Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
2 Akvaryum Üst Üste
Selamlar;
Pınar`ın "melekondu "sunu gördüğüm günden beri aklımda benzer bir uygulama yapmak vardı. Dün çatıya attığım eski akvaryumumu kullanıp bu fikri hayata geçirmeye karar verdim. Bizim afacanların ilk bir yıllarını geçirdikleri akvaryumu daha sonra 1 m. lik yenisi geldiğinde ıskartaya çıkarmıştım. Camının bi kısmı kırılmış tamir görmüştü. Bir güzel temizledikten sonra ölçü alarak alt kısmında 15-16 cm eninde bir parça kestirdim. (Camcıda kestirdim. Ama silikonlar o kadar sağlam tutmuştu ki tüm parçaları temizlemek yarım saat aldı) Kesildikten sonra keskin kenarları zımparaladık.




Dana sonra akvaryuma yapıştırıp üzerinde ağır kitaplarla 1 gece kurumalarını bekledim. gelelim akvaryumun üzerine ufak olanı yerleştirmeye. Büyük akvaryumumun kenarlarında 5 mm camdan kayıtlar vardı. Oldukça sağlamlar. bende camcıda 5 mm ve 6 cm eninde kayıtlar yaptırıp silikonla uygun yerlere taşıyıcı olarak yapıştırdım.





ilham kaynağı olduğundan Pınar`a ve Melek`e tekrar teşekkürler.
Eline sağlık çok güzel olmuş... Bu arada ben birkaç gün önce sitenize üye oldum. BİR HATA YAPTIK .... başlıklı yazımı okursan hikayemi öğrenebilirsin. Eğer elinde kullanmadığın malzemelerin varsa bizimle paylaşırsan sevinirim. Ben de Maltepe`de oturuyorum. Şimdiden sağol. İnşallah bizim de bir gün böyle bir melekondumuz olur:D
eline sağlık yasdal..aslında melekondu bana da ilham kaynağı olmuştu :) ama benim kuru bölgem tahtadan..rampayı da senin yaptığın gibi plexi üzerine vazo taşlarıyla yaptım..kapluşlar üzerine çıkmaya çalışıp da beceremeyince proje de rafa kalktı :)
Hayırlı olsun yasdal , seneye çaktırmadan bi kat daha çıkarsın triplex villa olur. Sizin o köşe bir nevi denize özlem köşesi olmuş galiba. Üst yuvanın kenarlarını ve üstünü azıcık kapatırsan mahremiyet de sağlanır kaplumbağalar daha da rahat ederler gibi.
Yasdal, müthiş olmuş, bizimkini yapmadan önce hep yabancı sitelerde incelediğim biri sulu biri kuru üstüste iki akvaryum fikrinin gerçeğini burda görmek harika, buna ilham veren olarak geçmekse çok hoş. Sormak istediğim bir sürü şey var, en önemlisi taşıyıcıları tam olarak nasıl yerleştirdiğin, fotoğraflardan anlamaya çalıştım fakat taşıyıcı parçaları tam akvaryumun kendi kayıtlarının altndan mı yapıştırdın, nasıl silikonladın? Bu işin en can alıcı yeri, biraz daha ayrıntılı anlatsana bize.
Ben rampayı kendim eğmenin yolunu bulamamıştım, ocakta kolay oldu demek bu iş, peki eğiminden memnun musun, benimkinin eğimi biraz fazla kaçmıştı. Ben de kendim eğmek isterdim, malzeme çok ucuz sonuçta, kalıcı birşeyler yapılıyorken birkaç parça bile alınıp acemilik payları da bırakılıp en uygun eğimde tam istenilen rampayı yapabiliriz eğer böyle senin gibi kendimiz eğiyorsak, yabancı forumlarda ısı tabancası falan da görmüştüm bu iş için, ama ocak enn kolayı, var mı püf noktası falan? Melekondu`yu yeni bi sistemde birkaç ufak değişiklikle kullanıyorum, içinde su olan akvaryum değişti. Bende de aksi gibi bu sefer camlar daha kalın olunca eski rampa akvaryumunun içine oturmayı milimlerle kaçırdı. Çakmakla ısıtıp ısıtıp maket bıçağıyla kestim, böylece daraldı biraz. Böyle şeyler yapmanın hiç akla gelmeyen zorlukları var, benzerlerini yapacaklara en önemli tavsiyem hesaplamaları milimetreler üzerinden düşünmeleri.
Yasdal, madem bu kadar büyük kuru bölgeleri oldu, acaba bir ısınma lambası daha eklesen mi? Görsel olarak aynı arka fondan kuru akvaryuma da yapıştırmak hoş olabilir. Merak ettiğim diğer şeyler filtre borularını nasıl yerleştirdin, özellikle sol köşeyi camla kapattıktan sonra. Bir de bize yakın duran uzun kenarla üstteki akvaryum arasındaki boşlukta bir sıkıntı olup olmadığı. Bir de bak bir tane de içinde saklanabilecekleri kadar çok bol ve uzun yapraklı ama yekpare (ki böylece temizliği çok kolay) bir plastik bitki atsan akvaryuma kesin çok sevicekler onu.
