Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
lütfen bir bakın!!
iyi bakabilicek birine su kaplumbağamı vermek istiyorum. kabuk boyu 7,5cm gayet sağlıklı oldukça hareketli hiç bir problemi yok. okulumdan dolayı evde olamıyorum ailemde benim kadar ilgilenemiyor oyüzden vermek istiyorum. gidip bir petshopa da vermek istemiyorum. Kuşadası`nda oturuyorum ilgilenen olursa msn adresim [email protected]
ilgilenen hiç kimse yok mu:(
Tum kaplumbaga severler, pet shoplarda sizi sevimliligiyle ve kucukluguyle tavlayan bu kucuk dostlarimizla iliskinizin bu noktaya gelmesini istemiyorsaniz bu ticarete ortak olmayin, kaplumbaga satin almayin ! Kaplumbaga evcil hayvanlar degildir . . .
benim yazım üzerinden ne demeye çalışıyorsun anlayamadım fakat şunu bilsen iyi edersin su kaplumbağam `çok şirin bir hediye` fikrine sahip olan birisinden geldi.kapluşuma bütün olanakları sağladım akvaryum,ısıtıcı vs.... okulum olduğu için evde bulunmuyorum onu götürmemde imkansız bakımı aksatılıp hasta olmasındansa böyle bir sitede iyi bakabilicek biri var mı diye sormak istedim.ilgilenen kimse yok, onu tutupda bir petshopa da vericek değilim öyle yapıcak olsam burada böyle bir başlık açmazdım.lütfen butür yazıları yazmadan önce iyice bir düşünün.
söylediğiniz yanlış bir şey değil fakat bu konuda illaki bir şeyler söylemek istiyorsanız lütfen bir başlık açın. yazdığınız yazı `ay ne tatlı şey` diye petshoplardan satın alanları kapsıyor kusura bakmayın ben o çoğunluktan değilim. tam tersine karşı olanlardanım.
Bu yazinin sizin yazinizin uzerine gelmesi sadece bundan sonra boyle olaylarin yasanmamasi icindir, lutfen uzerinize alinmayiniz.
üzerimize alınmıyoruz tabi bu tür olayları onaylamıyoruzda tabi kaplumbağalar kendi ortamlarında yaşamalı ama bu hayvanlar bir kere yaşam alanlarından koparıldı ve biz yardım etmezsek pet shoplarda eriyip gidicekler biz onları evimize alıp üremelerine yardımcı olursak daha iyi olur çünkü almazsak pet shoplarda zaten ölecekler ayrıca hem böyle diyosunuz ama sizde kaplumbağa besliyorsunuz önce kendiniz söylediğinize uyun sonra başkalarına akıl verin ayrıca bensadece kaplumbağaların nesillerini uzatmak için onaları besliyorum.böyle yapmazsak kaplumbağalar yok olacaklar sadece yardım amaçlı besleyelim.
