Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları
GROMİ ÜRETİMİ HAKKINDA YARDIM.......
ARKADAŞLAR KARMA AKVARYUMDA BULUNAN DİŞİ GROMİLERİN KARINLARI DOLU FAKAT ERKEKLER YUVA YAPMIYOR, YUVAYI YAPTIRABİLMEM VE YUMURTALARI DÖTÜREBİLMEM İÇİN ÇİFTLERİ MUTLAKA AYIRMAM GEREKİYORMU? YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM...
Selam; fasteagle58
Çiftleri sakın ayırma önce erkeklerin yuva yapmaları gerekiyor.Erkek Gurami köpükten yuva yapacak.Üretimde su üstü bitkisi bence şart, çünkü erkek gurami tıpkı kuşlar gibi yaprak ve dal parçalarını ağzında taşıyarak köpük yuvasını sağlamlaştırıyor. Bu iş için örneğin Riccia bitkisini çok seviyor, Y şeklindeki yapraklarını bazen tek tek, bazen de öbek öbek taşıyarak yuvasına yapıştırıyor. Bu işi ne kadar dikkatli ve seçici yaptığını izlemek eğlenceli. Su üstü bitkileri su sağlığı ve yavru balıklara beslenme ortamı yaratmak açısından da çok önemli.Erkek gurami yuvayı yaptıktan sonra dişiyle ayrılmalıdır.Başka bir kaynak ;
Gurami üretimi
Gurami üretimi zor değildir. Balıkların üreme için hazır olması gerekmektedir. Balığının hazır oldugunu, erkek Gurami'nin köpük yuva yapmasından anlayabilirsin.Akvaryumuda su üstü bitkisi ya da yüzer bitki bulundurman şarttır.Erkek gurami bu bitkilerin yoğun olduğu bir köşeye ağzı ile deterjan köpüğü gibi hava kabarcıkları dizmeye başlar ve dişiyi kovalar. Erkeği, sivri üst yüzgecinden ve parlak renklerinden anlayabilirsin.
1- Erkek köpük yuva yapmaya baslamışsa ve dişinin karnı şişmişse yavrular geliyor demektir.
2- Üretim akvaryumu, daha fazla yavru yaşatabilmek için sarttır.Dikkatli bir gözlem ile ana tanktan da yavru alabilirsin ancak çok fazla kayıp olmasi kaçınılmazdır.
3- Balığının ana tankda yuva yapmışsa ve yuvaya kimseyi yaklaştırmıyorsa yumurta var demektir. Bu durumda balığı akvaryumdan çıkartma.Ancak akvaryum küçükse dişiyi kaybedebilirsin.Yumurtadan yavru çıkmasını bekle.İlk yavruyu gördüğünde su üstündeki tüm yumurtaları bir kaba doldurarak ayır.O köpüklerin içinde yavrular vardır.
4- Bir üretim akvaryumu söyle olmalıdır: a- 50 lt civari bir akvaryumu bu işe ayır.Tabana hiç birsey koyma. b- Oturmuş bir akvaryumdan su doldurun. Bu mümkün değilse akvaryuma su doldurduktan sonra 1 hafta bos tutarak filtreyi çalıştırıp, havalandır.c- Su üstü bitkileri bulundur.Bulamıyorsan bir köşeye stafor koy. Staforu bir vantuz ile cama sabitleyebilirsin.Stafor ile cam arasinda 10 cm kadar boşluk olsun.Yuvayı o bosluga yapacaktır.Böylece yuva dağılmaz. c- Sıcaklığı 27 derece civarinda sabitle.d- Akvaryumu bir cam ile ikiye bölerek bir tarafa dişiyi diger tarafa erkeği koy. Erkek köpük yuva yapacaktır.Dişi yuvayla ilgileniyorsa aradaki ayracı kaldır.Gözle. Dişi sürekli kaçıyor ve hırpalaniyorsa tekrar ayır.Bir süre daha bu şekilde balıkları besle.İyi besleme ile 1-2 hafta içinde balıkların yavrulamak için uygun hale gelir.
5- Yumurtlarken, erkek nal sekli alarak disiyi kucaklar. Yumurtlama biter bitmez disiyi ayır.Bir kaç gün sonra ilk yavruları görürsün Akvaryumu çok dikkatli gözle.Yavrular çok ufaktır.İlk yavruları gördükten sonra erkegi de ayır.arada akvaryumu ışıktan yalıtmak gereksizdir.Böyle bir işlem yapma.
