Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
güneş sorunu
arkadaşlar kapluşlarımı güneşlendirmede çok sıkıntı yaşıyorum ve artık ne yapacağımı şaşırdım büyükçe bi kabın içine biraz su ve taş koyup gölgelikte oluşturduğum halde malesef bir saniye yerlerinde durmuyorlar buda beni huzursuz ediyor ortam değişikliğinden olsa gerek bu kaçışları neyapmalıyım ?
ttbil
Bir çoğu güneşten kaçar bunun pek çok nedeni olabilir senin düşündüğün gibi açıkta kalma ve tanımadığı bir ortamda olma endişesi de olabilir. Ama birde şöyle düşünmek lazım bu kaplumbağaların pek çoğu hayatlarında daha önce hiç güneş görmemiş oluyor. Tıpkı bebekler gibi düşün. Üreticiden büyük ithalatçıya oradan petshopa ve bize gelirken açık hava ve güneş hiç görmedikleri için ilk seferlerde dikkatli olmak biraz sakınmak lazım. Güneşe yavaş yavaş alıştırmalıyız çünkü kaçıyorsa vardır bir bildiği. Ya güneşe ya ortama karşı bir tepkisidir bu. Bir süre sonra alışması rahatlaması lazım.
Yani onun sağlığı için biraz zorlayabiliriz. Onun rızası dışında zorlayarak güneşlendirme olduğu için hafif olan sabah yada akşam güneşi ve en fazla 15-20 dakika diyorum. Asla yanlız bırakıp gitme birşeylerin ters gittiğine inanıyorsan süreyi beklemeden gölgeye al. Bir süre sonra alışmaya başlar araka ayakları germeye başlarsa gölgeyi oluşturur süreyi onun kontrolune bırakırsın.
Burada zorlama güneşlendirme ve süresi konusu için genel yol göstermek amacıyla , ortalama fikir olarak konuşuyorum. Sen kişisel hayat tecrüben ve gözlemlerinle durumda değişiklikler yapabilirsin. Ama mesela süre 1 saat olmamalı aşırı dik ve sıcak öğlen güneşi olmamalı.
Yeterli güneşlendirme olamıyorsa ağızdan D3 yani Devit3 vermek lazım.
ttbil yalnız değilsin aynı problem bende de var.Güneşlendirdiğin yeri yadırgıyorlar.Bende güneşlensinler diye balkona salıyorum gidip bir saksının altına saklanıyorlar,leğenin içine koyuyorum surekli tepinip kaçmaya çalışıyorlar o yüzden sabırlı ol her ne kadar mutlu olmasalarda güneşlendirmek onlar için çok faydalı
teşekkürler frozen kısa süreli güneşlendirmeyi denicem umarım alışırlar :( benim durumumda olan veya olabilecek arkadaşlar için durumdan haberdar edicem saygılar..
ttbil ; Kısmen aynı sorun bende de vardı. Sana şöyle birşey önerebilirim, -Yemlerinide aynı kap içinde ver.Sanırım güneşlendirdiğin kap akvaryumundan daha küçüktür. Hem böylece ; -Akvaryumun kirlenmiyor. -Ortama alıştıkları için yadırgamıyorlar -Ve hep orda yedikleri içinde o kapta beslenceklerini gayet iyi anlıyorlar bir yerden sonra araştırmaya gezinmeye başlıyorlar. Birde o güneşleşlendirdiğin yere taş ve benzeri şeyler koyma.Kaplumbağalar çok meraklı hayvanlardır.Dikkatlerini dağıtma derim.
Aredrum çok güzel bir yöntem bundan sonra kullanıcam umarım işe yarar.Teşekkür ederim.
öncelikle tavsiyerde bulunan arkadaşlara çok teşekkür ederim söylediklerinizi dikkate alıyorum. Şimdide farklı bi sorun var kapluşumun bacağında kadifemsi beyazlık oluştu mantardan şüphelendim sanırım tam güneşlenemediklerinden kaynaklandı yine telaşlardayım :S
Telaşa gerek yok mantar olmama olasılığı kuvvetli. Doğru teshis çok önemli. Kadifemsi sözü , ciltte oluşması ve bölgesel oluşu bana da mantarı anımsatıyor ama direk gözümle görmeden emin olamam. Nasıl kadifemsi , çok ufacık tüylü gibimi mesela. O bölge daha değişik ve daha kötü kokuyormu ? Net bir fotoğraf koyabilirsen daha iyi yorumlarız. Cep ile çekilen fotoğraflar pek işe yaramıyor. O bölgeyi iyice kurut. En az 1 -2 saat kurusun. Mantarsa , iyotsuz % 10 luk kaya tuzu çözeltisi ile silmek ve kurutmak lazım ama mantarmı gerçekten emin değilim. Akvaryumculardan mantar ilacıda alıp beyaz bölgeye sürerek kullanılabilirse de en etkilisi iyotsuz tuz dur. Sofra tuzu olmaz yanlız.
ayağında koku yok tüylü gibide durmuyo leke gibi resimde görüldüğü gibi bu beyazımsı şeyler kabuktada var çok küçükkende olmuştu fakat hemen kendiliğinden geçmişti bu seferki büyük ve bi kaç zamndır devam ediyor tuzlu su tedavisnemi başlamam gerekir
kabuğundada sorun olduğunu sanıyorum beyaz kadifemsi şeyler var özellikle uç kısımlarda resimi makinayla çektim umarım iyidir