Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
NE KADAR SUDA KALMALI?
Merhaba, Boncukla bizim hikayemizi çoğunuz biliyorsunuz. On gün önce hayatımıza girdi. Gelir gelmez de hasta oldu. Gözleri şişti, beş gün hiçbirşey yemedi, hemen hiç suya girmedi, biz suya bıraktığımızda da koşa koşa kayaya çıktı ve lambanın altından ayrılmadı. Antibiyotik, göz damlası ve terramycin tedavisinin altıncı günündeyiz. Şu anda sağlıklı görünüyor, görünüyor diyorum çünkü bu konuda biraz cahilim. Yemini yiyor gözleri açıldı ve oldukça hareketli. Ama şimdi de sudan çıkmıyor!!! Sürekli yüzüyor, arada kafasını dışarı çıkarıp çevresini inceliyor, kurusun diye kayaya çıkardığımda ise kısa bir süre kalıp hemen suya atlıyor. Tekrar hasta olmasından korkuyorum açıkçası, suyu 24-26 derece arasında, bilgili arkadaşlardan rica ediyorum beni aydınlatsbilirler mi? Bu kadar suda kalmak normal mi? Su derinliği boyunun iki katı, yeterli kuru bölgesi var, mutlu görünüyor açıkçası. İki çocuğum var,Boncuk üçüncü çocuğum gibi oldu. Dışarıdan eve gelince bile ilk iş olarak onun başına gidiyoruz. Hastayken ona bakmaktan diğer işlerimi yapamadım, o kadar önemsiyorum yani. Tekrar hasta olursa çok üzülürüm. Herkese sevgiler.
merhaba,boncuğun ve sizin adınıza sevindim..ısıtıcı sorununu da çözmüşsünüz,yalnız gözlerinde problem kalmadıysa teramycin le göz damlasını bırakmalısınız..zaten göz damlası en fazla 7 gün kullanılabiliyor diye biliyorum..su ne kadar derin olursa onlar için o kadar iyi,suda yalnızca yürümeleri doğru değil,yüzmeyi seviyorlar gerçekten,yeterki dinlenmek ve uyumak için kafasını rahatça çıkartabilme imkanı olsun.. sürekli suda kalması problem değil ama sanırım hala korktuğu için sudan dışarı çıkamıyor.kuru bölge rahatça çıkabileceği gibiyse zamanla alışır diye düşünüyorum..sevgiler size de..
Çok güzel yüzüyor ve kafasını istediği zaman dışarı çıkartabiliyor. Bu da bir problemi olmadığını gösteriyor bence. Terramycini bıraktım ama damlayla antibiyotiğe iki gün daha devam etmeyi düşünüyorum. Çocuklardan da bildiğim kadarıyla antibiyotikler vaktinden erken bırakılırsa hastalık tekrarlayabiliyormuş. Bu riske girmek istemedim. İlginize teşekkürler.
Gördün mü iyileştiiii!!! :)) Asegül çok sevindim. Harikasın! O kadar ilgiliydin ki, iyileseceginden emindim ben zaten. Hepimizin gözü aydın. :) Antibiyotik tedavisini bence de yarıda kesme ama damla için ben de thedamned gibi biliyorum. 7 günden fazla kullanmamak gerek diye ögrendim. Suda kalmalarını kafaya takma bence. Benimkiler de alışana kadar sudan çıkmıyorlardı. Korkuları geçip size alışınca geçecektir. Benimkiler artık fink atıyor akvaryumda. Bu kadar yol aldın, gerisi gelir artık. Sende derin bir nefes al artık ve onlarla olmanın tadını çıkar. Sevgiler hepnize. :)
Arkadaşlar; şu bizim Boncuk var ya, iyileşti iyileşmesine ama hala hep suda. Su derinliği iyi bence, kuru bölgesi güzel, hatta belki beğenmiyordur diye bu gün suyunu değiştirirken ona yeni bir kuru bölge yaptım yine de sudan çıkmıyor kerata... Bu mesajı yazdım ki mesajım üste çıkarsa belki yeni fikirler edinebilirim diye... Bu arada frozen ve Pınar`a da darıldım doğrusu, sorunu olan herkese bir cevapları var ama nedense bana hiç birşey yazmıyorlar:D Neyse umarım (eğer bir sorun yoksa tabii) bizim Boncuk da kuru bölgeye çıkmaya alışır.Tek korkum tekrar hasta olması, iyileşene kadar canımçıktı valla...
