Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Hava Pompası ve Kaplumbağa

Evde hediye gelen akvaryumun içinden bir tane de hava pompası çıktı.Bazı yerlerde paludaryumu nemini ayarlamak ve nemlendirmek için kullanıldığını okudum kaplumbağalar için.Ama bu zamana dek ihtiyaç listeleri arasında ve bu sitede de görmedim diye hatırlıyorum.Acaba kullansam mı?Bir de söyle bir durum var benim paludaryum eskiden bir akvaryummuş.Onun için bir de kapağı var.Ben de kuru alanı ısıtsın diye kapağı kapalı tutuyorum.Kapağın üstünde bir tane pencere var gündüz , yani ışık açıkken havalanma olsun , içeriye temiz hava girsin ve de paludaryumun içi çok ısınmasın diye açık tutuyorum.Böylelikle paludaryumun için bir miktar nemli oluyor.Güzel bir hava sirkülasyonu var merak etmeyin.Ama içi de nemli kalıyor.Yine de gerek var mı hava pompasına?

img

phus

16 yıl 10 ay 13 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Üstünde daima açık duran bir yer kalsın, bu hayvanlar akciğer solunumu yaptıkları için hava motoruna gerek yok.

img

deryailesezer

17 yıl 6 ay 11 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Hava motoru zaten kuru yerde kalıyor ve paludaryuma hava üflüyor.Suda değil yani. Zaten üst kapağın pencere sürekli açık , kapak kapalı çünkü ışık kapağa takılı.Gerekli hava doluyor da.Yani gerek var mı yok mu hala tam olarak kestiremedim?

img

phus

ÖZEL MESAJ

Su kaplumbağalarında ortamın nemli olmasına gerek yok , nasılsa su bölgeleri var vücutları için gerekli nemi oradan sağlıyorlar. Tam tersi bence soludukları hava nemsiz olursa çok daha iyi olur. Kapağı kapatınca içerde nem oluşması kaçınılmaz. Burada akvaryumun üstü , içerde nem oluşmayacak biçimde , esintiye ve kuru bölgeye göre yarı kapalı yarı açık olsa en iyisi olur.

Mesajınızda hava sirkulasyonu diye okuyunca aklıma ıslak olarak esinte kalan kaplumbağalar geldi , eminim öyle değildirler ama yeri gelmişken belirtmeden geçemeyeceğim eğer cam önü kapı ağzı gibi akvaryumun konumundan dolayı kaplumbağalar üzerinde bir esinti varsa engellemelisiniz.

Su kaplumbağaları akvaryumlarında hava motoruna gerek varmı sorusuna 3 açıdan bakabiliriz 1-kaplumbağalar için 2 -Görsel açıdan 3- Akvaryumdaki suyun havalanması açısından.

1- Deryailesezerin söylediği gibi su kaplumbağalarının hava motoruna ihtiyacı yok bu açıdan kullanmak gereksiz.
2- Hava motorunu , gürültüsünü izole ederek suda kabarcık ve hoşluk yaratması için görsel bir obje olarak kullanabilirsiniz..Bu size kalmış bir konu. Örneğin ben sudaki kabarcıkları seviyorum.
3- Sudaki oksijen oranı hijyene yardımcı olan bakteriler için yararlıdır. Su kaplumbağası akvaryumlarında  zaten sürekli büyük hacimli su değişimleri yaptığımız için bu tür havalandırmaya pek gerek kalmıyor. Bu açıdan bakarsak kabarcıklar suya az da olsa oksijen kazandırmaya yardımcı olacaktır. Gerçi sudaki kabarcıklar biraz aldatıcı çünkü bu yöntemle suya çok fazla oksijen geçmiyor malesef.  Suya oksijeni , yüzeyindeki dalgalanma sayesinde kazandırmak mümkün. Genelde kaplumbağa akvaryumlarında su yüzeyi , kaplumbağa hareketi ve filtrasyonun akıntısı sayesinde kıpırtılıdır , bu sayede suyun oksijen alma kapasitesi artıyor. Yani su oksijen kazansın diye illaki hava motoru ile hava vermeye çok gerek yok , verirsenizde gürültüsü dışında zararı yok,

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Hayır tabii ki esinti değil.Yani temiz hava giriyor çıkıyor gerekli döngü sağlanıyor demek istedim.Yoksa esintide kalmıyor kesinlikle.

img

phus

ÖZEL MESAJ