Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

ACİL BİR ÇÖZÜM ARIYORUM

Selam kızımın 2 tane su kaplumbağsından erkek olanı yemek yememeye ve sürekli halsiz durumda, İki gündürde sümükümsü madde çıkarıyor . Daha 1 yaşını biraz geçmiş olan kaplumbağların bulunduğu ortam akvaryum olup 30 c sabit sıcaklıkta kuru alana sahip tepelerinde normal ısı artırıcı ışık ta var 5 günde bir suyuda değişiyor suyuna devamlı vitamin desteğide vermekteyim son zamanlarda sera yemine geçiş yapmama rağmen 5 gündür yem yememiştir. Son çare ne yapmalıyım. İlginiz için şimdiden teşekkür....

img

ilizyonist

16 yıl 3 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Solunum yollarında enfeksiyon var gibi anlaşılıyor, acilen konuya hakim bir veterinerle görüşmelisiniz. Herşey tam olmasına rağmen en ufacık bir ani sıcaklık değişimi, esinti, soğuk hava/su teması kolayca hasta olmalarına neden olabiliyor ne yazık ki. Kuru bölge sıcaklığını gece gündüz 33-35 derecelerde tutun, kuru bölgenin üstünü kısmen kapatabilirsiniz, yiyeceği ne olursa birşeyler yedirmeye çalışın, haşlanmış tavuk yada yumurta beyazı olabilir mesela, yedirmeyi başarırsanız vitamin de verin ama vitamini hiçbir zaman suyuna damlatmayın, yemeğine emdirerek verin. Hiçbir şekilde soğukla ve sıcaklık değişimleriyle karşılaşmamalı, veterinere götürürken de mesela üşümemesine çok dikkat etmek gerek. Hangi şehirdesiniz, birkaç şehir için böyle bir tedaviyi yapabilecek veteriner önerileri var forumda.

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Pınar`ın söylediklerine ek olarak;

Akvaryumda kaç litre su var?
24 saat veya en azından günde 12 saat çalışan bir filtre varmı?
Günlük dip çekimi yapılıyormu?
Su değişimleri toptan su değiştirme biçiminde mi yapılıyor?
Bu esnada akvaryum banyoya götürülüp tümden yıkanıyormu?
Su değişimi esnasında eski-yeni suda ısı ayarı-eşitlemesi yapılıyormu?
ve cümleden tam anlayamadım ama akvaryumdaki su sürekli 30 derecede mi?

Konuyu uzaktan anlamaya çalıştım, bana göre sorunun kaynağı ; ufak hacimli akvaryum , az hacimli ve sürekli tümden değiştirilen su ve düzenli filtrasyon olmamasından kaynaklanarak ortaya çıkan bir rahatsızlık gibi gözüküyor.
Büyük hacimli su ortamı ve düzgün filtrasyonu olan buna karşın genede düzenli dip çekimi + su değişimi yapılan ve tabiki ısı konusunda , kuru bölge konusunda hata yapılmamış akvaryumlarda çok daha az sorun çıkıyor. Tüm donanımları olsa dahi ufak boyutlu az su hacimli akvaryumlarda denge kolayca bozulduğu için sorun çıkma olasılığı daha fazla. Toptan yapılan su değişimlerinde meydana gelebilecek ısı dengesizlikleri yada düzenli bir filtrasyonun eksik kalması sudaki hijyenin bozulması soruna yol açmış olabilir. Suya atılan yemlerin artıkları ve kaplumbağaların dışkıları ortamı 1 günde mikrobik açıdan berbat etmeye yetebilir.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

frozen arkadaşım herhangi bir filtre yok 5 yada 6 günde bir taşları dahil akvaryum banyoda yıkanmakta temiz suyu koyunca ısıtıcı ayarı sönene kadar kaplumbağları başka kapta tutuyorum. ilgileriniz için çok teşekkürler.

img

ilizyonist

16 yıl 3 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

frozen arkadaşım su filtresini aldım ve su hacmini fazlalaştırdım akvaryumcu ayda bi suyunu tazelemem yeterli olacak dedi ve dip temizliği nasıl yapılıyor? onun içinde ayrı bi cihazmı almam lazım ve ne sıklıkla yapılmalı....

img

ilizyonist

16 yıl 3 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

İlizyonist akvaryumculara pek danışmayın onların cevapları genelde vurdum duymazlık yanlışlık ve cahillik içerir. Kaplumbağalar onlar için artık alınan satılan ticari bir mala dönmüş.
Dipteki pisliklerin ve yemek artıklarının en kısa sürede akvaryumdan uzaklaştırılmaları en doğrusu ve en sağlıklısı olur ama bu insanı bezdiren eziyetli bir iştir üstelik kaplumbağalar büyüdükçe zahmeti artar
Dip çekimi derken kastedilen akvaryumun yukarda oluşundan faydalanarak pis suyu bir hortum yardımıyla tıpkı sifon sistemi gibi akvaryum dibindeki pislikleri de birlikte çekerek aşağı seviyedeki başka bir kaba almaktır.
 O sizin kaplumbağalar eğer yaşarsa veya geri iade edilmezlerse yakında 15 cm ve sonrada 20 cm boya ulaşacak. O boydaki kaplumbağaların yaşayabileceği akvaryum zaten artık taşınamaz bir hacime ulaşacak bu yüzden şimdiden kendiniz size en uygun en pratik dip çekim ve su değişim yöntemini bulmanızı öneririm  Kaplumbağa akvaryumlarında mutlaka her gün bir miktar pis su dipteki pisliklerle birlikte alınarak yerine taze temiz su konulmalı haftada bir ve ayda bir de daha büyük hacimde su değişimleri yapılmalı. Yoksa zaten akvaryum koku yapmaya başlar.Bu su değişimleri esnasında klor ve ısı farkına da çok dikkat edilmeli.
Bu iş için basitçe bir hortumla emmek yerine petshoplarda satılan dip sifonu denilen ucuz pahalı ve hatta bazısı pille çalışan çeşitli donanımlar da var. Ben balık akvaryumlarımda basit bir hortum ve ağızla emme sifon yöntemini kullanıyorum ama dediğim gibi bahsettiğim balık akvaryumu .Kaplumbağa akvaryumunun pis suyu kazara ağzıma gelsin  istemezdim doğrusu.

Su kaplumbağası bakmak zahmetli bir iş kolay gelsin bu arada salmonella konusuna dikkat edin özellikle kızınız 5 yaşın altındaysa evde hamile bir bayan yada yaşlı biri varsa.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

mesela salmonella konusunda yaşanmış bir tecrübe. Malesef firefox 3 ile forumda aktif link veremiyorum , kopya paste yöntemi ile linke bakın lütfen.

http://www.hepsievcil.com/App/Forumlar/Cevaplar.aspx?KRef=5&FRef=30&BRef=22504

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ilizyonist kaplumbağanın suyunun ısısını arttır her ay bir derece bide onu ayrı bir kaba koyup bir bardak su ve bir küçük şişe vitamin koy hafada 1-2 kere bunu yap düzelecektir