Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Dış Filtre

Merhaba, Akvaryumumu büyütmeyi düşünüyorum ancak dış filtre konusunda gerek forumlarda okuduklarımdan gerekse satıcıların söylediklerinden dolayı iyice kafam karıştı. Akvaryum 250 lt olacak ve içerisinde 1 adet 10 yaşında kaplumbağa yaşayacak. Ben ilk başta Eheim 2213 düşünmüştüm. 440 lT/saat 250 Ltye kadar akvaryum için ideal diyor açıklamasında. Ama petshoplar beni 1000 lt/hr`luk çin işi japon işi dış filtrelere yönlendiriyorlar. Önerileriniz nelerdir? akvaryumda çok akıntı olmasın ama temizlik sorunu da olmasın istiyorum. Bir de yatakodasının yanındaki odada olacağından sessiz olması çok önemli... Son olarak dış filtrenizde kullandığınız malzemeler nelerdir? bioball/seramik, aktif karbon/lavtaşı... neyi tavsiye edersiniz?

img

arzu_atalay

18 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba
Önce pek , çok kişinin artık bildiği ön bir bilgiyi , herşeye ramen bir kez daha vereyim.
Dış filtreler yararlı bakterilere yerleşecek uygun bir yuva sağlayarak , biyolojik filtrasyon gerçekleştirmek içindir. Yani suda bozulan dışkı ve yem artıklarının ortaya çıkardığı çok zehirli amonyağı önce nitrite sonrada bu nitriti de nitrata dönüştürmek için kullanılırlar. Bu işleri hep gözle göremediğimiz yararlı bakteriler yapar. Açıp temizlemesi çok zahmetlidir , hem zaten içerde oluşan bakteri populasyonunun kaybedilmemesi için dış filtrenin için aylarca temizlenmemesi gerekir. Prensip olarak içine büyük partikül kaçmamalı su ile birlikte az biraz da oksijen girmeli ve gece gündüz asla kapatılmamalıdır. 1 saati aşan elektrik kesintilerinde oksijensiz kalan bakteriler ölmeye başladığı için risk oluşur. Bu süre kime göre 30 dakika kimine göre 4-6 saaattir.
 
Şimdi bizler kaplumbağa akvaryumların da bu dış filtreleri biraz esas amaçları dışında kullanmış sayılıyoruz. Bu açıdan , akvaryumda dış filtre yanısıra mekanik filtrasyon açısından birde iç filtre kullanmak ve içeriye iri parça kaçmaması için dış filtre emiş borusuna sünger takmak yararlı olacaktır. Hatta yedek bir iç filtre süngerini olduğu gibi emiş azına takabilirsiniz. Görsel kirlilik olur belki ama daha etkin bir filtrasyon sağlanır. Süngerde alt delik varsa oraya bir kola kapağı tam uyuyor (ben öyle yapıyorum) İç filtreyi salt mekanik amaçlı kullanacağımız için süngerini sık sık temizlemekte zarar yok nasılsa dış filtre biyolojik olarak devrede.

Dış filtrelerde filtrasyon gücünü esas alırsak önemli olan noktalardan biri iç kapasitesidir. Ne kadar büyükse o kadar iyidir. Örneğin iç kapasitesi 12 litre olan da vardır çok daha az olanda. Bazısı sepet olarak tanımlar 2 sepetli 4 sepetli gibi. Forumlarda adı geçen , sızdırma sorunu olmayan ucuz bir dış filtrede olabilir. Balıklar için akvaryumdaki suyu saatte 3-5 kere çevrimesi yeterlidir , kaplumbağalarda çok daha fazla olmalı. Ben alsam 1000 litre kapasiteli olanı alırdım ama Eheimin kalitesi ucuz dış filtrelerde yoktur tabiki. Şu da var akvaryum 250 litrelik ama içerde kaç litre su olacak onu bilemiyorum. Hesabı su litresine göre yapmak lazım. 150-200 litrede akıntı sorunu olacağını sanmıyorum, akvaryum büyük. Biraz sirkulasyon zaten olması gereken bir şey.  Dış filtrelerde debi üzerinde yazdığı gibi olmaz zaten. Çeşitli etkenlerle düşer.
Filtre alımı biraz maddiyat ve kişisel tercih. Bazısının yere vurduğu bir dış filtreyi diğer göklere çıkartabiliyor. Dış filtrelerde ses aynı odada yatıyorsanız önemli ama eğer hatalı kullanım söz konusu değilse yan odadan sesi duyulmaz. Ben Fluval 305 le aynı odada yatıyorum. İlk günler sesine biraz kafayı takmıştım , galiba artık alıştım.

