Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Terraryum yada paludarium değil arkadaşlar
Aşağı yukarı tüm forumlarda çokça yapılan bir hata var. Su kaplumbağası terraryumu deniliyor bu hatalı bir kullanım. Bir anlamda kedi akvaryumu demek gibi birşey oluyor.
Çünkü terraryum (terrarium) latince terra = toprak ve vivarium = yaşam alanı kelimelerinden türetilmiş yani su olmayan kuru alan demek. Daha ziyade kertenkele , kara kaplumbağası yada iguana yaşam alanları için kullanılır. Benim kara kaplumbağam Pikonun terraryumu var mesela.
Akvaryum aqua = su , paludarium ise palus = fazlaca sulak alan , bataklık kelimelerinden geliyor. Akvaryum da kuru bölge olmaz. Paludarium ise yaşayan canlılara sahip hem sucul hemde kuru alanı olan izole yapay ortamlar için kullanılıyor.
Bizim su kaplumbağalarımız için yaptıklarımız sadece akvaryumdur . İçinde irice bir taş yada platform olması onu terraryum yada paludaryum yapmıyor.
uzun zamandır tam manalarını bilmek istediğim kelimelerdi teşekkürler...
Üstad isminin ne önemi var içi su dolu büyükçe bir kap olsun o bile yeter :)
Sana gerçekten çok teşekkür ederim frozen,beni büyük bir dertten kurtardın.Ben eski adıyla iş-teknik yeni adıyla Teknoloji-Tasarım öğretmeniyim.Bu yıl bir öğrencim ilginç bir icat yaptı:Alt katında balık,üst katında bitki yetişen bir akvaryum....Ödevini teslim alırken "çok güzel ama bunun üst katına akvaryum değil başka bir ad veriliyor" cümlesini kurdum :) kurmaz olaydım....çünkü bü noktada bitki fanusunun adını söylemem gerekti...öğrencilik yıllarımda fen dersini severdim ve bu bitki fanusları ilgimi çekip aklıma teraryum olarak yerleşmiş...Lakin forumlarda benimde kafam karıştı ve terraryumun kaplumbağa akvaryumu olduğuna ikna oldum....Sonuç olarak öğrenimin "bitki fanusuna ne denir" sorusuna uzun araştırmalarıma rağmen yanıt bulamayıp sinir olmuştum....TEŞEKKÜRLER eylülde geç de olsa cevap verebileceğim :) hem de ayrıntılı olarak.....
Merhaba adapina
Sanıyorum öğrencinizin projesine bitki akvaryumu demek daha doğru. Eğer paludarium diyerek internette arar ve bakarsanız göreceksiniz paludariumlar yarı bataklık gibi yaratılmış izole ortamlar. Nano paludarium denen içine bitki konulmuş sudan dışarı taşırılmış adeta ikebana tarzı bazı oluşumlar da var ama bana göre paludarium tanımına uymuyor.
Paludariumda birbirini destekleyerek yaşayan 2 bölge olmalı yoksa suya bir iki balık atıp bir iki bambu sokarak paludarium yaptım demek bence yanlış oluyor. bu manada gidersek korkarım yakında içinde çiçek olan vazolarımızda paludarium demeye başlayacağız.
Hem karasal alan kendi kendine yetebilmeli hem sulak alan kendi kendine yetebilmeli hemde bu 2 faklı alan doğadaki gibi birbiriyle uyum içinde olmalı.Bu iki sistem birbiriyle ilişkili olmazsa kullanılan deyim havada kalıyor.
Paludarium herkesin hayali ama o uyumu sağlayabilmek göründüğü kadar kolay değil malesef. Yaşayabilen bir eko-sistem yaratabilmek için çoğu kez arka ciddi ve yapısal donanımlar kullanmak gerekiyor.
Kusuruma bakmayın , gene gereksiz ukalalık yaptıysam af ola...
Tekrar teşekkürler frozen... şimdi daha bir aydınlandım :) İlgilenen öğrencilerimle birlikte bir paludarium oluşturmaya çalışmak fikri beni heyecanlandırdı.Umarım başarabiliriz...
Adapina hoş bir meşgale olacaktır.
Bu konunun araştırması bile öğrenciler için kendi başına bir öğretim sayılır. Hangi bitkiler olur , hangi canlılar olur ve bunlardan hangileri bu tür proje için seçilebilir gibi araştırmalar.
Konuya bir başlangıç olması ve fikir vermesi açısından kaliteli bir siteden bu tür bir projenin aşamalarını gösteren bir link koyuyorum. Projenin son rötuşlarındaki yapışkanlı naylon kaplamasını beğenmesemde , işe başlama açısından değerli ipuçları veren başarılı bir arazi modeli yapılmış. Bitkilendirme kısmına herhangi bir eleştiri getirmeyeceğim dışardan bakıldığı gibi değildir zor iştir. Bnimde ufak ve şelaleli bir arazi modeli denemem oldu sonucunu getiremedim oradan biliyorum. Şelale kolay da doğal görünüm sağlamak zor. Uzaktan kolay gözükse de insan işin içine girince herşey değişiyor. Üstelik kişisine göre zevkler ve renkler çok değişir. Biz internette çok sayıda profesyonel süper paludariumlar gördüğümüz ve kıyasladığımız için amatör projelerde ki bitkilendirmeler bize yetersiz gözükebiliyor. Bu tür projelerde bitkiyi ekmekten daha önemlisi onu bu tür bir sistem içerisinde uzun süre sağlıklı olarak yaşatabilmek.
Firefox 3 ile forumda aktif link satırı yaratamıyorum , bu yüzden ancak kopya yapıştır yöntemi ile linke girebilirsiniz
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1953
Şimdiden kolay gelsin..