Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağa Akvaryumlarında Işıklandırma
Kaplumbağa Akvaryumlarında Işıklandırma
Kaplumbağa akvaryumlarında aydınlatma amacından bağımsız olarak, temel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için kuru bölge üzerine yönlendirilmiş iki tip lamba kullanıyoruz; bir ısınma lambası ve bir UVB lamba.
Yarı sucul canlılar olan sliderlar, zamanlarının büyük kısmını suda geçirmelerine rağmen, doğada da hergün birkaç saatlerini kütük, kaya gibi kara parçaları üzerinde, güneş altında gerine gerine yatarak geçirir. İşte bu iki lamba, güneşin hem ısı verme özelliğini hem UVB ışınlarını kombine etmemizi sağlayarak akvaryumdaki kuru bölgeler üzerinde güneşi taklit etmemize ve karada geçirmeye ihtiyaç duydukları ortamı temin etmemize yardımcı oluyor.
Isınma Lambası
Isınma lambasının amacı kuru bölgeyi sudan birkaç derece daha sıcak tutmak ve böylece kaplumbağanın kuru bölgeye çıkarak gerine gerine yatıp tamamen kuruyabilmesini tetiklemektir.
İdeal kuru bölge sıcaklığı 32-34 derece civarındadır ve bu sıcaklığı sağlamak için ısı veren herhangi bir ampul kullanabiliriz. 40-60-75 watt değerinde, normal, spot veya softone bir ampulü, kuru bölgeye 15-20 cm. uzaklıktan, bir masa lambası ya da akvaryumun camına asılabilecek mandallı lambalar ile tam olarak kuru bölgeye doğru yönlendirmeliyiz.
Sürekli olarak kuru bölge sıcaklığını ölçmek ve kaplumbağanın davranışlarını takip etmek, doğru mesafeden doğru bir ampul kullanıp kullanmadığımızı bize gösterecektir. Kuru bölge, sudan sıcak olmazsa kuru bölgeye çıkmazlar zaten; kuru bölgeye çıkma davranışlarına göre mesafeyi ve ampulün watt değerini ayarlayabiliriz.
UVB lambaların ülkemizde şu an için sadece floresan şeklinde bulunması ve floresanların yeterli sıcaklığı sağlayamaması sebebiyle doğada güneşin karayı ısıtmasını işte basitçe bu ısınma lambalarıyla taklit edebiliyoruz.
Sıcak bir kuru bölgede tamamen kuruyarak yatmaları mantar, alg gibi sürekli nemli kalmaktan ileri gelen kabuk hastalıklarının önüne geçmek için son derece hayati. Bu lamba gece-gündüz dengesini oluşturacak şekilde 12 saat kadar açık tutulmalı.
UVB Lamba
UVB lambalar, ülkemizde şu anda sadece tüp floresan şeklinde bulunuyor, yani ısı vermiyor ama kabuk gelişimi için çok önemli olan güneşin UVB ışınlarını bir miktar vererek kaplumbağanın vücudunda D3 vitamini sentezlemesini sağlıyor.
Her UVB floresan, çok daha büyük oranda UVA da içerir, bu floresanlar sürüngenler için özel olarak üretilmiş olup ülkemizde şu an sadece Sera (Terra UV special), Hagen Exo-Terra (Repti Glo) ve Sylvania (Repistar) olmak üzere 3 markada bulunmaktadır.
Bu floresanlar markaya göre 14 watttan 48 watta kadar farklı watt değerlerinde olabilir ve bu watt değeri lambanın uzunluğunu belirler (ülkemizde 14, 15, 18, 30, 36 watt bulunuyor şu an); akvaryumun boyutlarına göre uygun uzunlukta olan herhangi biri seçebiliriz.
Bizim için önemli olan lambanın UVB yüzdesi ve %4-5 UVB oranına sahip floresanlar kaplumbağalar için idealdir. Markaların yanında yazan “5.0”, “4.0” bu UVB değerlerini ifade eder.
