Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Richard`in eski hastaligi
Arkadaslar, Eskiler hatirlarlar, benim su anda alti yasinin uzerinde iki adet Red Ear Slider`im (Trachemys scripta elegans)var. Bunlardan biri disi (Richard), digeri ise erkek. Richard, gecen sene kotu bir hastalik gecirmisti. Yine animsayanlar olacaktir aramizda, Richard`in boynu sismis, anlamadigim bir sekilde acik bir yara olusmustu boyun kisminda. Ilk onceleri, yani, yara kucukken, yaraya ve cevresine Batticon surmus, ve kuculmesini beklemistim, ama nafile... Bir iki gun icerisinde Richard`in yarasi feci halde buyumustu...
Her gun, Richard`in hali beni derinden etkiliyordu. Sonunda, bu foruma yazdiklarim, ve yasadiklarim sonucunda, artik bir veterinere ihtiyacimiz oldugu kesindi.
Etrafta, surungenlerden anlayabilecek bir veteriner aramaya basladim. En nihayet, arkadasimin kopegi ile ilgilienen, baska bir arkadasimin da akrabasi olan biri ile gorustum, ve nihayet apar topar Richard`i goturduk arkadaslarimla...
Sorunu lezyonlu bolgeye ve agizdan yapilacak iki ayri antibiyotigin kurtarabilecegini soyledi veteriner bana.. Ben de sabirla bu iki solusyonu uguladim. Biraz farketmeye basladi, ama cok uzun zaman aldi ...
Richard, biraz toplamaya basladi, ancak maalesef kesin cozume ulasamadik. Sonradan bir gun, bir arkadasimla yine Richard`a solusyonlari uyguladigimiz bir aksam, Richard elimden kacti, ve calismayi yaptigimiz sehpadan asagiya atladi "ciittttt" diye bir sesle. Ve basinin uzerindeki kabuklardan birinin kirildigini gorduk. Meger, bu kabuklar atil (artik kullanilmayan, alttan yeni kabuk ile desteklenen) kabuklarmis. Bunu bize gosteren yine Richard oldu. Bu sayede, boyun bolgesindeki yaranin, fiyonga benzeyen ve basin hemen uzerinde yer alan kabuga, basin surtunmesi ile olustugunu gozlemledik. Aslinda dogada bu hayvanlar kabuklarini agaca surterek, sagdan soldan duserek bir sekilde atiyorlar. Ancak tabiki bizim onlar icin hazirladigimiz ortamlarinda boyle bir sanslari yok.
Sonunda, deneme yanilma yontemiyle, biraz da zorlayarak belki, bu fiyong seklindeki bolgeden atil kabugu elimizle cikardik... Altindan, kusursuz gozuken, daha yumusak sekilli, ve canli renkli yepyeni kabuk cikti (Bknz. alttaki resim). Ve bu kabugun surtunmemesi sayesinde bir iki ay icinde Richard rahatladi, ve su anda MeL ile birlikte mutlu mesut yasamaya devam ediyorlar.
Simdide, son hallerini size gostermek istiyorum.... Ustteki erkek olan MeL, alttaki ise bir zamanlar hasta olan Richard. Sizlere yol gostermesi acisindan bu yaziyi yazmak istedim. İlac isimlerini ise veteriner hekim disinda kullanilmamasi icin su anda yazmiyorum. Ben, Izmir de yasiyorum, ve bu veteriner hekim de Izmir`de (Alsancak). Adresini, ve telefonunu isteyen arkadaslar olursa yardimci olabilirim. Saygilarimla.
Bu başlığı ne zamandır beklemiş, bir yandan da Richard`ın durumunu merak etmiştik :) İyileşmesine çok sevindim, ayrıca tedavi sürecini ve bu yaranın akla hemen gelmeyecek nedenini yazmanız harika olmuş. Kocaman olmuşlar bu arada, ne tatlılar, ayrıca arka "marginal"lerde (iyiki bi öğrendik ya :D ) yine sanki bir kabuk değişimine hazırlık havası var.
