Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Manyak mı bu ne?
Selam.Benim bi kırmızı yanaklım var, 2007 aralıktan beri birlikteyiz ve sanırım 1 yaşını doldurmak üzere. İnternetten ve sizlerden aldıım bilgiler sayesinden güzel ve geniş bi teraryum yaptım ve dişi olduğunu fark ettim :) 2 tane ufak çöpçü balığı var akvaryumunda ve hiçbir şekilde saldırmadı onlara, gül gibi geçinip gidiyorlar. Kendisi, eşi öldüğünden beri yakşalık 8 aydır yalnız. Stick ve karides yemle besliyorum. Yeşillik yemiyor :( Sorularım var bilenlere ;) yeşilliğe alıştırmam için ne yapmam lazım? Kabuk boyu 9-10 cm var ve epeyce ağırlaştı, suyunu ne kadar doldurmalıyım ? Derin su olduğunda beni her görüşünde bedeninin yarısına kadar suyun dışına çıkıp çırpınıyor, yemek veriyorum az geliyor sanırım verdiğim yem ve çırpınmaya devam ediyor, bu hareketinin nedeni ne olabilir? yassı ve ince bir kaya levhadan kuru bölge yaptım ama kuru bölgenin altından çıkmıyo :( 1 metrelik alanın sadece 10-20 cmsinde takılıyo :( Akvaryumunun içine ağaç dalları, v.b. şeyler koysam olur mu? (tabii iyice yıkadıktan sonra...) suda ısıtıcı var ama yaz aylarında derecenin gösterdiği üzere çok sıcak oluyor. hava filtresi var, su daima devir daim oluyor ve 3-4 günde bir temizliyorum. tek sıkıntısı güneş yeterince görmüyor, hatta hiç göremiyor. bir kaba alıp güneş gören bir yere koyduğumda da gölgeden dışarı çıkmıyor.
güneşe alışkın olmadığı için gölgede duruyordur zamanı kısa tutarak yavaş yavaş alıştırablirsn hatta sabah güneşinde hiç gölgelik alan yaratmadan çok kısa1süre bırakablirsn alışması için tabi tam olrk doğrumu böyle1şy bilmiyrum dha bilgili olnlar yanlışım varsa düzeltsnler lütfen
Geçinip gidiyorlar fakat kısa zamanda kaplumbağanız o balıkları yer."Kaplumbağalar hiçbir tür balıkla beraber yaşayamaz , eninde sonunda balığı yer." Yalnız yaşaması problem olmaz.Sosyal hayvan değildirler.Taneli yem olarak 2-3 çeşit kullanabilirsiniz.Mesela Sera Raffy P , Sera raffy I ve Sera Raffy Vital olabilir.Ya da Sanyu , Vitakraft gibi yemlerle besleyebilirsiniz.Ama en iyisi Sera`dır aklınızda bulunsun. Yeşillik yemesi için normal taneli yemi yavaş yavaş azaltın ve yeşilliği çoğaltın.Böyle böyle git gide yeşilliğe alışacaktır.Benim 8 aylık bebeklerime bile ben böyle alıştırdım.Ayrıca aklıma gelmişken söyleyeyim karidesi her gün vermeyin.Haftada bir kaç kez verin hem yağlı hem de çok faydalı bir yiyecek değildir.Ana besin maddesi olarak değil de ek besin olarak verin. Su miktarı ne kadar fazla olursa o kadar iyidir.Yani paludaryuma ne kadar çok su koyabiliyorsanız koyun.Zararının aksine çok faydalıdır.Obeziteyi engeller ve kaslarını daha fazla çalıştırmasını sağlayarak büyümesini hızlandırır. Kaplumbağalar doyma hisleri olmasına rağmen sürekli yemek yemek isteyen canlılardır.Bu da yemeğin sonradan kaybolacağına inanıp hemen o anda yiyebildiği kadar çok yemek yemesi gerektiği içgüdüsünden doğar.Yani siz gerektiği kadar yemi verin çırpınışlara aldanmayın. O istediği kadar yerde dolaşsın , alanı çok olsun ama o dolaşmasın.Boş verin ne istiyorsa yapsın.Keyfine kalmış.:) Ağaç dalları güzel olur , o tarz bir şey istiyorsanız mango kökünü tavsiye ederim.Suyu biraz sarartmasının dışında hoş bir görünümünü ve ideal bir kuru alanı sağlar.Ama koyacağınız dalın suyun içinde çürümemesine , bakteri oluşturmamasına ve su içine zararlı salınımlar yapmamasına dikkat edin. Siz o sıcak değerlere kanmayın ve ısıtıcıyı daima çalıştırın.Isıtıcıların bir çoğu , ki bu yerli mallar dışında Atman , Therm , Sera vs. gibi markalar termostatlıdır.Suyu gerektiği kadar ısıttıktan sonra kendiliğinden kapanır ve gerektiğinde devreye girerler.Isıtıcıyı aç kapa yapmanıza gerek yok yani , o kendi işini halleder. Güneşi görmesi gerekir.Siz alçak ama kaçamayacağı zoraki güneşlenebileceği bir yerde tam öğleden bir kaç saat önce ya da bir kaç saat sonra 1-2 saat güneşlendirebilirsiniz.Doğrusu ben de kaplumbağam güneşlenmiyor diye öyle yapıyorum bazen ve fazla sıcaklamasına izin vermediğim için hiç problem olmuyor.Bir de o koyduğunuz kaba biraz da ayak hizasında su eklerseniz serin serin kendiliğinden güneşlenecektir. Zaten de paludaryumun güneş görmesi çok faydalı değildir , yosun oluşumunu arttırır.Kaplarda kaplumbağaları güneşlendirmek en iyisidir.