Sendi, Konuya olan duygusal yaklasiminizi anlayabiliyorum, cunku kime boyle bir cevap versem ayni tepkiyi veriyor, ben yine de aciklamaya devam ediyorum... Evet, benim de bir cift kirmizi yanakli kaplumbagam var, ve bu hayvanlarin evcil hayvan olmadigini, onlara ne kadar iyi bakarsak bakalim hastalanacaklarini, biraz bilincsiz biriysek oleceklerini (olum fanusu konusuna hic girmiyorum bile) ancak kaplumbagalarimi satin aldiktan sonra, okuyarak, bilgilenerek, tecrube ederek anladim. Sadece ben degil, bunu ozellikle bu forumdaki hemen herkes bu yolla anladi (henuz anlamamis olanlar da var, onlara biraz daha arastirmalarini, dinlemelerini ve farkli bir acidan bakabilmelerini tavsiye etmekten baska carem yok). Kaplumbagalarimi bunu anladiktan sonra gidip sokaga birakamam, hayvanat bahceleri bu hayvanlari almiyor bildiginiz gibi... Izmir`de, ya da Turkiye`nin her hangi bir yerinde onlari birakabilecegim bir yer yok, cunku anavatanlari burasi degil. Anavatanlarinin disinda bir yere salinan hayvanlarin hem kendilerine, hem de birakildiklari dogaya nasil zarar vereceklerini teorik olarak burada anlatmam biraz uzun surer, ancak bunu internet ortaminda dahi arastirirsaniz kolayca bulabilirsiniz. Ikinci olarak, pet shoplarda evet, buh hayvanlar istiflenip, kimi yerlerde isiticisiz, filtresiz, kepaze sartlarda yasiyor, ve cogu ya orada oluyor, ya da olum fanusu dedigimiz palmiyeli kucuk kaplarda "buyumez" diye satilip, olumleri bir iki yil daha (sansliysa) uzatiliyor. Siz, iyi niyetli biri olarak bu sartlara dayanamayip bu kaplumbagalari satin aliyor, ve temelde iyi bir sey yapiyorsunuz. Diger taraftan bakarsaniz, sizin ve bizlerin, her satin aldigimiz bir kaplumbaga icin, yeni bir tanesi (ve yüzlerce binlerce tanesi) daha siparis ediliyor, ve bu kanli ticaret devam ediyor. Evet, biz onlari satin almazsak onlar pet shoplarda cok kotu sartlar altinda tutulacak, ve belki de o ticari zihniyetli adamlarin ellerinde olup gidecekler. Ama dusunsenize, adamlarin elinde olup giden, ve kimsenin gidip de satin almadigi bir urun (onlar urun olarak bakiyor ya hani, canli olarak degil) ne olur? Ben size isletme yuksek lisansi yapmis biri olarak soyleyeyim; o urun satilmaz ve elinizde kalmaya surekli devam ederse rafta kalmaz, yani onu toptancidan siparis etmezsiniz. Cunku size kar yerine, stok maliyetinden dolayi (ve daha bir cok turevi maliyetten dolayi) zarar getirir. Bu adamlarin elinde olmus bir kac kusak kirmizi yanakli, ve kuzenleri olan diger tum kaplumbaga turleri, sonraki tum kusaklarin dogal yasamlarini surup gitmelerine (uzulerek soyluyorum) sebebiyet vermek adina katlanilamaz bir durum mudur? Cogunlugu kurtarmak icin azinligi feda etmek kotu, ilk basta zalimce gelebilen, ancak sonraki kusaklarin iyiligi icin tek caredir. Kurtulus savasinda da atalarimiz icin ordu "onlar olmesin, yazik, sureki istila edilsin ulkemiz" demediler. Ve su anda o insanlar sayesinde rahat yasiyoruz. Bunu surekli soylerim, ve bu lafi bu forumdan aldim ; "Asil zaferimiz, bir gun pet shopa gittigimizde ve orada kaplumbaga gormedigimizde, gorevlinin bize "artik satilmiyor abi, getirtmiyoruz" demesidir." Saygilarimla ...
Seamansoul`a sonunda kadar katılıyorum , her cümlesine , her noktasına.
Benzer mesajlara , benzer cümleleri bende pek çok defa kurdum ve bu mesaja da yazabilirdim. Benim su kaplumbağalarım yok kara kaplumbağalarım var ama işin gerçeği bilinçsizce su kaplumbağası almak niyetinde olan bir kişiyken bu hatalı kararından dönmüş birisiyim. Gerçeği gördüm kral çıplaktı herkes farkındaydı ama pek söz etmiyordu. Mesajlarımı ilk baştan takip edenler nasıl değiştiğimin farkına kolayca varırlar. Dönüş sürecimin çok daha net olan önemli bir kısmı malesef internetten silinmiş olsada. Önce utangaç sonra gittikçe daha kararlı ve net bir biçimde almayın diye yazdım halada yazarım.