UVB yerine yanlış bir lamba çok sık alınıyor, bizim için gerekli olan UVB lambaların üzerinde sürüngen resimleri olur; UVB ve UVA değerleri yazar; elektrikçilerde, küçük petshoplarda bulmak çok zorken internet üzerinden satış yapan büyük petshoplardan temin edilebilir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, bu floresan tam olarak kuru bölge üzerine yönlendirilmiş ve kuru bölgeye en fazla 30 cm. uzaklıkta olmalıdır.
Markaya bağlı olarak bu floresanların ömrü 6-12 aydır, bu süreden sonra özelliklerini kaybederler, yenisiyle değiştirmek gerekir.
Floresanı aldıktan sonra kendiniz ya da bir elektrikçide bir blast ve starter bağlamalı/bağlatmalısınız. Bundan sonra akvaryumunuza uygun bir şekilde kuru bölgenin üzerine ısınma lambasıyla birlikte yerleştirerek günde 6-10 saat süreyle kullanabiliriz.
Bir ipucu, süreleri ayarlamak için zaman ayarlı prizler kullanmak çok büyük kolaylık.
Bu iki lamba arasında daha öncelikli olması gereken ısınma lambasıdır, epey pahalı ve kısa ömürlü olan UVB floresanları ise imkanınız varsa almanız tabi ki çok iyi olur. Yukarıda değindiğimiz gibi UVB floresanlar güneşin doğal olarak yaydığı UVB ışınlarını vererek vücudun kendi kendine D3 vitamini sentezlemesini sağlıyor ve D3 vitamini de alınan kalsiyumun bağırsaklarda emilimini gerçekleştiriyor; bu süreç sağlıklı kabuk gelişimi için gerçekten hayati. Dolayısıyla bu floresanlar güneşin küçük bir taklitçisi gibi. Düzenli olarak, doğrudan (arada akvaryum/pencere camı olmadan) güneşlendirme imkanının olduğu yaz günleri için ise çok gerekli değil. Kısacası D3 vitaminin vücudun kendi üretmesi için ilk alternatif güneş; o yoksa (ya da kış için) UVB floresanlar uygun olacaktır. D3 vitaminini almalarını sağlayacak bir diğer yol ağızdan direk olarak D3 vitamini almaları, ancak bu sadece güneşlendiremeyen ve UVB floresan alamayacaklar için son çare; zira UVB yoluyla vücudun kendiliğinden D3 vitamini üretmesi sağlanırken, bu son alternatifte suni olarak ağızdan doğrudan veriliyor ve dozaj konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor.
Not 1: Bu yazının yazıldığı 31.05.2008 tarihinde ve düzenlendiği 10.07.2008 tarihinde ülkemizde henüz sadece tüp şeklindeki, uzun floresan tipinde, sıcaklık vermeyen UVB’ler bulunmaktadır. Kompakt floresanlar, MVB’ler vs. piyasaya girerse yazıda güncelleme gerekecektir.
Not 2: Fotoğraflar kendi kaplumbağama ve akvaryumumuza aittir :).
Yine şapka çıkarılacak bir çalışma olmuş eline sağlık Pınar.
sanırım bende yanlış olan birşeyler var. Ben tasarruf lamabası olarak bilinen lambalardan kullanıyorum.Peki bunu yanına ek olrak almam gerekn hangisi?
Teşekkür ederim deryailesezer :) Aredrum, tasarruf lambaları pek ısı vermiyor sanırım ama kuru bölgenin sıcaklığını ölçtüğünüzde 31-33 derece gibi olmasını sağlıyorsa (sanırım yazın bunu daha rahat sağlayabilir, kuru bölgenize de epey yakın duruyordu bu lamba hatırladığım kadarıyla), bu kapluşlarınızın ısınma lambası olmuş oluyor. Bu sıcaklığı sürekli kontrol etmekte fayda var, mesela yazın uygun olan ampul kışın yetersiz kalıyor uygun sıcaklığı sağlamakta. Eğer güneşlendirme imkanınız yoksa almanız gereken ek lamba da UVB floresan olmuş oluyor bu durumda.
güncel kalsın