Malzemeye gelince aktif karbon kimyasal fitrasyon yapar , ağır metaleri bünyesinde tutar , bu açıdan kullanımı sürelidir. Mesela diyelim su sarardı 15 gün yada bir ay ( kalitesine göre değişir) kullanabilirsiniz sonra çıkartmanız lazım. Emiş ağzına sünger taktıktan sonra bence içerdeki sıralama artık önemsiz. aşağılarda seramik halka , lav taşı , gözenekli sünger en üst son kata ince süzme için elyaf olabilir.Bioball dış filtrede önerilmiyor nedense.  Filtre ile birlikte bazen malzeme de gelir full dolu der mesela , ama bazende gelmez. üzerinde boş diye yazar . Eğer malzemeli gelse bile çoğu kez eksik gelir ,  sizin tamamlamanız gerekir. 

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bilgiler için çok teşekkür ederim. Akvaryumda tam 250 lt su olacak. Bu nedenle arada kaldım zaten... 200 lt olsa ehiem 2213 alıp geçecektim ama konu kaplumbağa olunca ve suyun nasıl kirlendiğini de bidiğim için duraksayıp bir bilene sorayım dedim... Bir de Has filtre varmış yerli yapım. çin işi filtre yerine tercih edilebilir mi? Kullanan var mı?

img

arzu_atalay

18 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ben HAS marka filtreyi 5 yıl balık akvaryumumda sorunsuz kullandım tek problemi hatırı sayılır bir gürültüye sahip olması :) Salonda durduğu için çok problem etmiyorduk. Çin malı filtrelerin gürültülü olup olmadığı konusunda bir bilgim yok. Eğer gürültüsüz ise tercih edilebilir ama tabiyki bir eheim tetratec falan gibi gürültüsüz olamaz. Haa bu arada ATMAN EF3 de kullandım ben fiyat performans kalite açısından en iyi denilebilir.

img

mcojalvo

21 yıl 5 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bazıları Ekol 19 u öneriyorlar ama bende kullanmadım kişisel tecrübem yok. Araştırmak lazım.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam bende su kaplumbağası besliyorum.2 tane var bende 250lt akvaryum alıcam hangi marka dış filtre aldınız acaba?Bana ne önerirsiniz?

img

uu84

15 yıl 5 ay 24 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ATMAN Öneririm. İkinci el de bakabilirsiniz.

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Filtrasyon konusunda son geldiğim noktayı paylaşayım sizinle. Bu sayede en uygun filtrasyon tekniklerini tartışmış oluruz.

