Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

tospacık :)

öncelikle herkese merhabalar nasılsınız tospalarınız nasıl :) foruma yeni katıldım ve çok beğendim bende 1 hafta kadar önce bir tospacık aldım (daha doğrusu annem almış `vosvosum var diye` :) bende zaten tospacıyım bide gerçek KARA tospam oldu ancak gerçekten bakımız zor olsa gerek bende ona iyi bakmak için sizden yardım istiyorum (daha doğrusu ihtiyacımız varrrr) petshop sahibi dostumuzun verdikleri 1 torba talaş zeminin altına 1 adet su kaplumbası için akvaryum (bizimki kara ama :) 1 adet vitamin damlası adını muhittin koydum :) ona bir yaşam alanı yapıcağım nası yapıyım sıcakta mı durmalı daha serçe parmağım kadar bile değil birde paso uyuyor kış uykusu durumu ancak yavruların yatmaması gerektiğini okudum ne yapmalıyım bize yardım ederseniz memnun oluruz

img

tospaci_vw

16 yıl 4 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Üstad frozen göreve :))

img

deryailesezer

17 yıl 3 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

merhaba. istersen biraz araştır forumu çok yararlı bilgiler bulabilirsin bu konuda. ama bilgisi olan arkadaşlar da mutlaka yardımcı olacaktır sana. muhittine ve sana sağlıklı günler dilerim.

img

denixdnz

17 yıl 8 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Bu link yardımcı olacaktır

kara kaplumbağası hakkında H999 un yazısı

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Sevgili Deniz, Söylediklerimize kulak verip kaplumbağa almamana rağmen bizlerle forumda olmana çok seviniyorum :) Söylemeden geçemedim. Selamlar.. :)

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

teşekkür ederim Pınar. hergün takip etmeye çalışıyorum. ama çok yazamıyorum çok geç çıkıyo yazdıklarım, hiç alakası olmayan bi durumda konuşmuş oluyorum. çok sevindim ben de orda Melek`in fotoğrafını görünce. Aybars ile Aybala`nın fotoğraflarını da gördüm. güzel gelişmeler bunlar. sevgiler :)

img

denixdnz

17 yıl 8 ay 7 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

teşekkür ederim şimdi kendisine bi adet çalışma lambası koydum evde kalorifer peteğinin altında duruyor gece kalorifer sönünce lambayı yakıyorum ancak gözlerini kaşımaya başladı buna çözüm nedir? en yakın zamanda ona bir yuva yapıcam hazırlıklara başladım kabası bitti bile UV lambası alıcam (florasan oluyor galiba yannışım olmasın) spot lamba alıcam tohumlar hazır bile sayılır temiz toprak buldum taş topladım :) birde yem almayı düşünüyorum çünkü marullar taze olmayınca tüketmiyor dostumuz muhittin :) ancak su işine çözüm bulamadım küçük bir kavanoz kapağı koydum içine girip içiyor suyu :D normal mi? suyuna vitamin damlatıyorum (petshopçu dostumuz dedi) aradım gözünede damlat dedi ama size sormadan damlatmak istemedim teşekkürler... saygılar...

img

tospaci_vw

ÖZEL MESAJ

Gözüne vitamin damlatma petshopçuları dinleme. Hem o vitaminin adı nedir acaba. Eğer gözlerinde gerçekten sorun varsa mesela biraz şişmişse filan antibiotikli göz damlası damlatabilirsin. Mesela göz için olan teramisin olabilir diğer benzer özellikteki göz damlaları da olur. Talaş gözlerde kaşıntı yapabilir ben kullanmadım ama bu yönde bir kullanım tecrübesi söylemişlerdi.
Ben torf kullanıyorum (poşet toprak yani) kaka yaptıkça yada çişini yaptıkça o bölgeyi alıp atıyorum , az az yeni toprak ekliyorum zamanla toza dönen toprağı toptan yeniliyorum.
Lambayı sabah mutlaka yak çünkü altında ısınacak kalorifer yetmeyebilir.
Seranın içi kalsiyum mineral dışı bitkisel besin olan yemleri var adı profesyonel otçul sürüngen yemi (Sera reptil herbivor) ondan ver. Birde carnivor yem yani etçil olanı var o olmaz yasak. Kuru mama destek olarak verilmeli ana yem olmamalı.Tohumlar işe yaramayacaktır çünkü hepsini yarım saatte mahfedecek :)
bu aşağıda  verdiğim linkte doğada bulabileceğin onun yiyebileceği bitki resimleri var pek çoğu bizim ülkemizde bulunur.

http://www.tlady.clara.net/id16.htm

50*70*25 yada daha büyük bir kasa yaptır ama kasa hafif olsun ki gerektiğinde taşıyabilesin. Ayrıca içine birde gece içinde uyuması için kapısı olan ufacık kapalı yuva yaptır. Geçici olarak koliden bile yapabilirsin ama gece dipte kazıma yaptıkları için hafif yuvaları iteliyorlar.Benimki ilk günler ahşap yuvayı bile içerden doğru iteleyerek taşırdı. Kasanın dibine en az 5 cm torf koy. Terraryum içine onu devirebilecek şeyler koyma çünkü tırmanacağım derken düşer ters dönerse düzelemiyor bu şekilde gece ters dönen ve ölen kaplumbağalar okudum.
Esas sorun gece ısı sağlamak buda senin yaratıcı zekana kalmış ışık vermeden az az ısı veren bir düzenek lazım. Ben bir ara geceleri aliminyum kola tenekesi içinde 25 watt lamba yakmayı düşünmüştüm ama bu konu sonra öylece kaldı çünkü evim kışın dahi aşırı sıcak.
eczaneden devit3 al kuru mamalara haftada 1 damla damlat fazla olmasın. Gerçi kuru mamalarda d3 katkısı oluyor ama haftada 1 damla devit3 aşırı gelmez. Kalsiyum ve vitamin takviyeside yap mutlaka yeşillik yesin.
kolay gelsin

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

ilginize çok teşekkür ederim frozen damlanın adı reptevit d3 vitamini galiba ampulü nerdeyse 7-24 yakıyorum çünkü evim biraz yüksekte ve geceleri çok soğuk oluyor aşırı soğuklarda soba ve şömine desteği veriyorum o zamanlardada yanına koyuyorum ısınmayı hallettik sayılır terraryum içinde kendim çalışmalara başladım 100*50*25 boyutlarında bir kasa yaptım altına sunta çaktım şimdi lambalar için üst kasnağa devam ediyorum havaların soğuk olmasından dolayı çalışmalarım yavaş ilerliyor (atölyede petek yok :)) mağarayıda küçük odun parçalarından resimlerde gördüğüm gibi yapmayı düşünüyorum yada yapı malzemesi kullanıp üzerinde doğal süsler vererek taş mağara yapmayı :) talaş meselesine gelince bende talaştan memnun değilim torfu denemeyi düşünüyorum çeyrek poşet olması gerekiyordu evde toprak en iyisi galiba çünkü en doğal olanı o olur. toğumlara gelince canı saolsun yesin :D ben ona ayrı bir saksıda yaparı oraya gömerim doğal ortamında ne varsa yapmaya çalışıyorum bu hafta sonu bütün eksiklerini tamamlamış olucağım ve en rahat ediceği biçimde terraryumunuda bitireceğim ışıklarını ısısınıda ayarlıyacağım ilginize tekrardan teşekkür ederim gelişmelerden haberdar ediceğim

img

tospaci_vw

ÖZEL MESAJ