Sürüngen Forumları > Sürüngen İlanlar
YURT DIŞINDAN İTHAL BELGELİ SÜRÜNGENLER!!!!!
ARKADAŞLAR MERHABA BİZ AKIN PET LTD OLARAK YURT DIŞINDAN DEĞİŞİK SÜRÜNGENLER GETİRMEK İSTİYORUZ MESELA 1-Pogona vitticeps 2-Chamaeleo caluptratus 3-Rhacodactylus auriculatus, large juveniles, dalmatin morph 4-Uromastyx geyri(red & yelow, full color) 5-TOKAY GECKO 6-WHITE-LINED GECKO VE BUNLAR GİBİ BAŞKA TÜRLER NE DERSİNİZ ARKADAŞLAR ÜLKEMİZE BU HAYVANLARI RESMİ OLARAK GETİRMEK İSTİYORUZ SİZİN GİBİ HAYVAN SEVERLERE DANIŞMAK İSTEDİK CEVAPLARINIZI BEKLİYORUZ, BİZ ZATEN İTHALAT YAPIYORUZ DEĞİŞİK BAHÇE HAYVALARI BUNUNLADA İLGİLENELİM DEDİK? SAYGILAR www.akinpet.com
Sayın Akın Pet Shop yetkilileri, Ben geçtiğimiz 6 sene içerisinde 4 kez yasal yollarla sürüngen ithalatı yapmayı denedim ancak hepsi başarısızlıkla sonuçlandı. En son 2 sene önce Orta Afrikadan ve Güney Amerikadan sürüngen ithalatı için müracatım oldu. Size başımdan geçenleri anlatayım. Ithalat yaptığınız için prosüdürü bilirsiniz ama ben forumu okuyan diğer arkadaşların bilmediğini düşünerek detaylı anlatayım. Canlı hayvan ithalatı için sağlık sertifikası, orijin belgesi ve proforma fatura gerekiyor.( CITES dahili olan canlılar için de ayrıca CITES belgesi gerekiyor) Önce İstanbulda Tarım İl Müdürlüğüne ve Orman İl Müdürlüğüne müracaat etmek gerekiyor. Gerekli müracaatlar yapıldıktan sonra Ankaradaki CITES kurumundan da onay almak gerekiyor. Benim siparişimde Ball Piton, Uramastyx, Imparator Akrep, Savanah Monitor ve Nil Monitor vardı. Önce tarım il müdürlüğündeki memurlarla evrak sorun yaşadık. Daha önce bu tür hayvanların ithalatı yapılmadığı için evrakların nasıl olması gerektiğini onlar da bilmiyorlar. Bilmedikleri gibi benim evraklarıma yanlış diyorlar fakat doğrusunun nasıl olması gerektiğini söyleyemiyorlar. Bir örnek vereyim; tarım il müdürlüğündeki veteriner hekim arkadaş benden bu sürüngenlerde kuduz hastalığı olmadığına dair bir evrak istedi. Ben de ona `` Sen yeni mezunsun galiba sakın bunu başka yerde söyleme`` dedim. ( Kuduz hastalığı sadece memeli hayvanlarda görülen bir hastalıktır.)Uzun çalışmalar sonucunda evraklarımı kabul ettiler.Daha sonra Orman Bakanlığı bu hayvanların ithalatının yasak olduğunu söyledi ancak ben mevzuatta böyle bir yasağa rastlamadım ve ısrarla bu hayvanların ithalatının yasak olmadığını anlatmaya çalıştım. Son olarak CITES belgesi verecek olan kurum da bu hayvanların ithalatı konusunda uzmanların görüşünü almaları gerektiğini söylediler. Uzman görüşünün alınması yaklaşık 3 ay sürdü sonunda uzmanlar bu hayvanların insana ve doğaya zararlı olabileceğine karar vermişler. Telefonla arayıp bu hayvanların bütün dünyada ticaretinin yapıldığını be tamamen zararsız hayvanlar olduğunu anlatmaya çalıştım. Bu hayvanlar olsa olsa en fazla bir kedi ya da köpek kadar zarar verebilirler dedim. Telefondaki memur bana aynen şöyle dedi`` Bu hayvanlar kaçarsa ve doğada ürerlerse insana ve doğaya zarar veriler o nedenle izin vermemiz mümkün değil, monitor istemişsin biz araştırdık 2 metre oluyromuş bu monitor büyüyünce sahibini yer dedi.`` O zaman görüşü alınan uzmanların ne kadar uzman olduklarını anladım. Malesef ülkemizde bilgi sahibi olmadan yetki sahibi olan insanlar yüzünden bürokrasi engelini aşmanın mümkün olmadığını gördüm ve artık uğraşmaktan vazgeçtim. Bu arada anlattığım bütün bu olayların yaşanması yaklaşık 10 ay sürdü. İhracatçı firmalardan evrak alabilmek için gönderdiğim kaporalarım da yandı. Sabrınız ve riske atacak paranız varsa size kolay gelsin. Benim fikrimi sorarsanız öncelikle CITES dahili olmayan sürüngenleri deneyin. İnşallah siz başarılı olrusunuz da bize de yol göstermiş olursunuz. Saygılarımla İlker Kaynak Veteriner Hekim Avrasya Evcil Hayvan Malzemleri Ltd Şti Tel: 0533 441 42 76