Kral çıplaktır ve bu işin olumsuzluğu son derece sinsi bir biçimde saklanır. Kah kaplumbağa yavrularının şirinliğinde kah alıcı kişilerin geçici heves ve sevgilerinde saklanır. Canavara dönüşüp ortaya çıkana kadar onu göremez anlayamazsınız . Bu iş bir gün ama olması gerekenden çok daha önce biter , önce kafada sonra ise fiziksel olarak biter. Acı çekenler canavarın dişlerinde parçalananlar hep masum kaplumbağalardır.
Her zaman şunu yazdım , insan odaklı değildir bu almayın çağrılarımız , canlı sevgisi odaklıdır. Gerçek canlı sevgisi budur sattın almak değil. İlk başta gücenseniz de kırılsanız da bu mesajlar yazılmaya devam etmelidir çünkü doğru bilince ulaşma yolunda fizik kanunları aynen geçerlidir. Eğer konuyu yokuş boyunca tepeye ulaşana kadar sürekli taşımaz yukarı doğru itmezsen bıraktığın anda aşağı başladığı noktaya geri düşer.
Herkes ama herkes bir gün anlar ki su kaplumbağası bakmak doğru değildir. Kirli bir ticarete destek olmak , sevgi ile isimlendirerek bir eziyete katkı sağlamaktır. Evde akvaryumda su kaplumbağası olmaz bir süre kendimizi kandırırız o kadar.
Her fırsatta her durumda söylenmesi gereken sözlerdir bunlar , ta ki bir gün birisi bu anlamsız canlı ticaretlerine kesin bir biçimde dur diyene kadar.
Almayın sözüne itiraz eden herkes gün gelir evet haklıymışsınız der. Bu ticaretin durmasını yavaşlamasını sağlamanın tek yolu malesef bir kaç nesil su kaplumbağasınını telef olmasından geçiyor. Orman yangını söndürmek için bir miktar ağacın dozerle kesilmesi gibi. Yoksa 1 yılda Amerikada 12 , Çinde 20 milyon adet üretilen su kaplumbağası ticareti asla durmaz. Kar çok büyük.
Burr` un tepkisini de tüm boyutlarıyla çok net algılıyorum zaten itiraz dahi etmiyorum .Bunun da ayrıca bilinmesini istiyorum.
Frozen
seamansoul söylediklerinin hiç birinde yanlışlık yok eğer biz gidip kaplumbağa satın almazsak bu ticaret nasıl devam edebilir hem bunu savunuyorsun hemde başka bir başlıkta birisinin kaplumbağama arkadaş almak istiyorum sorusuna cevap olarak `alsan onunda hoşuna gider fakat gerçekten bakabiliceksen al` diye bir cümle kuruyorsun bu tavsiyeler verilerek bu ticaret nasıl durabilir söyler misin? evet belki çok iyi bakıcak fakat onun petshoptan aldığı bir kaplumbağa yerine yenisi gelicek sence senin verdiğin bu tavsiye söylediklerine uygun mu? bu forumda bu ticareti durdurmak adına `kapluşuma arkadaş almalı mıyım?` sorusuna kesinlikle alma diye cevap veriyor çoğu arkadaşımız. biz sahip olduğumuz kaplumbağalara iyi bakalım sendi`ninde söylediği gibi çiftleştirelim yavrularını petshoplara vermeden büyütelim,tüm bu söylenenlere rağmen yinede ısrarla kaplumbağa alanlara ise işine yarıyacak tavsiyelerde bulunalım sahip olduğu canlıya iyi bakabilmesi için. ayrıca sokağa atmak diye bir tabir yok kaplumbağasını her vermek isteyen sokağamı atmış oluyor? ben bakabilicek biri bulamadım petshopa vermiycem kendim bakmaya devam edicem demekki kaplumbağamla ilişkim bu noktada bitmemiş. lütfen bu tür ilan verenlere kötü eleştiriyle yaklaşmayın eminim geçerli sebepleri vardır ve çekinmeden böyle yararlı bir foruma bu konuda başlık açabilsinler belki daha iyi bir yuva bulabilirler.