla sabitledim.
http://img132.imageshack.us/i/dsc01044md.jpg/
Bu da kuru bölgenin bitmiş hali.
Tırmanma rampasının üzerine de ayağı kaymasın diye deniz kabukları yapıştırdım.
Bir gece kuruması için bekladikten sonra iyice yıkayıp masaya kalınca gazete sererek üzerine yerleştirdim. İçine su doldurarak sızdırmazlık testini yaptım. (herhangi bir yerinden gazetenin ıslanıp ıslanmadığını kontrol ettim. )
Daha sonra dinlendirdiğim suyu ekledim.Akvaryumun üçte ikisini doldurmama rağmen tam tamına 50 lt. su aldı. Isıtıcısını ve lambasını da takıp Boncuğu içine attık. İşte o an tüm yorgunluğum ve sırt ağrım geçti. Boncuk deliler gibi yüzüyor, taşlara tırmanıyor, kısacası cirit atıyordu akvaryumda.
Birkaç eksiğimiz var ama eşim de iyice merak sardı bu işe onları da en kısa zamanda tamamlayacağız umarım. Hatta akvaryumcuya su mercimeği bile ısmarlamış.
Ha bir de nasıl karşılarsınız bilmem ama tüm itirazlarıma rağmen bir de kardeş almış Boncuk`a...
Çok kızdım ama yapacak birşey yok artık. Yeni dostumuzun adı; Carlos... Canavar gibi bir erkek... Gelir gelmez akvaryumu birbirine kattı, tüm yemleri yedi, kuru bölgeyi keşfetti ve de elime işedi :S
http://img260.imageshack.us/i/dsc01034ri.jpg/
http://img132.imageshack.us/i/dsc01045dt.jpg/
http://img525.imageshack.us/i/dsc01046h.jpg/
http://img262.imageshack.us/i/dsc01041u.jpg/
Bunları niye mi yazdım? Sevincimi herkesle paylaşmak için...
Kısa bir not; resim eklemekten pek anlamıyorum, oğlumun yönlendirmeleriyle böyle yaptım ama resimler link halinde çıktı. Görmek isteyenler için biraz zor olacak kusura bakmayın. Bir de resimleri cep telefonuyla çektim bu yüzden çok kaliteli olmadılar özür...
Çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Hazır almak yerine baya uğraşmışsınız. Bu şekilde yapınca ne kadara mal ettiniz ? Boncuk akvaryumun içinde minicik kalmış, ona kocaman bir göl gibi gelmiştir ama 1-1,5 yıl içinde küçük gelicek. Özellikle kuru alanınnın üstünü kapatmanız ve ısınma lambasını biraz uzaklaştırmanız gerekebilir. (Bunları yazarken carlos gözümden kaçmış akvaryumun ömrü biraz daha azaldı) Tasarımda küçük bir hata var gibi geldi. Kuru alanın ayakları akvaryumun tabanına değiyor. Filtre akıntısını engelleyip, pisliklerin birikmesine sebep olabilir. Sayi filtre nerede ?
Önce maliyetinden bahsedeyim; camı kapanmak üzere olan bir camcıdan aldım:10 tl. Kestirmesine 5 tl. verdim. Akvaryum silikonu 9.90 tl. Silikon tabancası:4 tl. 100 watt atman ısıtıcı:25 tl. Daha taş falan alıp mağara yapacağım. Bir de adacık yapmam gerekiyor tabii... Şu an için 50 tl. harcamışım. Ama elde ettiğimboyutta bir akvaryumu bu fiyatın kaç katına alırdım bilmiyorum. Ben kafamda kurduğumda bu kadar büyük bir şey olacağını tahmin etmemiştim. Ama bu şu ana kadar gördüğüm kapluş akvaryumlarının en büyüğü. Filtreye gelince; henüz alamadım. İstediğim gibi olanı almak için biraz zamana ihtiyacım olacak. Kötüsünü alıp kısa bir süre sonra değiştirmek istemiyorum. Bu hafta sonu kuru bölgeyi daha iyi düzenlemek ve taş işlerini halletmek istiyorum. Bir de klipsli masa lambası almam lazım, çünkü şu anda kullandığım lambayı da evdeki imkanlarla kendim yaptım. Yüksekliği ayarlanabilir birşey almak istiyorum. Birkaç sene sonra dar gelme olayına gelince; daha akvaryumu ilk doldurduğumuz gün daha büyüğünü yapmak için o camcıya gidip iki adet daha cam almaya karar verdik. Kömürlüğe koyacağız, ilerde kullanmak üzere...
