Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kabuktaki beyaz lekeler !
Merhabalar, kızımın bir buçuk yaşında bir kırmızı yanaklı su kaplumbağası var. Şimdiye kadar elimizden geldiğince onu uygun şartlarda, yani ihtiyacı olduğu standart diyebileceğimiz araç ve gereçler sayesinde bakımını sağlamaya çalıştık. Örnek: 40 litre akvaryum, ısıtıcı, filtre, UVB lamba, kuru bölge, 2 haftada bir temizlik, yemler Sera raffy P ve Sera I, hergün suyuna Desinfekte için mavi damladan ve Nutrafin biyolojik temizleyici/koku giderici kullanıyoruz. Fakat bir ihmalimiz oldu diyebiliriz, oda zamanla kapluşumuzun kabuğunun kuru bölgede güneşlenirken beyazlaştığının farkına vardığımız, kireçli sudan kaynaklandığını düşünerek bu şekilde uzunca bir süre kendi halinde bırakıp herhangi bir önlem almadığımızdır. Daha sonra sizlerin yazılarını okudukdan sonra eski bir diş fırcası ile dikkatlice ve birkaç gün aralıklar ile kabuğunu ovduk. Sonuç: Kireçli kısımlar zor da olsa çıktı, fakat kabuğunda çıkmayan beyaz bir kısım/bölge kaldı ve oranın kireç olduğunu zannetmiyoruz. Dokunulduğunda sert ve aslında kötü kokmuyor. Kendisi çok hareketli ve ayrıca çok iştahlı (tabi biz ona yinede ölçülü yem veriyoruz) ve bol bol yüzüyor, bunun yanında kuru alanda güneşlenmeyide çok seviyor. Bu kadar uzun uzun yazmamın nedeni bize yol gösterebilecek arkadaşlara şimdiden hakkımızda bilgi vermektir. Şimdiden yazımızı sabır ile okuyan tüm arkadaşlara ben ve kızım teşekkür ederiz. http://img233.imageshack.us/my.php?image=img0374fn5.jpg
Kadifemsi bir oluşum yoksa ve kabuğun üst kısmı böyle kopmuş zedelenmiş soyulmuş gibi gözükmüyorsa pek dert etmeyin. Ne olduğunu bilemiyorum ama mesela renk kaybı olabilir.
Kaplumbağanın üzeri kireç kalıntısı gibi beyazımsı toz oluyorsa buna MİNERAL DEPOSİT diyorlar , su mineral ve kalıntı açısından ağırlaşmış kabuk üzerinde birikmeye başlıyor demektir. Günlük su değişimlerini biraz arttırın , yemleri tek tek az az verin toptan değil yedikçe tek yem atın yani artıkların suda birikme potansiyelini azaltın. Uvb lamba gerekli ama ne kadar ışın verdiği süresinin geçip geçmediği belirsiz olduğu için siz destek olarak kuru mamalara damlatarak haftada sadece bir damla devit3 verin. Fazlasına gerek yok çünkü kuru mamalarda da D3 var. Fitreniz nasıl birşey bilemiyorum süngerini çok sık temizlemeyin. Yararlı bakterileri yok edersiniz..
40 litre artık kaplumbağaya az gelmeye başlayacaktır akvaryumu büyütme konusunu planlamaya dahil etme zamanıdır diye düşünüyorum Ne kadar çok su o kadar sağlık demek.
Kolay gelsin
fosfos benim kapluşlarımın 1 tanesininde nerdeyse her tarafı bembeyaz bn nerdeyse hergün kabuklarını tenmizliyorum bnde o dediğin damladan lamba ve diğerlerinden yok sadece akvaryum gibi büyük cam bi kap var bnde neden beyazlık olduğunu anlamaya çalışıyorum ama bulamıyorum lkütfen banada yardım edin