Antibiyotik isimlerini yazmamanızı ayrıca çok isabetli bulduğumu eklemek ister, veteriner hekiminizin isim, adres ve telefonunu tabi ki rica ederim :)
Selamlar..
Veteriner hekimin adi Taylan Salaçin, klinigin adi ise Petside.
Acik Adres:
1408 Sokak 6/2 Alsancak, 35220 - İzmir (Alsancak Camii`nin arkasi)
Telefon:
232-4641511 232-4648356 232-4212762
E-posta:
[email protected]
Calisma saatleri:
PAZARTESİ-CUMA: 09:00 - 20:00
CUMARTESİ: 09.00 - 17.00
PAZAR: Kapalı
Semansoul
Richardın iyileşmesine çok sevindim. Genelde pek olumlu haber almayız. Açıkçası senden bir daha ses çıkmayınca , olay kötü sonlandı , sende bu defteri kapattın diye düşünmüştüm. Hatta birazda kızmıştım. Yardım isteyen ama daha sonra ne oldu , son durum nedir , bilgi vermeden ortadan kaybolan herkese biraz kızıyorum.
İlk resimlerin kalitesi oldukça düşüktü çok birşey anlaşılmıyordu şimdi baktığımda orada olağan dışı sivri bir uçmu var. Fakat gene de ben (emin olmasamda) oluşan bir rahatsızlık sonucunda bir şekilde boynunda ödem oluştuğunu şiştiğini bu şişkinlik nedeniyle kabuğa sürtündüğünü ve ikinci bir sorun olarak birde yara olduğunu düşünüyorum. Tahminen antibiotik ödemi almış aynı zamanlarda yarayı yapan o alışılmadık sivri uç kırılmış ve durum düzelmiş olmalı. Tabi bunlar tekrar ediyorum tahmin. Keşke aramızda tecrübeli bir veteriner olsa. Biraz yorumlasa.
Her ne olduysa , senin sayende ve çok bilinçli yaklaşımın sonucu bu sıkıntının sonu iyi bitti. Richard büyük bir sıkınıtıdan kurtuldu Mel keratası da fırsatta istifade Richardın üzerinde kuruyor. Tüm kaplumbağa sahiplerine örnek bir davranış mesajı oldu başlık.
Saygılar
Frozen selam, Oncelikle, bu konuyu cok daha onceden yazmak isterdim, ancak aylardir Diyarbakir`da vatani gorevimi yapiyordum. Ben de durumun en son halini arkadaslarim vasitasiyla ogrendim. Ancak internet baglantim olmadigi icin, olsa da bu sekilde fotograflarla, ayrintili anlatabilmek icin ertelemek durumunda kaldim. Ancak hep aklimdaydi, nihayet firsat bulabildim. Umarim yararli olur. Veteriner hekim, tam olarak bir surungen bilimci olmadigi icin cok da konuya hakim degildi. Bu sebepten kesin olarak yaranin olusumunun nedenini bilemiyoruz. Tabiki soyledigin sebeplerden de olabilir, her ikimizinki de tecrubelerimize dayandirdigimiz yorumlar. Ancak, yara ilk olustugunda (maalesef fotograf yok o deneme ait) henuz sislik olmamasina ragmen, zaten o sivri uc (bu fotograflarda gordugunuz, veteriner hekimin kopek-kedi tirnaklarini torpulemek icin kullandigi alet ile asindirilmis halidir)deriye temas halindeydi, yani cok daha sivri ve deriye degecek kadar da uzundu. Bu yuzden ben, bu dogada bir sekilde bu kadar buyuyemeyecek hale gelen ucun surtunmeyle yara olusturdugunu, yaranin enfeksiyon kapip sistigi ve durumun daha da vahim bir hal aldigi kanisindayim. Tabi, senin de dedigin gibi, bunlar yine de sadece tahmin. Sevgilerimle ...