Hepsievcil

Sürüngen Forumları > Kaplumbağa

Mesaj Ekle

Kabukta beyaz lekeler

Arkadaşlar, foruma kayıt olmuş ancak uzun zamandır hala aktivasyonu gelmemiş bir arkadaşımız başka bir siteden bana ulaşarak bu konuyu danıştı. Durum böyle olunca konuyu burada kendisi adına benim açmama karar verdik, çok tipik olmadan ben hala çok anlamıyorum mantar mıdır başka birşey mi, konu hassas, doğru düzgün bilip bilmeden yanlış birşey söylemiyim.  

Akvaryumda iki kaplumbağa olarak bakılıyorlar (kapşon ve papyon :), filtreleri, ısıtıcıları, kuru bölgeleri var. En üstteki şerit gibi renk kaybı ikisinde de varmış ve deli gibi kayaya kabuk sürtüyorlarmış, ama kayanın da fotoğrafını gördüm, oldukça düzgün birşey, öyle girintili çıkıntılı kayalardan değil. Ama işte miniklerden birinde bu ortadaki beyazlığın yanlarındaki küçük beyazlıklar da yeni çıkmış. Kadifemsi doku ve kötü koku yokmuş. Kubilay Bey çok endişeli ve ilgili. Konuyu buradan takip edecek, onun iletmek istediklerini ben aktaracağım.

Fotoğraflar:

img

pinar1112

18 yıl 2 ay 26 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Çok endişeye gerek yok mantar değil , bu duruma daha ziyade renk kaybı discoloration deniyor pek çok kişinin kaplumbağasında bebeklikten ergenliğe geçiş esnasında oluyor.
Renk kayıpları bazen kabuk değişimi esnasında oluyor. Üstteki yarı mat karoten tabaka esas kabuk yapısından ayrılıp çok hafif kalkıyormuş araya hava girince böyle gözükebiliyormuş. Renk kaybı için golden spot diye bahsediyorlar. Ben durumu buna benzettim.
Birde kabuktaki lokal renk kayıpları için minareal deposit diye bir tabir kullanılıyor sebep olarak ağırlaşmış su yani fazla mineral eriyiği bulunan suyu gösteriyorlar. Özellikle suda erimiş kalsiyum ve mağnezyum fazlalığı varsa kabukta böyle lokal renk kaybı yapabiliyormuş.
Sonuçta büyük bir sorun değil ve sanıyorum zamanla geçiyor ama genede endişelenmeden dikkat edilmesi gereken bir durum var. Kaplumbağa direk güneş alıyormu yada ağızdan D3 vitamini veriliyormu yada uvb lamba varmı , kalsiyum katkısı kullanılıyormu ,kullanılan yem nedir filan gibi kabuk yapısı ile ilişkili konular gözden geçirilmeli gerekiyorsa biraz değişikliğe gidilmeli. Mesela vitamin kullanımı yoksa başlanabilir yada fazla vitamin veriliyorsa azaltılır. Kuru bölgesi vardır ama çıkmıyordur bu konuda gözden geçirilebilir.
Tekrar yazıyorum endişeye gerek yok. Kabuğun tek bir noktasında lokal bir renk kaybı olsaydı bence daha şüpheli bir durum olurdu. Doğru bakım kurallarına uyulursa zamanla açık yeşil renk kahverengiye doğru dönüşecek o rek kayıpları ortadan kalkacak.
Bunlar benim düşüncelerim. Yol göstermesi açısından yazdım konuyu en iyi Kubilay bey değerlendirebilir. 
Durum takip edilip gelişmeler hakkında bize resimli bilgi verilirse iyi olur.

img

frozen

19 yıl 7 ay 2 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Teşekkürler frozen, burda zaten fikri alınmak istenen kişi sendin biliyorsun :). Kubilay Bey`e linki gönderdim, takip ediyordur sanırım, bizi gelişmelerden haberdar etmesini umuyorum, korkulacak birşey olmamasına sevindim.

img

pinar1112

ÖZEL MESAJ

Kapşon ve Papyon kabuk değiştirmeye başlamış, kabuklar kalkıyormuş. Kubilay Bey kabuklarını fırçaladıkça kabuklarının rengi değişiyormuş, kabuk arasındaki siyah çizgiler baya kalınlaşmış, şimdilik hiçbir problem yokmuş, ayrıca teşekkür ediyormuş Frozen :)

img

pinar1112

ÖZEL MESAJ

Özür dilerim bu mesajın devamını gözden kaçırdım bende teşekkür ediyorum. Kaplumbağaların kabuklarının yeni hallerinin fotoğraflarını da foruma yan yana koyabilirmiyiz acaba. Halkalar arasındaki koyu bölgelerin kalınlaşması da zaten büyüme işareti.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

şevketin de böyle :( 18 ağustosta alalı 1 yaşında olacak onunda kabuğundaki siyahlıklar çok gelişti o beyaz şeyler bnmkindede var koku yok ama o beyazlıklar heryerinin kapladı kabuğunun..Kenarlarının bile. acaba mantar mı :( yoksa ergenlik mi:)yoksa hergün 1 ya da 2 saat akşam 5ve ya 6 gibi üneşlendiriyorum ondan mı oluorr ??

img

rüstemşevket

17 yıl 7 ay 23 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ

Kapşon ve papyon gibi kabuk atacaklardır. Biraz daha gözlemleyin hemen telaş etmeyin. Mantar zaten bölgesel yuvarlaklar şeklinde olur.

img

frozen

ÖZEL MESAJ

bende bu tarz bir sorunu kabuk değişimi öncesinde görmüştüm.Anlattığınız gibi kabuklarını surekli kayaya sürtüyorlardı.Şimdi kabuklarını değiştirdiler ve hiç bir iz kalmadı o yüzden frozenın da dediği gibi endişelenmeyin.

img

huleyn

17 yıl 5 ay 4 günlük üyedir.

ÖZEL MESAJ