6- Yavru bakımı çok zordur. Balığının büyüklüğüne bağlı olarak 500 ila 1000 arası yavru çıkabilir. Bunlardan çok azını yaşatabilirsin.Yavru yaşatabilmek için, akvaryum sıcaklığı kadar oda sıcaklığı da önemlidir.Oda soğuksa 1-2 hafta sonra balıkların labirentleri iltihaplanarak çoğu ölür.Yavru beslemek için infusuar gerekiyor.İnfusuar tabletleri nadiren de olsa akvaryumcularda bulunabiliyor.Ya da kendin üretmelisin.Bir süre sonra mikrokurt vermelisin Kaliteli mikro yemler de verebilirsin.Besleme çok önemlidir. Birçok yavruyu bu esnada kaybedebilirsin... :)))Öpüşen guramiler:))
DEEPFISHING48 VERDİĞİN BİLGİ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM FAKAT SU ÜSTÜ BİTKİSİ HİÇBİRYERDE BULAMADIM VARSA BİLDİĞİN YER BANA YAZABİLİRMİSİ[email protected]
Selam , fasteagle58;
Su üstü bitkileri örnekleri gönderiyorum sana akvaryumcularda araştıracaksın.Seçtiğin bir türün ismini yaz resmini göndereyim. :)
Hygroryza aristata
Akvaryumlarda yetiştirilen tek ot türüdür. Sıcaklığı 10°C'nin altına inmeyen açık havuzlarda da yetiştirilebilir. Uzun ve dekoratif kökleri, guramiler gibi yüzey balıklarının sevdiği saklanma yerleri oluşturur. Özellikle üstü açık akvaryumlar için çok uygun bir türdür. Çok hızlı büyüyüp yayıldığı için arasıra seyretilmesi gerekir.
Lemna minor
Bizde su mercimeği adıyla tanınır. Uygun şartları bulduğunda çok hızlı çoğalan bir bitkidir. Düzenli olarak seyretildiğinde suyun biyolojik arıtımına hizmet eden çok yararlı bir nitrat filtresi görevini görür. Yapraklarının rengi bir demir indikatörü gibi düşünülebilir. Eğer yapraklarında sararmalar gözleniyorsa suda demir eksikliği var demektir. Japon balıkları bu bitkiyi severek yerler.
Pistia stratiotes
Açık havuzlar ve üstü açık akvaryumlar için çok güzel bir su üstü bitkisidir. Uygun şartlarda sürgünler vererek hızla çoğalır. Subtropik iklimlerde, süs havuzlarında yaz bitkisi olarak kullanabilirler. Suni ışık altında yaklaşık 5cm çapında kalan yaprakları güneş ışığı alınca 15cm'ye kadar büyüebilir. Uzun, dekoratif kökleri Guramiler gibi yüzey balıkları için ideal saklanma yerleri oluşturur. Diğer bitkileri gölgelememesi için hızlı yayıldığı durumlarda ara sıra seyretilmesi gerekir.
Riccia fluitans
Ünlü japon akvarist Takashi Amano, bu bitkiyi ilk defa akvaryum tabanına bağlı oarak yetiştirip dekoratif görüntüler yaratmıştır. Bir kayaya misinayla tutturulan bir öbek Riccia kaya yüzeyine yapışarak yayılabilir. Yalnız sürekli yüzeye yönelen yeni sürgünlerin arasıra makasla kırpılmaları gerekir. Riccia, çok nemli ortamlarda su dışında da yetiştirilebilir. Karbondioksit katkısıyla daha iyi gelişen Riccia'nın uygun büyüme şartlarında yaprak uçlarında oksijen kabarcıkları gözlenir. Yüzeydeki bir tabaka Riccia yavrular için ideal bir saklanma yeridir.
Salvinia cucullata
Akvaryumlarda karşılıklı çiftler halinde küçük, yassı yapraklar oluştururlar. Güneş ışığı aldıklarında ise konik şeklinde ilginç bir gövde yapısı geliştirirler.
Salvinia natans
Bu bitki uygun ışık ve besin şartlarını bulduğunda çok çabuk yayılır. Yapraklar ortak bir aksa bağlı olarak karşılıklı çiftler halinde dizilirler. Açık renkli yapraklar sudaki besin maddesi yetersizliğinin bir göstergesidir. Yaprakların üzerinde, suyun yapışmasını önleyen kılcal tüyleri vardır. Salvinia natans, kısmen gölge yaratmasıyla kısmen de fazla besin maddelerini kullanmasıyla yosunlara karşı ilaç gibidir. Doğada, güneş ışığı altında akvaryumdakine göre çok daha fazla büyüyebilir. Üstü açık akvaryumlar için çok dekoratif bir türdür.
Hygroryza aristata daha uygun gözüküyor ama bitkiyi bulamadım bilyap sitesindede yok bildiğin biryer varsa sevinirim.
Selam; fasteagle58
Aşağıdaki linkteki sitede her tür akvaryum bitkisi var.Elinde olmayanlarıda getirtiyorlar.Fiyatları normal.24 saattede teslim ediyorlar.
http://www.onlinebitki.com/ :))
DEEPFISHING48 ilgin çok teşekkür ederim.