Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Yeme Sorunu
Kaplumbağam çok sağlıklı diye düşünüyorum çünkü hiçbir şeyi eksik değil ve çok mutlu görünüyor. Yalnız yem dışında hiçbir şey yemiyor. Kıvırcık marul vermeyi denedim sadece kokladı ve gitti. Havucu yemesini pek beklemiyordum zaten. Bir ara muz ve çilek yiyordu artık onlarıda yemiyor. Ne yapmam lazım?
Arasıra denemeye devam et. Aslında yeşillikleri yada sebzeleri yerlermi yemezlermi denemeden bilmek mümkün değil bazısı afiyetle yerken , bazısı yenilebilir birşey olarak dahi görmüyor bazısı ilk başta yemezken daha sonra yemeye başlıyor. Yeşillik yemeleri onların sağlığı için daha iyi. Havuç gibi sert sebzeleri çok az haşlayarak ta deneyebilirsin ama akvaryumu çok kirletir peşinen söyliyeyim.
Pek çok meyvayı yerler mesela deryailesezer`in güreşçileri çekirdeksiz üzüm konusunda hayır demiyorlar. Sanıyorum iyi huylu Melek ( pınar1112 in kaplumbağası ) aşağı yukarı verilen herşeyi , yeşillikler dahil yiyor. Yasdalın sıpaları da sanıyorum su teresi yiyorlardı. Ben kayısı elma karpuz çilek tatlı erik muz yiyenleri biliyorum. Çok abartmadan az az vererek bunları arasıra dene sadece turunçgiller gibi asitli ekşi meyveleri verme.
Belki kuru yem miktarı biraz azaltılarak yeşillik yemeye zorlanabilir. Emin değilim ama denenebilir. Örneğin benim kara kaplumbağalarım da önlerinde yeşillik varken kuru mama beklentisi içinde sürekli elime bakarlar. Malesef ilk tercihleri hep kuru mama oluyor ama takviye olması için günde sadece bir kaç adet olarak veriyorum.
Evet bende bu sorunla karşı karşıyayım kıvırcık attığımda sadece kokluyo ama ufak parçalar halinde elma atıyorum yiyorlar.Bir dene istersen elmayı belki yerler.
Yeşilliklerin yiyecekleri birşey olduğunu anlamaları uzun zaman alıyor, bir uzun zaman daha da ona alışmaları sürüyor. 1. evre, koklayıp bir ısırık alıp tükürme 2. evre, koca marulu görmezden gelip "burda yiycek hiçbir şey yok, bana gerçek yem yem yem yem anne" 3. evre, parça pinçik edip akvaryumu batırma, buna rağmen bir gram yememe, çıldırtma 4. evre, pes ediş, "yiyim bari" diyiş 5. evre, yeşilliğe karides muamaelesi yapma, bayılarak silme süpürme Bizim evde evreler önce her yeşillik için ayrı ayrı böyle işledi, bir kırılma noktası var oraya kadar iş zor. Yani bunu yemedi, sevmedi diye vazgeçmemek, hergün tazeleyerek vermek lazım. Hilelere gelinceee... Boş yem kutularına birkaç parça yem atıp kapağını kapatın yeşilliği içinde şöööyle bir çevirin öyle verin. Aynı şeyi mürekkep balığı kemiği için de yapıyorum, küçük parçalara bölüp hep yem kutusunda tutuyorum. Yeşillik arası çubuk yem. Eğer elden besliyorsanız ikisi birlikten ağza gidiyor, gerçi yemi yiyip yeşilliği ağızdan çıkarma durumları vakidir (nasıl yapıyor anlamıyorum, biz şunu yapamayız mesela :) Sabahları ilk öğün olarak vermek. Kısacası en aç oldukları zamanı kollayın, türlü hileler deneyin ve çok sabırlı, onlardan inatçı olun :) Bu arada Melek`in en çabuk alıştığı yeşillikler fesleğen ve havuç olmuştu, deneyebilirsiniz. Ama havuç çok şekerli, onu nadir vermek lazım.
Kesinlikle vazgeçme. Ben uzun süredir besliyorum ilkönce akvaryumdaki marul kırıntılarından bıkmıştım ama artık yiyiuorlar. gerekirse yemini marula sar. bu iyi bir yöntem ben bu şekilde alıştırdım. unutmayın onlar gelip gidip yerler sonunda.
benım veletler herseyi yiyo bi karıdes yemıyo entresan geldı bana o kadar aldıgım yem bosa gitti sanırım :S
Karides yememesi çok garip :D
sera raffy1+raffy mineral anında götürür
benimkiler de karides yemeyi kesti..aldığımdan beri (8 ay) bir kez kıvırcık yedirebildim..bir kaç kez de elma,kiraz yedirebildim..protein ağırlıklı beslendikleri için bi yaşında 11-12 cm`e ulaştılar..ama diyet uygulamayı düşünüyorum..bugün fesleğen alıp suyuna ektim..umarım sabah bulamam o fesleğenleri :)