Sürüngen Forumları > Kaplumbağa
BU CİNSİ BİLEN VAR MI?
Arkadaşlar ben kaplumbağamı yeni aldım ve ne yazıkki şu adını söylemek istemediğim kaplarda duruyor.Ve hepsinden önemli ben kaplumbağamın türünden şüpheliyim?Su kaplumbağlarına baktım yada besleyenlere sordum ama ne yazıkki benimki kadar uzun kuyruklusu yok.BU gerçekten bir su kaplumbağasımı?
Birde nedense birşey yemiyor.Oysa çok hareketli hasta gibide durmuyor acaba ortama alışması mı gerek.Beni bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
Büyük ihtimal yerli dere kaplumbağası Benekli kaplumbağa Emys orbicularis. Resimden çok iyi anlayamadım. Kafasını boyun kısmı gözükecek şekilde çeker foruma koyarsan kesin söylerim.
Doğadan toplanması ve satılması yasaktır onu doğadan koparana ve satana ve bu duruma sözde yasak koyan ama engel olmak için hiç birşey yapmayan yetkililere de yazıklar olsun.
Beni yanlış anlama sözüm asla sana değil zaten bu durumu bilemezdin.
Kırmızı yanaklılara göre çok daha ürkek ve dayanıksızlardır bu yüzden satıcılar daha ucuza hemen ellerinden çıkarırlar. Aşırı büyürler , çok ürkektirler sürekli saklanmak isterler. Pek çok kişinin elinde hemen öldüklerini biliyorum. İnşallah sen yaşatırsın.
Yazdıklarını okuduğum da gerçekten üzüldüm.çünkü ben sürekli bakabileceğim bir kaplumbağa istemiştim. Onu izmirden getirtdiklerini söyleyen satıcıya geri vermek yerine yinede en iyi şekilde bakmayı deneyeceğim.
Anlattıklarına aynen uyuyor; ürkek tavırları var ve sanırım alyanakda değil.
Şimdi onun için en iyisi ne yapabilirim?Çünkü yemlerinide yemiyor.
Alyanaklarla aynı ortam şartlarında mı bakmalıyım?
Yada kendine özel başka şartları varsa bunlarıda yazabilirsen ne yapmam gerektiği konusunda bir yolum olur. teşekkürler
Resimlerin kenarlarında ayıplayacağımız bir şeylermi var ? Neden kapatmaya çalıştığını pek anlayamadım !
Bu kaplumbağa % 99 Benekli kaplumbağa. Yani cinsi Emys Türü de E. orbicularis.
Yem olarak ne verdin markası nedir. Eğer hiç bir şey yemiyorsa yağını iyice ayıklayarak kıyma yada gene yağsız haşlanmış tavuk eti dene ama bunu sürekli değil şu an mutlaka birşey yemesi için yapacağız. Çünkü yemezse kısa süre sonra ölür. Kıyma ve et çok doğru besinler değil. Gıdaları verince yanından uzaklaş hatta odadan bile çık.Sürekli yanında durma çünkü şu anda çok korkuyor
O kaplumbağayı yanan bir lamba ile biraz ısıt gerçi bunlar kırmızı yanaklar kadar tropik canlılar değildir ama ısı kaplumbağaların metabolizmalarını ve bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirir. Yemeye başlar ve yaşarsa en kısa sürede büyük bir akvaryum ve doğru dürüst bir filtre al çünkü sağlıklı bile olsa o fanusta yaşaması mümkün değil.
Benekli bebeğe acil iştah ve sağlık dilerim şu anda bir ihtimal hastalanmaya başlıyacak ayrıca korku sebebiyle ağır stres altında olduğunu düşünüyorum.
Akvaryum,ışık,filtre ve daha ne gerekse bunları en geç yarına kadar tamamlamış olurum.Ve hatta fotoğraflarını burda yayınlarım.Çünkü onun kötü bir sonu olmasını asla istemiyorum. ilk an için yutamayacağı büyüklükte taşlar aldım.fazla değil ama bir kısmına koydum onlardan sanırım onları sevdi konaklama yeri oldu orası. Katkılarınla çok daha güzel şeyler yapabileceğime inandığım için burda yazıyorum. Bana verilen yem -ne kadar doğru bilmiyorum-; sanyu turtle food markalı bir yem.Koyu yeşil, hoş kokmayan bir yem.Paketin üsündeki alyanak kaplumbağa resmi sanırım temsili birşey,yoksa benekli kaplubağaya özel yemler mi var? Eğer varsa hemen alırım. Dediğin gibi,-sitedende de araştırdığım kadarıyla-yağsız kıyma verdim.Nasıl kapıyor anlatamam:)Ne kadar versem yiyecek gibi bir hali vardı. Fakar yinede dokunması ihtimaline karşın kararında bıraktım. Ama bu böyle gitmez bana onun yiyebileceği doğru bir yem şart? Yada kıyma dışında alternatif başka neler verebilirim? Şundan şüpheniz olmasın onun için en iyisini yapmak istiyorum.Güzel bir ortamda büyüsün istiyorum bu ortamada çok yakında kavuşacak ama şuan tek sorunum yemek yememesi???:(
İşte burada maddiyat önem kazanıyor. Bunların yemleri pahalıdır ve yermi yemezmi malesef denemeden bilemeyiz.