Merhaba asegul07 ve Boncuk.
Yazamıyor olmamın bir sürü nedeni var, büyük ihtimal son forum mesajlarım bunlar, ama hikayenizi yine de biraz takip edebildim, Boncuk`u hayata döndürdüğünüzü biliyorum.
Öncelikle çocuklarınız için salmonella konusunu forumdan ve diğer kaynaklardan iyice bir taramanızı rica ediyorum, küçük çocukları olan arkadaşlarımıza ilk tavsiye.
Boncuk`un kuru bölgeye çıkmamasının belli başlı nedenlerini yazıyım, tek tek tümünü gözden geçirir ona biraz da zaman verirseniz eminim sere serpe pozisyonuna yakında geçecektir :) Kaplumbağam büyüdükçe artan sürelerde, şu an günün hemen hemen yarısını, kimi zaman belki daha da fazlasını kuru bölgede bacak kaldırarak geçiriyor :) Ama ilk günler ne zor alıştığını bir de bana sorun, yani eğer kuru bölgeyle ilgili herşey tamamsa ve yine de çıkmıyorsa ilk olası neden alışma, güven kazanma süreci. Onu uzaktan seyredin, elinize gerekmedikçe almayın, akvaryumu çok alçakta da durmasın, ortamın sakin ve güvenli olduğuna kanaat getirdiğinde, özellikle kimse odada yokken ürkek ürkek ilk çıkışlarına başlaması çok olası.
Diğer bir neden kuru bölgenin yeterince sıcak olmaması. Dereceyle ölçün, en sağlamı bu, sıcaklık 32-35 derece aralığında olmalı, elinizi lambanın altına koyarsanız yakmamalı, taşlar alev gibi ısınmamalı ama elinizi baya bir ısıtmalı.
Yada kuru bölgenin eğimi müsait değildir. Bir diğer neden kuru bölgenin en üst kısmı sudan çok yukardadır, ideali suyun son çizgisinin kuru bölgenin en üst kısmının hemen birkaç milim altında olması ama en üst kısmın tamamen kuru kalması.
Kolay gelsin..
Pınar`cığım çok sağol, gerçi son mesajlarım demişsin. Buna üzüldüm.Sebebi belki senin için özeldir ama umarım kötü bir şey yoktur hayatının akışıyla ilgili... Yine de o kadar işinin arasında bana da bilgi vermişsin. Foruma ilk katıldığımda bütün öncelikli mesajları okuyarak bilmem gereken pek çok şeyi öğrendim. Nasıl teraryum kurulur, hastalıklar vesaire... Salmonella ile ilgili bilgi de aldım bu arada, zaten hiçbirimiz elimize almıyoruz gerekmedikçe daha sonra da ellerimizi çok iyi yıkıyoruz.Sanıyorum hijyen için bu kadarı yeterli. Kızımın astımı olduğu için de onun odasında değil benim odamda yaşıyor boncuk. Zaten bazı kaplumbağa sahiplerinin yazdığının aksine akvaryum dışına hiç çıkarmıyorum (arada güneşlenme hariç). Kuru bölgesinin yüksekliğine gelince; hastayken suya bıraktığımız anda hemen kuru bölgeye tırmanıp bacaklarını gere gere yatıyordu, yani demek ki kuru bölge çıkabileceği yükseklikte. Isısına gelince 40 wattlık bir lamba kullanıyorum ılık yapıyor altını. Bütün gün ev de sessiz ve sakin yani korkacağı birşey yok galiba. Neyse sizlerden de öğrendiğim kadarıyla bir problem yok, umarım en kısa sürede kendiliğinden çıkar kayanın üstüne.