Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
yeni kağlumbağalar ve yeni akvaryum
1)3 aydır baktığım bir kaplumbağam vardı. 1 hafta önce bir akvaryum kurdum ve 2 tane daha kaplumbağa aldım. kuru ortam, ısıtıcı, hava motoru herşey tamam. ama yeni gelenler odada çıkan en küçük bir seste gördükleri en küçük bir harekette suyun dibine dalıyorlar çıkmıyorlar. eski kaplumbağam ise ortamın ağası gibi kayanın üstünde duruyor. bu sorunu nasıl çözebilirim. 2)akvaryumun tabanında az da olsa taşlar var onları atmam daha mı iyi olur? 3)filtrem iyi bir temizleme yapmıyor sanırım suyun dibinde pislikler dolaşıyor. nasıl bir filtre almalıyım. şu anki bir türk markası sanırım ekol adında yeşil bir filtre.
MERHABA biz atman marka iç filtre aldık memnununz.ayrıca birşey soracağım bir kapluş sever olarak bakımlarının zor ve zahmetli olduğunu düşünüyor musunuz bizde 3 haftadır besliyoruz ama genel fikir kapluş beslemeyin yönünde siz de aynı fikirdemisiniz
2 Yeni kaplumbağa almak hata olmuş eğer boyut farkı çoksa pek çok kez örneğini gördüğümüz gibi eskiler yenilere pek sıcak bakmıyor ve kanlı sorunlar çıkıyor.
Filtreler dibe çöken katı partikülleri zaten çekemez , esas amaçlarıda bu değil , iç süngerine yerleşen bakteriler sayesinde sudaki gözle görünmeyen ama zehirli olan amonyağı , nitriti halletmek içindir. Mekanik filtrasyon da yaparlar ama uzaktaki pislikleri çekebilmeleri için çok kuvvetli akıntı lazım bu da kaplumbağaları zorlar. Filtre motorunun görevi sürekli olarak amonyak içeren suyu bakteri kolonizasyonu olan süngerden geçirmek bu yüzden gece kapatılmamalılar.
Yenilerde zamanla ortama alışacaklardır ama büyük boyut farkı varsa eski olan üzerlerinde baskı kuracaktır.
Dipte taş ve kum kullanmak hijyen açısından sorun çıkardığı temizlik yükünü arttırdığı için görsel açıdan güzel gözüksede pek önermiyoruz.
1) Zaman 2)Tabandaki taşları sen zaten çıkaracaksın. Katı parçaları aralarında biriktirdiklerini, su değişimlerinde nasıl zorluk çıkarttıklarını görünce taşlara elveda. Kendimden ve bu forumdaki arkadaşlardan biliyorum ki bir akvaryum alındığında ortalama olarak ilk üç ay görsellik, sonrasında ise işlevsellik önem kazanıyor :) 3)Akvaryumunun 50 litreden küçük olduğunu düşünerek söylüyorum ki bu boyut için her iç filtre aynıdır. Önemli olan ne kadar sık su değiştirdiğindir.
Bende 2 tane kırmızı kulaklı su kaplumbağası ver ve aldığım için asla pişmen olmadım olmıycağımda bazı insanlar bakımlarının çok zahmetli olduğunu yada kaplumbağaların yavaş ve sıkıcı olduğunu düşünür bence kaplumbağa beslamak zor ama hayvan beslemekteki başarı onun duygularını anlamaya çalışmakla ve zor olanı başarmakla mümkündür örneğin ben kaplumbağalarımı aldığım ilk hafta bir kapta besledim sonraki hafta babamla onlar için bir terraryum hazırladık ve onlara bir çok numara öğrettim inanılması güç ama öyle çünkü ben onalara karşı empati kurarak yaklaştım eğer kaplumabağanızı çok büyük bir hafesle alıp sonradan çok pişman olduysanız hatayı onlarda değilde kendinizde arayın herkeze bol şanslar...
Aslında ilk zamanlar onlar göze daha şirin görünür, yemek için elinizi takip etmesi vs. de numara öğreniyorlarmış gibi gelir ama işin aslı pek öyle değil. Kesinlikle evcil hayvan değiller. Yani numaralar öğretip tepki alabileceğiniz hayvanlar değiller. Ben 3 sene kadardır besliyorum. Şu anda ikiside el büyüklüğündeler. Şu anda amacım onlara yaşamlarında en az müdehaleyi yaparak beslemek. Yemlerini farkettirmeden hergün aynı saatte akvaryumun aynı bölgesinde vermek, genel temizliği çok uzun sürede bir yaparak, keyiflerinin kaçmamasını sağlamak vs. Bakımları zahmetli ve gün geçtikçe daha sıkıntı veren bir iş. Tatlı bebekler bir süre sonra evde bakmakla yükümlü olduğunuz yatalak büyük dedeniz vaziyetini alıyor. Bu şartlarda bakıma devam etmeniz onlara olan sevecenliğinizden değil sorumluluk duygunuzdan gelmeye başlıyacaktır. Bunları yazmamın sebebi insanların 5 er lira verip bir çift kaplumbağa almadan önce bu yazıları okuma ihtimalleridir. Eğer bir kaçını vazgeçirebiliyorsak şanslılar demektir.
yasdal bence yanılıyorsun bilmiyorum yaşın kaç ama sen annenin hala daha çocuğusun eğer evcil hayvan alıyorsak onların üzerlerinde bir sorumluluğumuz olmalı onları küçükken alıp temizliğini yapıyoruz ama büyüyüncede aynı şekil yapmalıyız bence yatalak demen birazcık yanlış olmuş