Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
dışarıya cıkmak isteyen kaplumbağ
merhaba arkadaşlar size ve özelikle frozene sorum oluca.benim kaplumbağım 9 senedir bende ve bir arkadaşı ile berabaer yaşıyor.9 yaşındakı kaplumbağım dişi diğeri erkek.dişi olan zaman zaman akvaryumada sürekli cama vurarak dışarı cımak istiyor.dışarı salsam da pek mutlu deyıl hemen saklanıyor,vurmalar okadar şiddetli oluyor ki evde uyuyamıyorsunuz.ac deyıler gayet bol besleniyorlar ama bu sert bir şekildeki vurmaları anlamıyorum acaba başka biriside bu tür davranışları gözlemledi mi hiç?
Su kaplumbağalarının gece akvaryumdan dışarı çıkmak istemesi içerde mutlu olmadığını ve geceyi geçirecek daha uygun bir yer bulmak istediğini anlatıyor bana. Kimbilir belkide akvaryum artık 2 sine birden ufak geliyordur . 2 kaplumbağanın rahatça su içinde uyuyabilecekleri bir yerleri olmalı. Yani burun su dışında ama gövde su içinde kalacak sığ bir bölge. Batık kuru bölge gibi. Aslında kaplumbağa cama vurmuyor , tırmanmak isterken tırnağı kayıyor kabuğu cama çarpıyor. . Dediğim gibi uygun bir uyuma yerleri olursa gece dolaşma uzaklaşma istekleri ve cama çarpma ihtimalleri azabilir ama garantisi yok. Pek çok su kaplumbağası sahibi gece bu sesten şikayet etmiştir. Sırf bu yüzden kaplumbağalarını iş yerine götüren kişiler biliyorum.
Bir neden de su sıcaklığı olabilir , gece kaç dereceye düşüyor , belkide gece su serin geliyordur , bizim için sıcak olsada onlar için yetersiz olabilir, eğer ısıtıcı devre dışıysa yeniden takarak bir dene. Yaz günü ısı eksikliği problemi insana pek makul bir sorun gelmesede genede bir ihtimal olabilir diyorum. Bu işler birazda kaplumbağaların karekteriyle alakalı , nasıl ki bazıları sorunsuz çiftler olarak yaşarken diğerleri sürekli kapışıyor buda öyle.
Bu 2 konuyu yani su içinde uygun uyuma bölgeleri ve ısı sorunu kurcalayarak çözmeyi bir dene , eğer çözülmüyorsa bilemeyeceğim. Ama akvaryumda kaplumbağanın pek memnun olmadığı bir durum söz konusu , o kesin.
merhaba frozen aslında gece değil daha çok gündüz bu olay meydana geliyor.akvaryumu büyütüm zaman zamn balkona salıyorum ama deyeşen birşey yok.Ve bu abartısız 2 yıldır böyle.bir ara cok yoğun oluyor sonra bir dinlenme dönimine giriyor.umarım zamanla bırakır.Teşekür ederim cevabın için.
Teo, kaplumbağan kendisini huzursuz hissettiği için öyle yapıyor. Örneğin benim kaplumbağalarımı akvaryumlarından alıp balkondaki yerlerine koyduğumda kaçmak için yılmadan çabalıyorlar, alıp balkona saldığımda ise en kuytu köşeye saklanıyorlar. Zamanla bırakmasını beklemek yerine akvaryumunda küçük değişikliklere gidin, yüzeye yakın bir uyku yeri yapın mesela. Bakalım sonuç nasıl olucak.
benzer bi konuyu ben de açmıştım teo,1 yaşında inanılmaz gürültü yapıyordu,seninkini düşünemiyorum bile :) huzursuz olmasının bir çok sebebi olabilir,su seviyesi düşükse rahat yüzemez,geniş hareket alanı olmayabilir,erkek arkadaşından rahatsız olmuş olabilir..ya da eline sık sık alıyorsan-suyunu değiştiriyorsan da huzursuz olabilir.. yaşam alanında değişiklik yaptın mı hiç?belki beğenmediği bi şeyler vardır dekorasyonda..