Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
Kaplumbağamdaki Davranış Değişikliği!
merhabalar herkese; Uzun zamandır Konya`da üniversite eğitimimi tamamlamaya çalıştığım için kaplumbağalarıma evde ailem bakmaktaydı, gitmeden önce onlara yani Osman&Zarife`ye bütün imkanları sağlamaya çalıştığım. Ancak dört ay sonra döndüğümde Osmanın büyük bir hastalık atlattığını öğrendim ve bu durumdan etkilenmemem için beni haberdar etmemişler ancak götürdükleri veteriner de pek bilgili biri değilmiş. Bacaktan iğne yapmış ve göndermiş ancak ben pek güvenemedim. Çünkü Osman eskisi gibi yaramaz değil, eskiden yaramazlığı Zarife`yle boy ölçüşecek kadar fazlaydı ama artık değil, fazla haraketsiz fazla dikkatsiz bazen yem yemek istemiyor, ve birde yürütmeye çıkardığımda arka ayaklarını sürüyerek yürüyor artık tam manasıyla arka ayaklarını kullanmıyor. Osman 215 gr. Zarife ise 310 gr. (genellemedir) Osmanı bu hafta içi Kadıköye zamanında zarifeyi götürdüğüm forumdada sıkça mesajlaştığımız veteriner arkadaşın yanına Melek Hanıma götüreceğim ancak ondan önce hafta içine kadar yapmam ve almam gereken bir önlem var mı acaba ?
Osmana üzüldüm Bu konuda benim bir sözüm yok malesef çünkü ne olduğunu bilemiyorum.
Peki sudaki durum nasıl yüzerken nasıl davranıyor. İnşallah sinirsel bir rahatsızlık değildir halledilebilir zamanla geçebilir birşeydir. Forumda bir zamanlar kara kaplumbağasının arka bacaklarında sorun olduğundan kuşkulanan bir bayan vardı ama o sorun zamanla kendi kendine geçmişti. İnşallah buda öyledir zamanla geçer. Ufak ufak arka bacaklara fizyoterapi gibi çekmeden sıkmadan bir çeşit masaj yapılsa yararı olurmu acaba.
Kaplumbağa tedavilerindeki zafiyet şuradadır. Aslında ne olduğunu doğru anlamak ve kesin tedavi yapabilmek için durumuna göre kan yada dışkı tahlili veya röntgen gerekir. Tabiki kimse 10 ytl ye aldığı kaplumbağası için bu masraflara giremez bu yüzden bacaklarda sorun nedir , iskelet sistemindemi arıza var örneğin raşitizm başlangıcımı , sinirsel yada kaslarda bir problemmi var yoksa başka bir sorunmu var bilinmiyor. İş burada dış görünüş ve kuvvetli bir tahmine dayalı olarak yürüyor. İşte bu açıdan kaplumbağaların tedavileri zordur. Heleki forumlardan uzaktan görmeden , gerçekten işe yarar birşeyler yazmak ( bu tabiri üzerimede alıyorum ) biraz deli işi.
Aklıma gelmişken kaplumbağanıza veterinerde müdahele edilirse mutlak ne iğnesi yapıldığını ve dozunu öğrenin bu sizin hakkınız söylemek zorundalar. Bu bilgi mesela başka bir veterinere daha gittiğiniz zaman söylenmesi gereken bir bilgidir.
Geçmiş olsun kolay gelsin.
İlgin için teşekkür ederim frozen; - yüzerken herhangi bir problem yok o kadar ciddi bir olay olduğunu tahmin etmiyorum ancak eskisi gibi atik değil, ama bir problem olduğu gerçekki o da şu eskisi gibi yaramaz değil, ısıtıcı lambanın altında çok durmaya başladı ve eskisi elime saldırmıyor hayvan ancak zarifede hiç bir problem yok osmanın 1.5 katı olmuş durumda nerdeyse ve osman sanırım ondan korkuyor...
Belki faydası olur ve içini rahalatır diye bizimkilerin benzer durumundan bahsetmek istedim. Yaklaşık 3.yaşlarına girecek olan kaplumbağalarımdan dişi olan son 1 yıldır (7-8 aydır çok daha belirgin) aşırı şekilde büyüdü. Akvaryumun dengesi bu büyüme doğrultusunda tamamen değişti. Eskiden ikisi de fırıl fırıl dönüyor birlikte eğleniyor yemeğe saldırıyor, güneşleniyorlardı. Şimdi sanki bir hiyerarşi mevcut, öncelikler hep dişi olanın. Erkek daha bir uzakta kalıyor ve sırasını bekliyor. Tabi ki hala birlikte vakit geçiriyorlar, ama erkek kaplumbağamın eski "bitirim, mahalle kabadayısı" havası sönmüş, biraz daha ağırbaşlı "minyon tipli", "tıknaz" bakkal çırağı modeline dönüşmüştü artık. Seninkilerde benzer bir gelişim olabilir. Tabi ki bilgili bir veterinere hastalık ihtimalini araştırtmalısın. Benimki sadece ufak bir benzerlik hatırlatması. Geçmiş olsun.
merhabalar... yasdal anlattığın durum aynı şekilde kaplumbağalarım içinde geçerli artık belirleyici olan her daim dişi taraf :S ilk başlarda anlam verememiştim o yüzden veterinere götürdüm ancak veterinerde hayvanların ikisininde sağlıklarında problem olmadığını söyledi. Sanırım bu durumda Kırmızı yanaklı su kaplumbağlarında genel bir davranış değişikliği mi söz konusu acaba :) neyse yasdal, frozen ikinizede teşekkür ederim...