Hepsievcil
 
 

Akvaryum Forumları > Akvaryum Balıkları

Mesaj Ekle

CANLI YEM - 2.sayfa

BALIKLAR İÇİN CANLI YEM ÜRETİMİ KONUSUNDA PRATİK BİLGİ VEREBİLECEK ARKADAŞLARIN YARDIMIN BEKLİYORUM. TŞK LER..

img

falco

21 yıl 9 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

BEYAZ KURT 1 mm.uzunluğa kadar büyüyebilen bir kurttur.(Enchxraeus Sp.) Küçük kutular tenekeler ve saksılar içinde yetiştirilir. Üretim için bir kap içerisinde çakılsız gevçek nemli toprağı konulur. 2 kısım toprağa karşı 1 kısım elekten geçirilmiş turba toprağı ilave edilir. Turba bilindiği gibi çürümüş ağaç veya bitkilerden oluşan kömür olma safhasında olan bir çeşit topraktır. Bu yok ise organik maddelerce zengin çürümüş yapraklar.ihtiva eden toprak kullanılabilir. Başlangıçta her üretme kutusuna 1 kaşık dolusu yumuşak yem konulabilir. Bu üretim yerine bir miktar kurt aşılanır ve üst kısmı ince bir tabaka toprak ile örtülür. Toprağın üst kısmına da bir cam veya tahta örtü olarak konulur. Bu örtü toprak ile temas etmelidir. Üretim yapılan yerin sıcak olmaması lazımdır. En uygun sıcaklık 12 derece dolaylarıdır. Beyaz kurt üretimi için çeşitli yemler önerilmiştir. Yemlemede sulu süt ile pişirilmiş çavdar unu fazla haşlanmış süt içinde yumuşatılmış ekmek veya geniş üretimlerde sebze artıkları kullanılabilinir. Verilen yem eğer 3 gün içerisinde tüketilmez ise alınır ve yerine tazesi verilmelidir.Profesyonel yetiştiricilikle üretim kabında eski yem kalmamasına büyük özen gösterilir. Çünkü çürümeye ve kokuşmaya başlayan yem kurtların gelişmesini engeller ve neticede tüm kurtçukların ölmesine neden olabilir. Beyaz kurt üretiminin ele alındığı yerlerde 2-3 kutu ile çalışmaya başlamak lazımdır. Böylece 1 kutuda kurtlar gelişir iken diğerleri yem olarak kullanılır. Beyaz kurt üretimi dışarıda bahçede de yapılabilir. Bunun için bahçenin bir yerinde tahta ile 50*50 cm ebatlı br yer ayrılır. Bu kısma çok miktarda çürümüş yaprak ihtiva eden kaba toprak yerleştirilir. Bir miktar yerden yüksek yapılabilir. Üst kısmı düzeltilen toprağa bir avuç kadar süt ile ıslatılmış ekmek konulur. Beyaz kurt ile aşılama yapılır ve bı kısım düz bir taş ile kapatılır.Üzerine çuval veya keçe örtülür toprağın devamlı rutubetli kalmasına dikkat edilir. Bir süre sonra pek çok beyaz kurt ürediği görülecektir. Fakat dışarıda yapılan üretimde bazı problemler doğabilir.Özellikle toprak solucanları da burada süratle çoğalır ve beyaz kurtların yiyeceği yemi tüketebilirler. Balıkları sadece beyaz kurt ile beslemek çok yanlıştır. Çünkü beyaz kurt ile tek yönlü yemleme şişmanlığa neden olur.Özellikle yavru üretiminde kullanılan damızlıklarda şişmanlık yumurta ve yavru verimini önemli derecede ters etkide bulunur. Genelde beyaz kurt yemle birlikte kullanılır ise iyi sonuç verir. Büyük balıklar beyaz kurdu iştahla yerler. Küçük balıklara ise jilatle doğranarak verilebilir ve çok yararlı olur.

