Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Yaşam Koşullarına Karşın Halsiz ve İştahsız...
merhabalar; 1.5 senedir bakmakta olduğum iki kaplumbağamın dışında ekstra olarak henüz bir kaç aylık olan küçük bir su kaplumbağasına da bakmak zorunda kaldık. Sonradan gelen küçük kaplumbağamız her açıdan sağlıklıydı bakım koşullarıda bir okadar iyi sayılırdı. 20X10`luk akvaryumunda kuruma taşı ve ısıtıcı lambasıyla bakmaktayız. Büyük akvaryuma almıyorum zira bir kaç denememde büyükler küçüğe durmadan saldırdılar, en azından dişi olan öyle yaptı bu nedenle küçükte bakıyorum. Sorunsa şu kış aylarına girdiğimizden beri hayvanda bir halsizlik ve durmadan gözlerini kapatma isteği var aynı zamanda iştahsız ben konyada okumakta olduğumdan ötürü hayvanımla ailem ilgileniyor iki ayrı veterinere götürdüler ancak iki veterinerde hayvanın rahatsızlığı olmadığını söylemiş daha önce götürdüğüm Kadıköy`deki Emel Hanımada götürecek zamanları yok malesef acaba küçük hayvanın sorunu tam olarak nedir ve alınması gereken önlemler neler? şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.
Merhaba Learnedrains. Kuruma taşı ve ısıtıcı lambasıyla birlikte bakıyoruz yazdığın için teyit etmek istedim, ısıtıcısı da var miniğin değil mi?
tabiki Pınar Hanım ısıtıcısı ve kuruma taşı mevcut kuruma lambasıda var...
Su değişimlerinden etkilenmiş olabilir yada tam tersi su değişmediği için etkilenmiş olabilir. Tabi bunlar tahmin.
Su kaplumbağalarında sadece soğuk algınlığına bağlı olan rahatsızlıklar yok. Ben pek çok soruna 3-5 litre gibi düşük hacimli akvaryumlardaki su niteliklerinin kolay bozulmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Büyük hacimli su bulunan akvaryumlarda işler her zaman daha düzgün gidiyor. Gözle bakarak anlayamayacağımız yanlış filtrasyona yada bozuk hijyene bağlı sorunları göz ardı etmemek lazım. Sonuçta kendi lağımlarında yüzüyor bunlar. Mikrobik oluşumlar kaplumbağaları hasta ediyor.
Kaplumbağa almayın derken kastettiğimiz zaten biraz da bunlar. Onları çok ta sevsek çokta uğraşsak genede pek çok kez sorunların üstesinden gelemiyoruz. Çünkü ne olduğunu asla tam olarak bilemiyoruz.
Osman ve Zarifeden sonra bir daha kaplumbağa almayacağım ve bakmayacağım konusunda kararlıydım ama bu küçük kaplumbağa ekstra çıktı ve mecbureyetten ötürü bakmaktayız, ancak onu bir başkansına ya da bir petshop`a veremem zira ölmesini yada kötü koşullar altında yaşamasını istemiyorum :( Teşekkürler Pınar Hanım, teşekkürler Frozen...
Geçmiş olsun Learnedrains. Veterinersiz durumlarda sorunun tam olarak ne olduğunu bilmeden hep aynı önerileri verebiliyoruz, hastalıklar karşısında bu kadar çaresiz olmak, ve onların bu kadar hassas bünyeleri ile bu kadar sık hasta olmaları çok üzücü :( Bağışıklık sisteminin daha iyi çalışması için su sıcaklığını 30`a çıkarabilirsin, işte klasik yemesi için haşlanmış tavuk, yumurta beyazı verebilirsin, bunlara karşı daha iştahlı olduklarından hasta kaplumbağalara tavsiye ediliyor. Birşeyler yerse vitamin, ve bulabilirsen Sera`nın bronchipur diye bitkisel bir ilacı var. Tüm bunlar denenebilir, dilerim durumu çok ilerlememiştir de bağışıklı sistemini kuvvetlendirici şeyler çözüm olur.
Teşekkür ederim Pınar Hanım... Günlük beslenmelerinde haşlanmış tavuk yediriyoruz. Onun haricinde yumurtanın beyazını hiç denemedik ama deneyebiliriz, onun haricinde eczaneden alınan d3 vitamini kullanılıyor ve kış uykusuna yatmaması içinde günde 1 kez yarım saat kadar evin içinde dolaştırıyoruz, dolaşırken gayet hareketli ama akvaryuma aldığımızda sorun ortaya çıkıyor :( neyse tekrar çok teşekkürler, ilginiz ve alakanız için iyi günler iyi çalışmalar...