Ellerine sağlık, 250 litreye mi çıktı şimdi keratalar :)
Pınar Selam ;
Konuya yazdığın mesajı gözden kaçırmışım. Şimdi gördüm. Tam da söylediğin değişklikleri yapmışım :) Fona resim ekledim, akvaryuma iri plastik bitkiler :) Yukarıdaki bölgeyi de biraz daha doğala yaklaştırdım. İlk yaptığım rampanın eğimi beni de rahatsız etti sonradan.
Onu tekrar ısıtıp yerinde düzelteyim derken kırdım :) Hemen gidip bir tane daha pleksi kestirdim.
Bükme işi çok basit. Bükeceğin yere bir cetvel ve maket bıçağının "TERSİ" ile iz yapıyorsun. iki üç kez gidip gelsen yeter. Sonra bir iki dakika kadar ocağın en ufak kısmında ateşten 3-4 parmak kadar yukarıda çevire çevire ısıtıyorsun. Bu arada hafif hafif elle yokla. Zaten bi süre sonra kendiliğinden kolayca eğildiğini göreceksin. Biraz öyle tutarak ateşten al. Hemen kuruyup öyle kalıyor. Rampanın düz bölgesinin altına çizikler yaparak bolca silikonladım. Akvaryumun camını da. Sonra direk yapıştırıp bir gece üzerinde ağırlıklarla beklettim. Sabaha taş gibi oldu. Bu sefer üzerine taş yapıştırmadım. Altı vantuzlu banyo kaydırmazı kesip yerleştirdim. Çok kullanışlı oldu. Son görünüş şöyle.Rampanın yanındaki ters duran kapak bizim oğlanın uyku mekanı. Kız ise eski kuru alanında uyuyor. Uyurken kafalarını dışarı çıkarabilme rahatlığı çok hoşlarına gitti. Günün çoğunu oralarda geçiriyorlar. Resimler ;
yasdal bişey merak ettim,kuru bölgeden inerken çarpmaz da,bişeyden korkup atladığında falan küçük akvaryumun camına çarpma oluyor mu?
Hem kapluşların hem de akvaryumların kocaman Yasdal. Ben çok kıskandım yaa!!! :)) Darısı bizimkilerin başına. Ellerine sağlık diyim ve hemen sayfanı kapatayım ben. :)))
Çarpma işi hiç başıma gelmedi.
Pınar bir de kayıtları sormuşsun. Fotoğrafta sol ve sağda duran uzun kayıt zaten mevcuttu. Akvaryumun dört köşesinde var. Akvaryumu alırken eski sahibi oralardan tutup taşıyordu hatta. Çok sağlamlar. Bende onların kalınlığında 5 mm`e 6 cm eninde camlar kestirip zımparalattım. Üzerlerine yapıştırdım silikonla. 1 gece öyle beklediler. Sonra çok sağlam oldular. Üstteki akvaryumun sağ kenarı eski sağlam kayıta, ortası ve sol kenarı da yeni attığım kayıtlara basıyor.
Filtre borularını ise kayıtlar ile akvaryum camı arasından geçirip sabitledim. Emiş en alttan basma borusu da suyun yüzeyine hareket verecek şekilde tam yüzeyden yapılıyor şu anda. Emiştek ielyafı 3-4 günde bir değiştiriyorum. Bu sayede Dış filtreye pislik kaçmıyor.
Dış Filtreyi 4-5 ay daha açmamayı planlıyorum. Bakalım su dengesini koruyabilecek miyim. Fotoğraftaki rengine bakmayın siz ışıkta tamamen berrak görünüyor su. Dış filtre hortumları da arkadan gidip ufak bir delikten kapaklı bölmedeki dış filtreye giriyor. Sistem kusursuz işliyor şu anda. Dip çekimi için motor arayışlarım vardı. Daha sonra normalden daha kalın bir hortum kullanıp direk küvete dip çekimini yapmaya karar verdim. Hortumu küvetten akvaryuma kadar çekip musluktan içini su dolduruyorum sonra musluktan çıkarıp akvaryumun boşalmasını sağlıyorum. Sonra da gidip tüm dibi hortumun ucu ile süpürüyorum. Tek derdim şu andadipte görünen beyaz 2 şer cm lik koca koca taşları içine çekecek kadar güçlü olması :) Daha ince bir hortum veya taşları engelleyecek bir kalın süzgeç kullanmam gerekecek :) Vel hasıl uzun uğraşlar sonucu kurduğum sistem şu anda başarılı bir şekilde devam ediyor. Bakalım bir kaç sene sonra nasıl bir ihtiyaç oluşacak. Daha da büyüdüklerinde sanırım duvar boyunca yükselen apartman benzeri bir akvaryum yapacağım :) Rampalarla her katına çıkıp oradaki havuzlarda yüzüp güneşlenebilecekleri bir sistem olabilir. Bakalım birlikte görüp öğreneceğiz ihtiyaçları.