2 ay kadar önce dış filtreden karbonu çıkarmış eskiden kullandığım bir iç filtrenin süngerini çıkarıp karbonu bir ufak file ile iç filtrenin haznesine doldurmuştum. Bu sayede karbon değişimi için dış filtreyi açmaya artık gerek olmayacaktı. Dün akvaryumun taşlarını çıkarıp yıkadım. Suyum 2 ay geçmesine rağmen berraktı. Yine de taşları çıkardıktan sonra bir hortumla suyun %15-20 sini dip çekimi yaparak boşalttım. Bazı deri parçaları ve ufak tefek dibe çökmüş kalıntıları temizledim bu sayede. Dış filtrenin emiş hortumundaki ızgaralı bölüme elyaf sarıyorum. Sünger de koyabilirsiniz oraya. O elyaf 4-5 günde renk değiştiriyor bende yeniliyorum. Bu sayede dış filtreye büyük parça halinde pislik girmemiş oluyor. Eskiden dış filtreyi akvaryumdaki pislikleri içine hapsedip ayda bir temizlenmesi gereken bir mekanik filtrasyon cihazı sanıyor ve ayda bir de açıp içindeki birikmiş artıkları temizliyor, bir temiz musluk suyuyla yıkıyor ve geri takıyordum. Aynı işi takribi ayda bir yapmazsam akvaryum suyum kirlenmeye başlıyordu. Daha sonra bir kaç araştırma yapıp dış filtre düzenekleri ile ilgili makaleler okudum. Gördüm ki dış filtrenin asıl kullanımı içinde bakteri yaşaması için mekan oluşturup biyolojik filtrasyon yapmakmış. İçinde ne kadar gözenekli sünger olursa o kadar çok bakteri yuvalayabilir.

En alt kısma (yani suyun içerden emilip ilk giriş yaptığı noktaya) halka halka makarna benzeri taş konuyor. Bunun sebebi içeri giren suyun bu halkalara çarparak dağılmasını ve filtrenin sünger kısımlarından homojen geçmesini sağlamakmış. Bir kaç yerde suyun burada ayrışırken oksijen dengesinin de yükseldiğini okudum. Vel hasılı en alt tabaka bu ufak halkaların konulduğu kısım. (Ben ufak halka yerine bi hortumdan birer cm`lik 50 adet kadar halka kesip kullandım.Sonuçta yaptığı iş aynı) Üstüne iri gözenekli bir sıra sünger, onun üzerine de daha sık gözenekli 1 sıra sünger yerleştirdim. Dediğim gibi eskiden içine koyduğum karbon, sabstrat gibi malzemeleri artık dış filtre içine koymadım. Hatta elyaf bile yok. Elyaf çabuk kirlenen bir malzeme. Dediğim gibi karbonu da iç filtre ile akvaryumun içine yerleştirdiğimden suyun amonyak dengesini tutturabildim.

Yemeklerini suda yemiyorlar. Artık bizimkiler büyüdüğünden yemleri 2 günde bir veriyorum. Daha otçul beslenmeye başladıklarından yemek yedikleri su anında rezil oluyor. Yemek zamanı akvaryumdan sakince çıkarıp 2-3 parmak yüksekliğinde ılık su dolu olan plastik bir eşya saklama kabına bırakıyorum. 1-2 dk. da yemeklerini bitiriyorlar. Hemen sudan almıyorum. Hem normaden daha ılık olan suda biraz rahatlamaları hemde yemek sornası idrarlarını yapmaları için bekletiyorum.

2 aylık deneyimim kurduğum sistemin uzun süre müdehale gerektirmeden çalışacağını gösteriyor. Sizlere de tavsiye ederim.


img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Merhaba, harika bir sistem olmuş:) ancak benim şöyle bir sorunum var: Turşu`m yemek yemek konusunda biraz nazlı, canı isterse yiyor istemezse saklayıp sonra yiyor. akvaryuma et/sebze/meyve atmayım diye ben de dışarıda beslemeye çalıştım, kesinlikle kabul etmedi(e napsın 10 senedir ben ona sadece su değiştirme zamanlarında dokundum, dokunulmaktan hele ki başka yere alınmaktan nefret eder kendisi) ne yapacağımı bilmiyorum, bir korkum da şimdi yediği tavuk vs yemeklerin ufak parçaları dış filtre tarafından toplanıyor, dış filtrede kurt olur mu diye de korkmuyo değilim. Kurt oluşur mu acaba?

img

arzu_atalay

18 yıl 11 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