Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
aylık elektrik miktarı kaç KW?
arkadaşlar size birşey sormak istiyorum. 40 Lt bi akvaryumum 100 W ısıtıcm, ısınma lambam, iç filtrem var. kapluşlarıma ben tatildeyken bakması için 1 aylığına dedeme bıraktım, saolsun gözü gibi bakmış. ancak dedemin elektirik faturası 130 lira gibi bir mebla geldi bu ay, normalde ne kadar geliyor dedim 50 yi geçmez dedi:S acaba kapluşların akvaryumundaki ekipmanlar aylık ne kadar elektirik harcar fikri olan var mı? yani dedemin faturası benim kapluşlarımdan dolayı mı öyle geldi:S saatte herhangi bir arıza olamdığının teyidini de aldık. fikri olan varmı?
Akvaryumla alakası yok bence. Diğer elektrik harcamalarına da bakın mesela evde elektrikli ufo tipi ısıtıcı varmı. Faturadaki miktarları eski faturalar ile kontrol edin özellikle elektrik fiyatını.
Kabaca bir hesap yaparsak
100 watt ısıtıcı , 60 watt lamba ve 10 watt filtre desek toplam 170 watt tutar. Şimdi tüm bu cihazların 24 saat sürekli çalıştığını farzedersek ayda 170*24*30= 122.400 watt yapar yani 122 kilowatt. 1 kilowatt elektrik konutlarda sanıyorum 14.80 krş Bu tarifeden hesaplasak 122*14.80 = 1805,6 krş buda 18 YTL eder. Herşeyi bol bol tutarak hesaplamama ramen ancak 18 ytl tuttu. Düşünki ısıtıcı 24 saat çalışmıyor , lamba 24 saat çalışmıyor.
Pek sanmıyorum ama bir ihtimal yanlış hesap yapmış olabilirim , hesabımı birine danış çünkü elektrik mühendisi değilim bu konulardan pekte anlamam. Ama çok kişinin evinde akvaryum ısıtıcı filtre var eğer ufak bir akvaryum için 80 ytl fark ettirseydi insanlar anlardı.
Kırmızıgitar, elektriğe üst üste zam geldi bu sıra, yılbaşından beri toplam zam %54`e ulaştı, büyük kısmı da işte bu son döneme denk geldi. Bizim geçen ayki elektrik faturası normalin nerdeyse 1,5 katı gibi bi rakam geldi, ki herşey aynı, hiçbir yeni cihaz yada ekstra harcama yapmadık. Akvaryum da buna küçük bir katkı yapmış, dedenin faturası bu kadar çok gelmiştir diye tahmin ediyorum. Ne yazık ki bundan sonraki aylarda daha az geleceğini sanmıyorum, üstelik ocakta yine zam yapılacakmış elektriğe. Konuyu başka yerlere getirmeye çok yatkınım, en iyisi burda kesiyim :(
çok teşekkürler arkadaşlar ben de zaten öyle düşünmüştüm ancak yine de bir danışmak istedim sizlere de... dün kızlarıma yem almaya gittiğim pet shop taki görevliye de sordum. 100 W bir ısıtıcı 100 litrelik bir akvaryumda 7 liralık elektirik yakıyor aylık aşağı yukarı dedi. diğer ekipmanlar zaten var yok gibi ısıtıcının yanında... sanırım elektiriğe gelen zam ile alakalı bu durum, yine de teşekkürler rahatlamış bulunuyorum :)