Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Önceki üyeliğime uzun süreli giriş yapmadığım için silindi.

Arkadaşlar bu forumda uzun süredir üyeliğim vardı sizlere sorular sordum hatta soru yanıtladım. Fakat 2 ay girmedim. İlk girdiğimde ise şifre yanlış yazısı geldi. Bende yeniden üye oldum. Arkadaşlar kaplumbağamı ölüm fanusunda aldım. Büyük uğraşlar sonucu büyük bir akvaryum, ısıtıcı ve su filtresi aldım. Kaplumbağalarıma günlük yeşillik, sera raffy p ve sera raffy ı veriyorum. İştahla yiyiyorlar. fakat tek eksiğim UVB lambasıydı. Durumumumuzdan dolayı Uvb elde edemedim. MAlum 14 yaşındayım ve anne babayı ikna etmek zor oluyo. Şimdi artık ankarada yaz geldi. geniş bir terasımız var. Günde yaklaşık 3.5 saat güneş alıyor. Güneşlendireceğim zaman (terasımız camekan) camın birini boydan olan camın birini açıyorum ve direk güneşe koyuyorum kaplumbağaları. bunu normalde günde 1 saat yapıyorum. çok sıcak oluyor. Koyduğum zemine parmağımı değiyorum parmağım yanıyor. YAni güneş çok yakıcı. Bende bir gölgelik yaptım. Şİmdi size soracağım soruya gelince: Bu şekilde kaplumbağamı bahçede, terasta vs. güneşlendirmem uygunmu yoksa Uvb şartmı. 2. Soruya gelince ise yaz geldi malum ısıtıcım ayarsız. 26 derecede sabit. arada çıkartıyorum. Isıtıcımı tamamen çıkartsam etkilenirlermi diye merak. ediyorum. Arkadaşlar bunların cevabını alırsam umuyorumki kırmızı yanak su kaplumbağası uzmanı olacağım:)

img

11cabbar11

15 yıl 10 ay 28 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

güneşlendirirken gölge alan bırakman doğru bir davranış. Aslında lükse girecek ama birde arada serinleyecekleri havuz olursa süper olur. Uvb eğer yazın güneşlendiriyorsan elzem bir ihtiyaç değil. Isıtıcın ayarsız mı ? 26 dereceden eminmisin ? Yazın çıkarmana gerek yok. 26 ysa 26 dır. (otomatik duruyordur) zaten su o dereceden sıcaksa çalışmayacaktır. Yan içıkarmana gerek yok. Su ısısı düşerse çalışır.

img

yasdal

19 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

İlgilendiğin ve bana zaman harcadığın için öncelikle teşekkür ederim. Serinleyecekleri bir gölgelikleri var zaten güneşe 1 saat koysam yarım saatini gölgelikte geçiriyorlar. serinletici bir havuz koymadım. Ama deneyebilirim. Isıtıcım sabit ısıtıcı ve 26-30 arasında ayarlanabilir. 26 derecenin üstüne çıkınca kapanıyomu bilmiyorum hiç merak etmemiştim. ama yazın akvaryumuna ısıtıcı koymasam olurmu yani üşürlermi. Zaten akvaryumun tepesinde ısıtıcı lamba sabit çalışıyor.(Akvaryumda boydan sadece kuru alanda değil) Hem kuru alan sıcak kalıyor hemde su azda olsa ısınıyor.

img

11cabbar11

ÖZEL MESAJ

Kabukları yüzünden serinleme kabiliyetleri olmadığı için aşırı güneş altında kalmak veya aşırı ısınmak eğer gölgeye serine kaçamazsa kaplumbağayı öldürür. Onlar ancak suya girerek ısılarını dengelerler. Asla salt güneş olmasın , güneşin ısıtma gücüyle ısınma amaçlı lambaları karşılaştırmayın , yaz güneşi çok kuvvetli ısıtır. Kutu içinde güneşe koyulanlar güneşten kaçamadıkları için ölüyorlar.
Yazın düzenli olarak ve direk güneşe çıkararak güneşlendirebilirsen UVB ye çok gerek yok. En iyisi büyük bir leğen su içine taş koyarak ve leğenin bir köşesinde mutlaka gölge bir alanda yaratarak güneşlendirmek. Martı ve kargaların minik kaplumbağaları kapmamasına yada kaplumbağanın firar etmemesine dikkat etmek gerek yoksa hemen kaçarlar.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

cevabın için çok teşekkürler frozen. Öncelikle zaten hergün güneşlendiriyorum. Güneşlendirirken bir gölgelik alanı var ama yasdal`ında dediği gibi serinleyecekleri küçük bir havuzcukta yapıcam. Hergün güneşlendirme şansım var. O yüzden UVB almamaya karar verdim. Peki birşey daha soracağım. Güneşte ne kadar zaman geçirmeliler?

img

11cabbar11

ÖZEL MESAJ

Bunu kendin biraz da gözlemle ayarlamalısın, mesela bazısı güneşe çıkar çıkmaz atar kendini kayanın üstüne uzun süre yayıla yayıla güneşlenir, ama mesela benimki kuru yere çıkmaya niyetlenmiyor bile, sonuçta mesela bu iki farklı davranış gösteren kaplumbağa aynı süre dışarıda kalsalar sudan çıkmamış olan UVB ışınlarından çok daha az faydalanmış olacak, ama kuru yerde güneşlenen olması gerektiği gibi ışığı doğrudan alacak. Kısacası şu kadar saat demek yanlış olur, üstelik hangi şehirde olduğun, saat kaçla kaç arasında güneşe çıkardığın gibi bir sürü etmen var; ama doğru güneşlendirme kurallarına uyduktan sonra, suya ve gölgeye kaçma olanakları varken kaplumbağaların güneşte huzursuz olmadan ayakları gererek yatıyorsa, sanırım ne kadar uzun o kadar iyi. Ama mesela baktın sürekli gölgedeler yada panik içindeler o zaman içeri girme zamanı çoktan gelmiş geçiyo demek, bunu beklemeden, en az stresle en verimli şekilde güneşlendirmek en çok senin gözlemlerine kalıyor. Isıtıcı konusunda ise bırak kalsın suda, yasdal da demiş termostatlı ısıtıcılar zaten su sıcaksa çalışmaz. Tamamen çıkarmana gerek yok yani, yaz da olsa mesela gece lamba da kapanınca sıcaklık birden düşerse kısa bir süre çalışır. Aslında kaplumbağaları hasta eden düşük sıcaklıktan çok, dalgalanan sıcaklık.

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Hepinize sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum. Zaman dünyadaki en önemli şey. Saniyeleri son saliselerine kadar yaşamak imkansız belki ama yinede 2 dakikada olsa bana ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Gerekli cevapları aldım. Sağ olun.

img

11cabbar11

ÖZEL MESAJ

14 yaşında olup, uğraşıp belki harçlıklarından biriktirip, aileyi ikna edip, kaplumbağalarına ısıtıcı filtre alarak onlara akvaryumda bakan ve üstelik kendini doğru, hem de güzel bir Türkçe`yle ifade eden bir genç kardeşimize ben kendi adıma memnuniyetle iki dakika ayırdım :)

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