Hepsievcil
 
 

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

ATMAN EF 2

Arkadaşlar dış filtremi daha geçen hafta aldım ve yarın akvaryumumu filtrem ile doldurup boşaltacağım... Filtrem yokken 120 litrelik akvaryumumu taşıyamadığımdan, 19litrelik damacana şişelerimle resmen kendime işkence yapıyordum. 6-7 tur doldur boşalt yapıyodum. Tabiki akvaryumun dibine geldiğimde plastik bardaklarla toplayabildiğim kadar su topluyodum kalan pisliği alamıyordum ve suda kalıyordu. Aldığımdan beri bu sorunu çözememiştim ama yarın bunun üstesinden geliceğim :) Dış filtreyi bi süpürge gibi kullanarak bu işi yapacağım fakat sorunlarım şunlar: 1) Suyum şu anda pis. Bu pisliğin sebebi gerek yem artıkları gerek dışkılar. Ben bunları süpürdüğümde filtrenin içindeki ilk katmanda bu pislikler birikecek ben bunun olmasını istemiyorum. Bu 3 sıra katmanı çıkarsam ve süpürme işlemini öyle yapsam filtreye bi zarar verir miyim?? 2)Bu filtrenin içindeki malzemeyi yılda bir değiştirmem yeterliymiş bu doğru mudur?? ( Pet shopculara hiç güvenemiyorum artık ) 3) Frozen sen bi ara bu dış filtre için birine akıl vermiştin. Tam hatırlamıyorum ama kim olduğunu. Filtrenin bi yerine küçük bi elyaf veye pamuk veya sünger tarzı bişey koymasını söylemiştin. Bunu yapanda memnun kalmıştı. Bunu bir daha paylaşırsan mutlu olurum... Eğer gün içinde bu msjıma acil cvp alabilirsem şu andada başlayabilirim temizliğe...

img

abiskap

16 yıl 6 ay 12 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Dış filtreye partikül gitmemesi en iyisi çünkü dış filtrenin görevi esasında biyolojik filtrasyon yapmak ve ne kadar uzun süre temizlemeden dayanabilirse o kadar iyi olur. Debi iyice düşene kadar filtreyi açma ,temizleme. Debini düşmesi ne kadar sürer bilemem. Bu açıdan içeri partikül girmesin diye su emiş kısmına sünger takılabilir. Mesela ortası delik sünger satıyorlar emiş ucuna geçirip lastikle tutturmak münkün. Açık kalan ucunuda mesela şu kablo tutucu tırtıklı geri açılmayan plastik zımbırtılarla sıkarak kapatabilirsin. Pınar ve Yasdal bu uygulamayı yapıyorlar onlar daha net tecrübe iletecektir.
Temizliği dış filtre ile yapma hem gereksiz olur hemde çok fazla açma kapama yapmakta iyi değil. Tırnaklar filan bozuluyor filtre sıkı kapanmıyor su sızdırıyor diyorlar.
Dip çekimi kolaydır hortumun elinle yuvarla , suya sok içine su dolsun sonra bir ucunu akvaryumda tut diğer ucu kovaya al su akar.
Bu işlemi yaparken çok dikkat mutlaka yerlerde ıslanır kovalar devrilir hortumun ucu kaçar su yere akar. Bütün aksilikler olur. Dikkat parkeler halılar gitmesin !!!!
Deryailesezerin pratik bir dip temizleme aleti vardı forumda onun mesajlarına gir bulursun.

img

frozen

19 yıl 4 ay 16 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Akvaryumu tamamen temizle ve filtreyi öyle kur, filtreye dip pisliğini çektirme debisi düşecektir. Bir parça süngeri filtrenin emiş borusunun girişine koyacaksın ( frozenin dediği buydu :))

img

deryailesezer

17 yıl 3 ay 25 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Dış filtreyi su tahliyesi yada dip temizliği için kullanmak yine pek kolay olmayacaktır bence, üstelik filtreyi mümkün olduğunca az açmak ve içine partikül girmesini olabildiğince engellemek lazımken dip temizliği yada su tahliyesi için dış filtreyi kullanmak yerinde olmayacak.

Akvaryumdaki suyu tamamen tahliye etmek için bana en kolay gelen yöntem çıkışına hortum takılabilecek bir kafa motoru yada iç filtre motoru kullanmak; motoru akvaryuma yerleştirdikten sonra çıkışına yeterli uzunlukta bir hortum takıyorum ucuna da tuvalete veriyorum. Zaten bir kez hortumdan su çıkışı başladıktan sonra aslında artık motora da gerek kalmıyor, sonlara geldiginde motoru fişten çekip (su iyice azaldığında su dışında çalışmaya devam etmesin diye) hortumun ucunu tabanda gezdirerek tüm suyu boşaltıyorum.  Minik su değişimleri, dip çekimi içinse, mesela bir kova su için, böyle uzun uzadıya uğraşmaya da gerek yok, Frozen`ın yazdığı  gibi kısa bir hortumla bu işi çözersin.

2. sorun için hangi malzemeler olduğuna bağlı, mesela elyaf kirlendikçe yenisiyle değiştirilmesi gereken bir malzemeyken bazı biyolojik filtrasyon malzemeleri sonsuza kadar kullanılabiliyor :). Hangi malzemeleri kullandığını yazarsan hepsi için ayrı ayrı yorum yapalım.

Frozen`ın bu önerisinden çok memnun kalanlardan biri de benim (sadece bu önerisinden değil tabi ki :D) . Basitçe giriş bölümüne küçük bir sünger parçası koyuyoruz, bunu sık sık temizliyoruz. Olayı görüntüledim, şöyle;

img

pinar1112

18 yıl 10 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