Diğer Evcil Forumları > Tavşan
Tavşan Bakımı Hakkında Yardımcı olur musunuz?
Merhaba, tavşan sahibi olmak istiyorum. Daha önce 3 tavşan bakmıştım bahçeli evimizde. Ama apartmanda bu iş olur mu bilmiyorum. Yani; 1) alırsam kafeste mi besliycem? 2) Kafesten dışarı ne sıklıkta çıkması gerekir? 3) Ne yer ne içer? (Daha önceki havuç, marul ve bahçedeki otları yiyordu) 4) Büyümeyen, küçük kalan türleri var mıdır? 5) Boşaltım ihtiyaçlarını nasıl giderirler, kedi kumu gibi bir şeyleri mi var? :) 6) Kötü koktuğunu duyuyorum sürekli, doğru mu? 7) Ankara`da nereden temin edebilirim?
merhaba, sorularını kısaca cevaplamaya çalışcağım. 1- evet kafte beslemen daha sağlıklı olcaktır. çünkü ulaşabileceğin tavşanlar kafeste yaşadıkları için bağışıklık sistemleri ona göre gelişmiş olucak. 2- kafesten dışarı çıkmak onun için çok eylenceli olucaktır. ama sürekli yanında olman gerek ki önüne gelen herşeyi kemirmesin. bi süre neyi kemirip neyi kemiremiyeceğini öğretirsen sonraki zamanlarda pek başında durmana gerek yok. ama ortalama günde 2 saat kadat yeterli olucaktır. 3- temel besin kaynağı temelde palet yemler olmalıdır. (petshoplardan elde edebilirsin) onun dışında. 1-2 aylıkken haftada bir kere çok az mıktarda maydanoz, marul, ıspanak gibi(mesala bir dal maydanoz yeşil bitkiler. genelde verilmemesi tavsiye edilir çünkü çok verirsen ishal olabilir buda ölümüne neden olabilir. ama dediğim miktarlarda vermelisin çünkü c vitamini konusunda çok eksikleri var.birde bu yaş aralığında elma, armut, ayva, havuç, salatalık gibi besinlerdende verebilirsin. 2-3 ayı geçtikten sonra daha rahat olabilirsin. ama ozamanlardada yukarda saydığım yiyecekleri bonus niteliğini kaybetmeden yani bir iki günde bir çeyrek demet maydonoz, yarım elma vs gibi şeyler verebilirsen. ama her yaş aralığında palet yem ve kuru otu temel besin olarak bolca vermelisin. (kuru ot ve yoca yoğun lif içerdiği için sindirim sistemine çok iyi gelicektir. kuru otuda petshoplardan alabilirsin, yada imkanın varsa kendi kestiğin çimenleri güzelce yıkayıp kurutup verebilirsin. gerçek yoncayı ise ankarada atlıspor klübü var ortan alabilirsin). içecek olarak bitane damla suluklardan alıp takman yeterlidir. suluk ve yem leri sürekli olmalıdır. birde dişlerini törpüleyebilmesi için ke4mirme taşı, sterilizasyondan geçmiş ağaç parçaları yada nemsiz ortamada (örneğin açık güneşte) kurutulmuş ekmek verebilirsin. 4- orjinal anlamda büyümeyen tavşanlara ulaşman zor. çünkü minyatür tavşan diye satılık çoğu tavşan minyatür değildir. hatta satan kişilerinde hayatlarında minyatür tavşan görmemeleri oldukça olasılıktır. 5-tuvalet ihtiyaçlarını çişlerini kafes içerisinde belirledikleri bir yere yaparlar ama kakalarını her yere bırakırlar. genelde altlıkolarak kullanıcakların kullandığın kafes türüne göre değişir. düz kafes kullanıcaksan, iri yongalı paketlenmiş steril talaşlarvar her petshopta bulabilirsin. ama ızgaralı kafes kullanıcaksan (yani zeminde bir tel kafes var ve tavşancık onun üzerinde duruyor, kafesin altındada bir hazne var) hazneye kedi kumu yada toz talaş koyabilirsin. bu şekildeki kafaeslerde tavşanın dışkısıyala ve dolgu maddesiyle teması olmayacağından daha sağlıklıdır. ama bu tür kafeslerde şuna dikkat etmelisin eğer tavşancık daha yavruysa ayakları küçük ve hassas olcağından kafes üstünde ayaklarını incitip yaralayabilir. o yüzden yavrular için hiç önermiyorum. büyükler içinde kullanımında alttaki kafeste kullanılan tekln kalın 3-4 mm göz aralığının en fazla 1 cm olması gerekir. 6- kötü koku olucaktır. kirlendi zaman değiştirmelisin. dolu zeminli kafeste kullandığın talaşı 2-3 gündebir kullandığı yerdeki talaşı değiştirmelisin haftada birde tüm kafesi temizlemelisin. temizlerkende ağır detarşan kullanllanmamaya çalışmalısın (yani şu antibakteriyel sıvı sabunlardan çok az miktarlarda bulaşık süngerine koyup, kafesi boşalttıktan sonra ovalarsan yeterli olucaktır) her koşulda bol suyla iyice durulamalısın. deneyimlerime göre koku ile baş etmek için tel kafes tabanlı kafeslerde kedi kumu kullanımı daha uzun süre koku olmamasını sağlıyor. ama onuda 4-5 gündebir kullandığı yeri temizlemelisin. birde apartmanda dediğim yöntemlerle bakılabilir. biz apartmanda bakıyoruz. 7- ankarada hollanda lop almak istersen benden alabilirsin. fotoları "çok özel hallanda lop yavruları" adlı konuda görebilirsin. iletişim içinde [email protected] adresine mail atman yeterlidir. başka türde beslemek istersen herhangibir petshoptan alabilirsin. ordanda alırken çok küçük olanları alma. çünkü daha 3 haftalık daha gelişimini tamamlayamamış anne sütüne muhtaç yavrucukları minyatür tavşan diye satıyorlar. onlarda çok hassas oldukları için ölme ihtimalleri çok yüksek. umarım yardımcı olabilmişimdir...
okurken bir şey hakkında bilgilendrmme ihtiyacı duydum.Bende tavşan besliyorum benimki küçük bence kendine alışmasını daha çok istiyorsan annesinn elinden çıkmış fakat küçük bir tavşan al.Bİrde ben evde besliyorum hiç koku felanda duymuyorum kokmuyo.
Çok teşekkür ederim cevapların için myhollandlop. Şimdiye kadar bir sürü hayvan baktım. İçlerinde en kolay olanı muhabbet kuşu. Şu anda 9 senedir benimle olan bi muhabbet kuşum var. Ama tavşan bana biraz uzak ve korkutucu geliyor (: yani, ya ona iyi bakamazsam diye. Çünkü daha önceki 3 tavşanımdan 1`ini sansar yedi, biri evden kaçtı, biri de yalnız kalmasın diye bir tanıdığımızın çiftliğine gönderildi. Tabi bunlar yıllar önceydi. Alacağım tavşana gerçekten iyi bakabilmek isterim. Sanırım tavşanı almadan önce diğer bütün ihtiyaçlarını (kafesinden yemine kadar) temin edip, sonra tavşancığı evine getirsem daha iyi olacak :))
kafeste beslersen iii olur kedi kumu koku su fln koyma hergun kutusunu yıka arpa ezmesi ver yanında yesıllık te verebılırsın sakın ona bagırma gunde 1kere 2kere cıkar yter ona guneste tutma mayısır bhce otlarını yemesın zehırlene bılır