img

non_2612

20 yıl 1 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

AMPHİPODS Ülkemizde kanallarda ve bir çok su birikintilerinde bulunan bu canlılar bazı ortamlarda çok fazla miktarda ürerler. Boyları 1 cm. kadar olan bu canlıları bir çok balık severek yer. Özellikle iri balıkların beslenmesinde su piresinden daha değerli bir yemdir. Çünkü belirli bir et yapıları vardır. Pek çok yerde fazla miktarlarla bulunduklarından kepçeler ile kolayca toplanırlar. Taşınmaları kuru olarak yapılır. Islak bir bez içerisinde konulacak su bitkileri ile istenilen yere canlı tutulabilmesi için bir kap içerisine doldurularak 15 cm. yüksekliğinde su gerekir ve su iyi bir şekilde havalandırılır. Eğer su kabı serin bir yerde tutulur ve su iki, üç günde bir değiştirilir ise aylarca canlı olarak tutulabilirler. Ara sıra çok az yem verilir ise yaşatılmaları daha kolay olur.

img

non_2612

20 yıl 1 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

TOPRAK SOLUCANLARI Çok çeşitli toprak solucanı türleri var ise de burada söz konusu edeceğimiz, hepimizin bildiği tarla solucanlarıdır. Bu canlı pek çok hayvan ve balık tarafından sevilerek tüketilir. Özellikle büyük akvaryum balıkları, örneğin: japon balığı, çiklit, astronot ve iri çöpçüler için değerli bir yemdir. Toprak solucanlarının nasıl toplanabileceği konusunda pek fazla yazmaya gerek yok sanırım. Bahçelerde bir kürek ile kaldırılacak yumuşak toprak altında her yerden toplanabilinir. Eğer her gün bir kaç tane lazım ise bellenecek yerlerden kolayca sağlanır. Daha fazla miktarda isteniyorsa toplanıp içi topraklı nemli bir naylon torbada fazla miktarda tutulabilinir. Bina içinde de basit bir yolla üretmek mümkündür. Bu amaçla 50*50*30 cm. boyutlu (veya benzer) bir kasa hazırlanır. Humuslu gevşek yapılı toprak ile doldurulur. Bu toprağa bir kova dolusu çürümüş yaprak ve 2-3 adet doğranmış çiğ patates ilave ediliri üzeri nemli bir çuval ile örtülür ve içerisine 100-150 civarında olgun solucan konulur. Haftada 1 veya 2 kg. yulaf veya patates ezmesi de yem olarak verilir ise 1-2 ay sonra çok sayıda genç solucan elde edilmiş olur ve yıl boyu buradan solucan sağlanabilinir. Sadece toprağın devamlı ılık bir yerde ve rutubetli kalması sağlanmalıdır. Çok küçük balıklara verilmek istendiğinde verilmek istendiğinde kaynar suda haşlayıp çok küçük doğranır ise yine çok yararlı bir yem olarak kullanılabilinir.

img

non_2612

20 yıl 1 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam; non_2612

Araştırmaların ve verdiğin bilgiler için tebrikler.. Clapping Hands 






img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

slm DEEPFISHING48 eğer verdiğim bilgiler arkadaşların işine yaradıysa ne mutlu bana.

img

non_2612

20 yıl 1 ay 27 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Arkadaşlar ben de mikrokurt kültürü var. 6 aydır filan yulaf unu ile yetiştirip balıklarımı besliyorum. Bulmak zor olsada artık imkansız değil. Yakında yetiştirmek için gübreye filan ihtiyaç olmayan bir su piresi kültürü de edineceğim. Non2612 arkadasi da yazdigi faydali bilgilerden dolayi tebrik ederim.

img

scorpion26

19 yıl 8 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Selam scorpion26 ;

Benim yazdıklarım tecrübelerime dayanıyor.non_2612  arkadaşımın yazdıklarınında hepsi uygulanabilinir Thumbs Up

Sevgiler. 






img

deepfıshıng48

19 yıl 10 ay 15 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