Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Evde kara kaplumbağası beslemeye niyet etmeyin.
Bugüne kadar internetin çeşitli noktalarında pek çok kaplumbağanın kısa hikayesini yazdım. Yazmadığım müthiş bir hikaye daha var. Ama her seferinde yazmakla yazmamak arasında ikilem de kalmışımdır , acaba insanları uyduruk olanaklarda kaplumbağa yetiştirmeye yönlendiriyormuyum diye. Kuşkusuz yönlendiriyorlardır.
Forumlarda sayısız defa uyarmışımdır bu işe hiç başlamayın diye . Onları çok seviyor olabilirsiniz yada hatta geçici bir hevesle sevdiğinizi düşünüyor da olabilirsiniz. Eğer geniş bir bahçeniz ve 50 60 yıl sürecek bir sabrınız , gerekli maddi yapınız yoksa asla kaplumbağa beslemeyin , bu işlere hiç bulaşmayın. Su kaplumbağası ticareti tartışılmaz bir faciadır , evde kara kaplumbağası beslemeye çalışmak ise başka bir dram.
Gelin iyi düşünün 3 -5 yıl sonrasını düşünün ve vazgeçin. Evde kutu mutu yada uyduruk akvaryumlar içinde , baba harçlıkları ile çaresiz en ucuz yem , malzeme ve yöntemlere kaçarak olmuyor bu işler. Sdece kendinizi kandırıyorsunuz. Kaplumbağalara yazık Anlayın artık bunu onlar oyuncak değiller.
Ben ilk kaplumbağamı alırken bilinçsizdim , bilgisizdim. Şimdiki aklım olsa almazdım. Kaplumbağalar minicikti , çok ürkek ve sakindi. Bende uzun vadeli düşünemedim Evim odalarım onlara uygunmu ? Bu iş kaç sene sürer ? hiç aklıma gelmedi. Aldım ve hemen araştırmaya başladım. Bu foruma da 2005 kasımın da öyle ulaşmıştım. Gereken herşeyi en kısa sürede yapmaya çalıştım. UVB lamba mı lazım , fiyatına bakmadım hemen gidip aldım , lambayı aldığım gün kırdım , gittim bir tane daha aldım. Elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum ama çok net biliyorum olmuyor onlara yetmiyor. 50*70 terraryumları , kapalı yuvaları pahalı yemleri , vitaminleri , ısıtıcı lambaları olsa ne işe yarar. 2006 senesinde 4.5 cm boyla aldığım Spike bugün 18 cm boya ulaştı. Hergün tuvaletini terrasına yaptıktan sonra yere salıyorum evin içinde dolaşıyor. Kış uykusuna yatırmıyorum. Isınma lambaları yaz kış yanar. Kaplumbağalarım söz konusu olduğunda elektrik sarfiyatına bakmam. Evet benimle birlikte yaşıyorlar. Ama hala ürkerek , hala hafiften korkarak.
Dışardan bakarsanız herşeyleri var , iyi bakılıyorlar ki bu kadar hızlı ve hastalıksız büyüyorlar. Ama eğer sorarsanız ki " Bu yaşam onlara uygun mu ?? .. Hiç sanmıyorum. Dış dünyada artık onlar için çok güvenli değil , ormanlarla birlikte onları yakıyoruz , ölsünler diye bağ bahçelerde ters çeviriyoruz evet biliyorum. Keşke herkes evine bir kaplumbağa alsın ve baksın diyebilseydim. Demiyorum. Almayın. Eğer laf dinlemeyip başladıysanız da bir gün gelip sıkılınca onlar atmayın.
Umutsuz yazı dizisi
Frozen 2009