Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
acil/gerçekten hata mı yaptık???????
biliyorsunuz 2 minişimiz var bizim 1 aydır birlikteyiz.akaryumları var gayet iyi bakıyoruz ancak burada okuduklarımdan sonra onları almakla hata mı yaptık diye düşünmeye başladım sanki herkes onları almanın hata olduğunu yazıyor bunları okuyan ben Ve oğlum çook üzülüyoruz gerçekten kapluş besleyen herkes böylemi düşünüyor yani herkesmi pişman çok merak ediyorum ne olur cevap yazsın herkes kafam çok karışık onlara her baktığımda bunu düşünüyorum.
Pişman olduğumuz için değil sonu büyük ölçüde mutsuz biten bir macera olduğu için almayın diyoruz. Bakımını gerçekten kuralına göre yapmak biraz pahalı olabiliyor en azından ilk kurulum ( büyük bir akvaryum, dış filtre vb.) pahalı. Yoksa biz deryailesezerileilterileaybalaileaybars ailesi olarak pişman değiliz. Bazen evde 4 erkek nüfus olmasına eşim biraz kızıyor o kadar :)) Kısacası ALMAYIN aldıysanız bıkmadan usanmadan çok iyi bakın...
Tamamen savunduğumuz bu, almadıysanız kesinlikle almayın, aldıysanız en iyi şekilde bakın.
Burada almayın diyenler olarak pişman olmadığımız (şu an için) kesin, çünkü hala forumda yazıyoruz. Ama bu forumdan kaç yüz kişinin gelip geçtiğine bir baktığınız zaman, nerede onlar diye aklınızdan geçireceksiniz. İşte onlar alıp, pişman olup, hayatın türlü zorluklarına yenik düşüp, çok büyük bir ihtimal kaplumbağalarını evden gönderenler; sessiz çoğunluğun sesini duyamazsınız, "aldık, çok pişman olduk, yapamadık, verdik, almayın" diye yazmayacak hiç kimse bu başlığa.
Bizlerse bu örneklere şahitlik etmiş olduğumuz için almayın diye yazıyoruz hala. Bu kimsenin hatası da değil tam olarak, hata şu ki evlerde bu bakım onların normal ömrü (30 ) süresince, bırakın normal ömürlerini 3-5 sene bile sürmüyor, süremiyor, olan kaplumbağalara oluyor hep. Her hafta akvaryumu küvette yıkadığım, "aman nolcak, hep böyle yaparım" sandığım ilk aylar dün gibi aklımda, hiç de öyle olmadığını anlamak için azıcık zaman yeterli oluyor. Şu ana kadarki total harcamalarımsa benim için küçük bir servet, bir o kadar büyük zaman ve emek.
Hayatınızın bundan sonraki 30 senesini onları dahil ederek planlamaya başlamalısınız, buna yaşlılık, hamilelik, hastalık, iş yoğunluğu, taşınma vs. vs. hepsi dahil. Kedi yada köpek bakmaktan çok daha zor olmasının nedeni tamamen akvaryuma bağımlı olarak ve su içinde, kuru bölgeli özel akvaryumlarda, çok detaylı bir bakımla, bu kadar uzun ömürlü ve bu kadar büyüyen canlılar olmalarından kaynaklanıyor, daha fazla neden de sıralanabilir. Tabi sözüm onlara hiç eksiksiz, özenle, ve ömür boyu bakmak isteyenlere. Evin bir köşesinde kakplumbağanın zar zor hareket edebildiği pis bir akvaryumda süs niyetine bakanlara, yada "aman nolcak, biraz büyüsün veririm hayvanat bahçesine" veya "artık yaşadığı kadar.." diyenlere değil; ömürleri boyunca onlara fiziksel, ruhsal sıkıntı çektirmeden yaşatmak isteyenlere... Bizler bu kaplumbağalara değer verilmesini, her canlı gibi hak ettikleri gibi yaşamalarını, ordan oraya sürüklenmeden, daracık pis akvaryumlara mahkum olmadan yaşamalarını istediğimiz için bunları yazıyoruz. Ve bunu sağlamak evlerde mümkün olmuyor, bu hayvancıkların doğal hayata ait oldukları o kadar açık ki.. Evcil hayvan kategorsine girmeleri, ticaretlerinin yapılması, akvaryumlara hapsedilmeleri başlı başına hata.
İlter biraz vaktimizi alıyor bu aralar :) Ben kısaca anlatmaya çalışmıştım, Pınar`ın yazdıklarına aynen katılıyorum.
Hey, deryailesezerileilterileaybalaileaybars ailesi, bakın ben üşenmiyorum bu kadar uzun isminizi yazmaya siz de üşenmeyin koyun da sevelim İlter bebeğin yeni fotoğralarını :D
Lafı mı olur Pınar teyzesi :) Çağıl İlter`in büyüme serüvenini www.deryailesezer.tr.gg adresinden takip edebilirsiniz.