Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Red Ear Slider`daki Atıl Kabuklar
Herkese merhaba,
Daha önce farklı bir başlık altında, su kaplumbağam (Trachemys scripta elegans) Richard`ın boynundaki açık yaradan bahsetmiştim. Halen tedavisi bahsedilen şekilde veteriner eşliğinde sürmekte, neyseki her şey yolunda gitmektedir. Çok derin olan lezyonlu bölge gittikçe kapanmaya başladı, hatta bugün pembe, yani yeni dokular yaranın üzerini kaplamaya başladı.
Evet, veterinerim de ben de gidişattan memnunduk tedavinin onuncu gününde, her şey yolunda gidiyor, Richard iyiden iyiye düzeliyordu. Bir sürüngen bilimci olmasa da veteriner iyi bir öngörü ile görevini başarıyla yapıyordu. Ancak benim aklımda yarayı nasıl iyileştirmeye başladığımızın verdiği sevinç yerine, bu yaranın nasıl oluştuğu konusundaki merak vardı. Çünkü nedenini bilmediğimiz bir şeyi iyileştirmeye çalışıyorduk, ve bu sefer başarılı olsak da belki daha sonra tekrar olacaktı, ve tekrar, ve tekrar ...
Veterinerimden çıkıp, eve geldim. Bir iki saat sonra veterinerimin söylediği gibi iki ayrı solüsyonu sevgili Richard`a uygularken, kaplumbağam bulunduğu koltuktan kendini yere kafa üstü attı (yaklaşık 20 cm`den). Kabuğu bu derece sert olan bir hayvan için sorun değildi bu. Ancak kabuğundan çıtırdamaya benzer bir ses geldi, ve o anda bana yardımcı olan arkadaşım ve ben gerçekten tedirgin olduk ...
Ancak müdahale ettikten sonra gördükki, Richard`ın boynundaki yaranın hemen üzerinde bulunan (kabuğun ön tarafındaki fiyonga benzer bölge) kabuk yerinden çıkmış, yerini altındaki yeni, ve keskin olmayan yeşil kabuğa bırakmıştı. Yani çıtlama sesi, eski (ben ona "atıl" diyorum) ve yerini alttan gelen kabuğa bırakmaya çalışan kabuktan gelmişti. Farkettik ki, aslında olması gereken buydu; atıl kabukların atılması, yer değiştirip yerini gelen kabuğa bırakması. Muhtemelen bu hayvanlar bunu doğada düştüklerinde (evimde bu olay kanepeden halıflexe oldu:), ya da taş vb ye sürtündüklerinde gerçekleştiriyorlar. Ancak, terrariumlarımızda bunu yapacakları bir yer hemen hemen yok gibi.
Bu tahminimin ardından, google`yi kullanarak, doğal Red Ear Slider`ların fotoğraflarına göz attım, ve hiç birinin "fiyong bölgesi" Richard`ınki gibi sivri değil, tam tersi ovaldi. Bundan bir ders çıkarmış oldum, demekki Richard kendini yere atarak istemeden de olsa bana bir yol göstermişti. Sonra farkettim; boyun bölgesinde oluşan bu yara, Richard atıl kabuğunu atamadığı için olmuştu, ve maalesef doğada olsa böyle bir şey başına gelmeyecekti.
Bilgisayarımın başından kalkıp, tekrar sürdüğüm ilacın kurumasını yan odada bekleyen Richard`ın yanına gittim, ve kanepeden bir kez daha atlamasına izin verdim. Tekrar bir çıt sesi gelmedi, ancak bu sefer de manuel olarak, yani ellerimle fiyongun diğer sivri ucunu da kolaylıkla kaldırdım, ve o uç da yerini altında çoktandır gün ışığı görmeyi bekleyen taze kabuğa bıraktı. Sıra fiyongun tam ortasındaki sivri kısma gelince de zorlanmadım, ve orayı da biraz kanırtarak Richard`ın rahatlamasını sağladım...
Bu sayede Richard, boyun bölgesi tahriş olmadığı için bir günde neredeyse on gündür göstermediği iyileşmeyi gösterdi, ve şu anda çok daha iyi durumda. Öyle gözüküyorki böyle giderse bir haftaya eski sağlığına kavuşacak. Keşke bunu daha önceden farkedip, böyle bir yaranın, ve ardından da enfeksiyonun olmasını baştan önleyebilseydim.
Tecrübemin sizlere de fayda göstermesini umuyorum. Boyunda açık yara çok sık duyduğum bir şeydi, ve ben de yaşamış oldum. Ama artık nedenini biliyorum; boynun hemen üzerindeki atıl kabuklar. Onları elinizle, tabiki zamanı geldiğinde (soyulmaya başladığında, zorlamaya gerek kalmadan) çıkartır, kaplumbağanızın doğada kendi kendine yapacağı şeyi siz ona yapıp yardımcı olursanız boyun bölgesindeki yaraların önüne geçmiş olursunuz. Eğer zaten yara varsa da, benim gibi, bunu yapıp kolay ve hızlı bir iyileşme süreci geçirir, kaplumbağanızı rahatlatabilirsiniz.
Size Richard`ın eski ve yeni fotoğraflarını, ve bölgeden çıkan kabukların fotoğraflarını da sunuyorum. Yarayı da görebilirsiniz. Ancak bu fotoğraflar tedavi ya da yara hakkında karşılaştırma için konulmamıştır, atılan kabuklar öncesi ve sonrası için konulmuştur.
Not: İkinci fotoğraftaki kırmızılık veterinerin sürdüğü solüsyondur.
Not2: Daha önce de söylediğim gibi, ayrı bir başlık altında, tüm tedavi sürecini de anlatacağım.
Atıl kabuk çıkarılmadan önce:
Atıl kabuk çıkarıldıktan sonra:
"Fiyong Bölge"den çıkan atıl kabuklar:
Saygılarımla
onunla böylesine ilgilenmeniz ve gözlemlemeniz çok hoş. umarım çabucak iyileşir.
Çok güzel bir haber bu.Geçmiş olsun.Ne güzel bıdığınız yavaş yavaş iyileşiyor.Zevkle okudum çok ilginç bir çıkarım.
Bir an önce iyileşmelerini diliyorum. Yara tahminimden çok daha kötüymüş bu kadar büyük beklemiyordum. Şu boynundaki şişlik inse artık çünkü esas problem o. Tekrar geçmiş olsun.