30 liraya akvaryum mal etmişsiniz, gayet güzel bir rakam. Tabii herkesin yapabileceği bir iş değil, tebrik ederim. Şimdiden cam alağınıza o parayla yeterli bir filtre alabilirsiniz. Şelale filtre 50 litre için gayet yeterli olur. Adacık ? Kuru alanları yeterli büyüklükte zaten akvaryumu çok fazla doldurmayın. Mağara yağarkende sıkışmayacaklarından emin olduğunuz bir büyüklükte yapın. Akvaryum maliyet konusunda şu aralar kullandığım büyük plastik kapları herkese tavsiye ediyorum. 30 liraya 120litrelik alabiliyorsunuz. Akvaryuma göre görselliği daha az olsa da çok daha pratik.
ellerinize sağlık, harika olmuş:)
aysegül, çığlık attım akvaryumu görünce. Sen harikasın! :) Carlos Bey de hosgelmiş aramıza diyelim artık. ;) Eminim hızla eksikleri tamamlayacaksınızdır. Tek uyarım Filtre. Mutlaka hemen almalısın çünkü iki kişilik kirli akvaryumun kokusunu duymak istemeyeceğinden eminim. Kİ toplam 4 günde odaya giremeyeceğin kadar çok koku yapıyor. :)) Ayrıca mutlaka şelale filtre almanı öneririm. Benim gibi iç filtre almaya kalkışma lütfen. Çok tedirgin oluyorlar ve gürültü nedeniyle geceleri kapatmak zorunda kalıyorsun. O zamanda hem yararlı bakteriler ölüyor, hemde sabaha kadar akvaryum leş gibi oluyor. Benim sayfama bakarsan huleyn bazı sitelerin linklerini koymuştu. oralara bir bak, ayrıntılı bilgi var. işine yarayacaktır. Boncuğumuza hayırlı olsun, senin ve evdekilerin de ellerine sağlık! Hepinize sevgiler. :)
Gerçekten akvaryum güzel olmuş Ellerine sağlık.Kuru bölge dikkatimi çekti şu an için tehlike yok ama ileride 1 tane daha kapluş almak istersen o kuru bölgeden firar durumu olabilir.
"Asegul" emeklerinizi takdirle karşılıyorum. O camları sızdırmaz bir şekilde birleştirmenin zorluğunu bilirim. Tebrik ederim. Benim ufak bir iki uyarım olacak.
1- Üst üste koyduğunuz büyük taşlar tehlike yaratabilir. biri düşerse anında çatlatır akvaryumu.
2- Akvaryumun üstünü kapatmak hem onlara güven verecektir hemde ısınan suyun çabuk soğumasını engelleyeceğinizden elektrik faturanızı rahatlatacaktır.
3- Filtre işi kaçınılmazdır. Kötü bir filtre yerine ikinci el de olabilecek bir dış veya enazından şelale filtre öneririm. İç filtre kesinlikle çözüm değildir.
4- Kuru bölgenin düz kısımalrına da kaydırmaz örtü veya başka bir doku kullanırsanız iyi olur. orada patinaj yaparak gezinmesinler.
Görsel olarak kenarları kaplamalı bir akvaryum evin dekorasyonunda da göze batmayacaktı, fakat maliyeti bu kadar ucuz halledemezdiniz tabi ki. Bir sonraki akvaryum için internetteki ikinci el ilanlarına gözatmanızı tavsiye ederim. Çok yugn ilanlar var. İnsanlar çok para verip aldıkları akvaryumları sıkıldıklarından çatıya kaldıracaklarına cuz bir paraya satıyorlar. Sahibinden.com da iyi ilanlar görmüştüm. Kolay gelsin.
şelale filtre düşünürseniz bende sıfır aldığım hiç kullanmadığım bir filtre var atman 42 liraya almıştım geçen sene arkadaş petshoptan şelale filtrelerin en büyüğü.dış filtre aldığım için satıyorum. Bu arada çok özverili bir çalışma olmuş yeni akvaryumunuz ve yeni kaplumbağanız hayırlı olsun hepinize sağlıklı mutlu ve uzun bir yıl dilerim :))) http://www.sahibinden.com/atman_selale_filtre_hf600-00WQQaXQQ15561031WQQpXQQdisplayitem