Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Slikon Sorunu
Benim bayağı büyük bir akvaryumum var, ama o kadarda değil yani orta diyelim :) Bakımına, hijyenine, görünüşüne ve kapluşum içindeyken rahatlığına çok dikkat ediyorum.Şuana kadar çok iyi üst üste dizdiğim taşları kuru alan olarak kullanıyordum ama bu suyun seviyesinin az olmasına ve kaplumbağamın gezecek yerinin azalmasına sebep oluyordu.Şimdi bir karar verdim bir pilastik veya camı silikon ile akvaryuma iyice yapıştırıp kuru alan olarak kullanacağım.Ama kaplumbağam taşları çok sevdiği için üstünde silikon ile taşlarıda yapıştıracağım :) Ama çok büyük bir sorunum var, herkes normal silikon kullanma zehirlenir diyor ve ben çok küçük bir kasabada yaşıyorum burda 1 tane çok küçük bir pet shop var ve onda da akvaryum silikonu bulunmuyor.Mecburen bunu normal slikon ile yapmak zorundayım çünkü başka bir yerden de alma ihtimalim yok şu aralar şehir dışına çıkamam.Sizin bu işte önerebileceğiniz bir normal slikon markası var mı ve hangi yöntemler uygulayabilirim? (tuzlu su yöntemi falan duymuştum)
Akvaryum silikonundan başkasını tavsiye etmem. Internetten alışveriş yapabiliyorsan ordan bulabilirsin sanıyorum. Bence alabileceğin zamana kadar bekle, bir de güzelleştiriyorum diye kötü birşey olmasın...
Zincir neden böyle bişeye ihtiyaç duyuyorsun?? Bende 120lik bir akvaryum var içinde 50kiloya yakın bir taş yığınım var tahmini 20-25 tane büyükce taş var. Onları silikonlamayı hiç düşünmedim. Çünkü her temizlikten sonra onları yeni bi şekilde dizayn etmek farklı bir ambiyans yaratmak zevkli oluyor. Hem de ne kadar temiz bakarsan bak silikonladığın taşların arasına mutlaka pislikler dolacak ve sonunda yine o taşları akvaryumdan sökmek zorunda kalacaksın. Bu dediklerim taş yığını için geçerli tabi yek pare bir kaya alırsan onu bilemem :)
Tabi ki akvaryum silikonu en sağlıklısı zincir9598, ama doğrusu akvaryum sitelerinde bu konuda onlarca tartışma var, normal silikonla pek çok akvaryum yapıp yıllarca hiçbir sorun yaşamayan uzman akvaristler; tam tersi normal silikon yüzünden tüm balıklarını kaybettiğini söyleyenler; önemli olanın "akvaryum silikonu" değil "solventsiz" silikon olması gerektiğini savunanlar; antibakteriyel silikon önerenler ve bu kişilere karşı çıkanlar..... Yani bu konuda onca tartışma ve çok farklı tecrübeler varken doğrusu gönül rahatlığıyla akvaryum silikonu dışında birşey önermek güç. Tabi şu da var, bu tecübelerin hiçbiri doğal olarak kontrollü bir deney şeklinde olmadığı için ne normal silikon kullanıp balık kaybetmeyenler için normal silikon zararsızdır diyebiliriz, ne de kaybedenler için sebep normal silikondur diyebiliriz. Benim bu tartışmalardan temel olarak çıkardığım sonuçlar şunlar; mümkünse tabi ki mutlaka akvaryum silikonu kullanılmalı; normal silikonlarda antibakteriyel olmasına bakılmadan (ki tam tersine zararlı olacağına ikna oldum) özellikle solventsiz olanlar aranmalı; iş işten geçip normal silikon kullanılan durumlarda çok iyi havanlandırıp kurutmanın ardından kaya tuzu ile silikonla temas eden yerler iyice ovulmalı, defalarca değiştirilen kaya tuzlu su içinde bir süre bekletilmeli (ki bunun da solventin vereceği zehire çözüm olmayacağını savunanlar da var, yani yine riskli). Şu durumda eğer normal silikonu kullanmış ve artık başka çare olmayan bir durumda olsaydın, bu kaya tuzu ile yıkama ovma yöntemini hiçbirşey yapmamaktan daha iyi olacağı için önerilebilirdi. Ama şu an hem aciliyetli bir durum olmadığı için, hem en ufak riskin yine risk olacağı ve hayvancığın hayatına malolabileceği açık olduğu için gönül rahatlığıyla solventsiz silikon ve tuzla yıkama önermek mümkün değil. Bence arkadaşlarında dediği gibi bu proje aklında olsun, imkanın olup akvaryum silikonu aldığın zaman hayata geçsin, sonradan üzülmektense bu en güvenlisi. Bir de bu silikonu petshoplarda arama, nalburlara bakmalısın.
Bu solventsiz silikon olayı bana çok anlamlı gelmiyor, hemen hemen tüm yapıştırıcılarda solvent vardır, ( tüp içerisinde donmayı engelleyecek bir madde olmalıdır zaten ) bu tip maddeler tüpten çıkınca bu solvent ve benzeri madde uçar ve yapıştırıcının etkisi görülür yani yapıştırma işlevi gerçeklertikten sonra o alanda solvent kalmaz uçar. Bu arada kimseye kötü örnek olmak istemen ama; benim akvaryumcu 6 ay önde bizim 200 litrelik akvaryumu normal silikon ile yapmış ben sonradan öğrendim, iyice kurutup temizledkten sonra kullandım, hala da kullanıyorum. Silikon çok fazla ısı olmadan çözülecek bir malzeme değil, artık fırın kapları bile yapılıyor biliyorsunuz. Kişisel görüşüm; Normal silikon iyi kurutulursa pis akvaryum suyundan daha az zararlıdır. Tabii ki balıklar için bir şey diyemem sadece tosbağalarda tarafımdan denenmiştir.
arkadaşlar ben sıcak slikon kullandım akvaryumuma aksesuar hazırlarken henüz haberim yoktu zehirleyip zehirlemediğinden ama hiçbirşey olmadı yani uzun zamandır kullanıyorum sıcak slikon ama pek sorum yaşadığımı söyleyemem benim tek şikayet ettiğim konu sıçak silikonun suda çözünüyor olması yani iki parçayı birbirine yapıştırıyorsunuz soğuyunca suya bırakıyorsunuz parçalar ayrılabiliyor bazen o kadar