Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Akvaryumda kurt sorunu
Merhaba, Uzun zamandır forumu takip ediyorum ve tüm bilgi veren arkadaşlara çok çok teşekkür ederim. Ben kapluşumu edindiğimde -bundan 10 sene önce - kimse bu konuda birşey bilmiyordu. Bana da zaten büyümez en fazla 2 katına çıkar denmişti. Şimdi kocaman oldu kerata:) Uzun zamandır hiçbir sıkıntımız yoktu ancak bu aralar suyuyla ilgili problemler yaşıyorum. Akvaryumumun eni 50cm boyu 50cm yüksekliği 25cm, su derinliği 15cm, güneşlenebileceği bir kaya ve kayanın üzerinde lambası da var. Son 1 aydır doğru düzgün yemek yemiyor ve hareketi de azalmıştı. Hem et hem de yem ile besliyorum. (Haşlanmış tavuk, yağsız tuzsuz köfte vs) Bugün kayasının kenarında ve suda incecik saç gibi uzunluğu en fazla 1 cm olan kurtlar gördüm. Dehşet görünüyorlar:( Hemen kapluşumu leğene aldım ama acaba yemden mi kaynaklanır bu kurtlar yoksa kapluşum mu hasta!!! (Bağırsak kurdu gibi) 10 senedir ilk kez böyle bir şey oldu! Lütfen yardımmmmmmmmmmm!
Kesin konuşamasam da büyük ihtimal bağırsaklarından geliyor olmalı , son zamanlarda çiğ et yedimi acaba? Pişmiş etten olmaz. Bence akvaryumu iyice temizle hatta taşları kaynat. Tedavisi için internette bazı ilaç adları bulabilirsin ana bir veterinere danışmak daha uygun olur. Benim tek söyliyeceğim parazit denildiğinde akla ilk gelen ivermectin adlı ilacı asla kullanmayın öldürücü olabilir deniliyor. Bu arada eti azalt kuru mama ve sebzeye dön , bu etçil beslenme rejimi ile kabuğunda piramitleşme olmadı mı merak ettim ?
Akvaryumu güzelce temizledim, taşını balkona çıkardım, iyice kuruduktan sonra kaynatırım(kuru yerde kurtlar ölüyor) benimki sebze yemiyor malesef..havuç, salatalık, marul... 2 ıssırıp bırakıyor... çiğ et hiç yedirmedim... bu yaz bir türlü uyanamadı uykusundan, en sevdiği şey olan tavuğu bile bi ıssırık alıp bırakıyor... Kurtların nedeni akvaryumda kalmış tavuk parçası veya yeni aldığım kuru yem olabilir diye düşünüyorum(normalde tavuğu yedikten sonra kalan olursa geri alıyordum hem bozulup da bozulmuş tavuk yemesin hem de suyu kirlenmesin diye) ama bağırsakta olması ihtimali beni çok korkutuyor... umarım değildir ama uykudan nasıl uyandıracağım onu bilmiyorum... ilk defa böyle oldu, normalde hep nisan gibi hareketlenmeye başlar haziran gibi coşardı... Veterinerlerden de kaplumbağa konusunda bilgi sahibi olanı bulmak eskiden zordu...kiminle konuşsam doyurucu bilgi veremiyordu, İzmir`de bu konuda bilgili bir veteriner tanıyor musunuz? Teşekkür ederim...
bu arada kabuğunda piramitleşme olmadı...
belki de o kurtçukklar sinek larvalarıdır gerçi öyle olması için suda tavuk parçası kalmış ve de bozulmuş kokmuş olması lazım, temiz suya yumurtlamaz sinekler ama belki gözden kaçırdığınız bir tavuk eti parçası filan sebep olmuş da olabilir gibi geldi bana abim çipile yem olsun diye suya bişeler atıp balkona koyalım sonra sinekler yumurtlayıp kurtçuklar oluşsun çipile veririz demişti bir zamanlar ama yapmadık tabi öyle birşey :) kapluşunuzun resmini paylaşır mısnız 10 yaşında nasıl görünüyor merak ettim, benim çipil de yaklaşık 10 yaşında :)
Fotoğrafı en kısa zamanda paylaşacağım:) Dünden beri kurt oluşmadı... sanırım bağırsaklarında değil:)) kayayı da kurutmakla meşkulüm, en sevdiği yiyeceği verdim(haşlanmış tavuk, iki lokma yedi:) ) bakalım 2 gün daha kayayı koymayacağım, suyunu çok yüksek tutmadım iyice gıcık olmasın bana diye:) eğer kurt oluşmazsa ufacık tavu kalıntısından oluştukları netleşecek... umarımmm...
Suya düşen pişmiş tavuk etinden hemen kurt üreyeceğini pek düşünmüyorum ama inşallah çok basit bir izahı vardır da bağırsaklardan gelmiyorlardır.
Bir de şu var bunlar kendi dışkılarını bile görür görmez hemen yerken o kıpır kıpır kurtçuklar nasıl kalmış hayret :)))
kendi dışkılarını görür görmez hemen yerken mi??? çok şaşırdım gerçekten. sanırım o da el titretme gibi kırmızı yanaklara özgü bir davranış, çünkü çipil kendi dışkısına ağzını sürmez el titretme yapıyor mu diye önüne ayna tuttum direk saldırdı kendi görüntüsüne. el de titretmiyor çipil çizgili efendi direk saldırıyor :) sonra baktı ısıramıyor ağzını kocaman açıp tekrar deniyor dakikalarca aynanın önünde görüntüsü ile savaşıyor. kış uykusundan uyanması için suyunun sıcak olması lazım ısıtıcı alırsanız iyi olur. serin bir yerde mi duruyor akvaryumunuz, rüzgar alan ?
Aaaa bizim pis çocuk Melek yapar yapmaz peşinden kovalar, ağzında geveler, dağıtır ve hoşuna giden yerleri de yer, kalan yüzüne bakmadıkları artık tamamen posadır :D Bi dışkının peşinden çok kovalamışlığımız vardır bakalım ilk Melek mi yoksa dip süpürgesi mi yutacak diye :)) Bu yüzden artık benim göremeyeceğim, böylece müdahale edemeyeceğim zamanlarda kaka yapıyor olduğundan şüpheleniyorum :))), dağıtılmış, son posa mamülü görebiliyorum ben sadece diplerde. Biraz iğrenç ama böyle ayrıntılı yazıyım dedim ki içten içe hem bi tek benimki mi acaba diye düşünüp hem utanıp soramayanlar yalnız olmadıklarını bilsinler diye :))