Sera ve Tetra nın kaliteli yemleri var. Ayrıca gene bu iki firmanın ve ek olarak Beapharın kaliteli ve tabiki biraz pahalı multi vitaminleri de var.
Et yiyorsa çok iyi sevindim çünkü şu an iyi kötü birşeyler yemesi lazım. Kıyma ve tavuk eti hemen yer yemez dokunmaz ama sürekli kullanılmaları halinde ilerisi için sağlık sorunlarına yol açabilirler. Hızlı büyümek , böbreklerin yorulması ve iflas etmesi yada kabuk deformasyonu piramitleşme gibi sorunlar.
Kusuruma bakma ama esas problem olan konu ilk günler ve donanım meselesi değil. Ona çok iyi baksan , çok uğraşsan ve çok sevsen bile eğer yaşarsa gerçek problem 2-3 sene sonra başlayacak.Belkide 1 sene sonra bu biraz sana ve yaşantına da bağlı. Şu an onu seviyorsun ama inan bana 3 sene sonra artık sevmeyeceksin. Bitmek bilmeyen zahmetli bakımından , çözümü zor ve masraflı sorunlarından ve hayatına getirdiği kısıtlamalardan dolayı bıkacak artık ondan kurtulmak isteyeceksin. Çünkü o hep sana muhtaç olarak senden hizmet bekleyerek yaşayacak Sen ondan bıktığında o hala yaşamaya çalışıyor olacak , hemde daha ergenlik çağına bile gelmemiş olarak.
İşte su kaplumbağası almayın eğer doğru dürüst bakarsanız çok uzun yaşarlar , evde bakımları zahmetlidir , adeta insanı tüketir , ne kadar severseniz sevin bu işe hiç başlamayın dediğimiz o sinsi düşman o zaman ortaya çıkacak. Herkesi bu konuda ilk baştan uyarıyorum bu yüzden burada da yazdım kusuruma bakma.
Yardıma ihtiyaç duyduğun zaman eğer bildiğimiz bir konu ise buradan hepimiz yardımcı oluruz. Çünkü bende o minik kerataları çok seviyorum ama aynı zamanda çokta acıyorum..
Kolay gelsin
"Çünkü o hep sana muhtaç olarak senden hizmet bekleyerek yaşayacak" demişssin ya; ben onun bu muhtaç yanını çok iyi farkındayım ve bu yüzdende onun için elimden gelenin en iyisini yapacağım yapacağım.Bu konuda sorun olmayacak. Şimdilik ona başka karides, elimdenkinden farklı birkaç yem daha aldım. Onları vereceğim.Karides konusunda bir sorun olur mu onu merak ediyorum? Işık konusundada sana çok teşekkür etmem gerek buna ihtiyacı varmış.o hallerini görsen bana hak verirdin:) Bir de doğrudan güneşe çıkarmak konusunda; -Bunu kaç günde bir yapmalıyım? -Ve güneş altından ne kadar kalması lazım? teşekkürler tüm yardımların için...
Aredrum
Tüm olumsuzluklara karşı onları yaşatmayı becereceksin galiba :)
Seni üzmemek için hemen söylemek istememiştim ama değişik türlere meraklı bir arkadaşım gidip özellikle 2 tane benekli kaplumbağa almıştı. Tüm ilgisine ve bilgisine ramen birşey yedirememişti ve birkaç gün içinde ölmüşlerdi.
Güneş ışığı daha doğrusu UVB ışını kendi vücudunda D3 vitamini sentezlemesi için gerekli. Bu açıdan düzenli olarak güneşe koymak çok yararlı ama ufak bir kap içinde güneşe koyarsak güneşin altından kaçamayacağı için aşırı ısınır ve o ısıyı atamazsa zarar görür hatta ölebilir. Doğal yaşamda aşırı ısındıkları zaman ya suya giriyorlar yada gölgeye çekiliyorlar ve bu şekilde aşırı ısınmayı kontrol edebiliyorlar. Bu açıdan ya bu kontrolu ona vererek güneşlenirken istediği an altına kaçabileceği gölge bir alan yaratmamız lazım yada bu kontrolu biz devralmalı ve bu zorakki güneşlendirme esnasında sürekli yanında durmalıyız. Tam bir vakit vermek yanlış olur ama güneşin durumuna ve sıcaklığa göre 15 dakika - 30 dakika yada mesela hafif akşam güneşiyse biraz daha fazla güneş altında tutabilirsin. Süreyi onu hareketlerini gözlemleyerek belki kabuğuna dokunarak belirleyebilirsin.
Bazen bu kaplumbağalar daha güneşe çıkar çıkmaz kaçmaya çalışırlar onun sağlığı için bir çocuğa acı ilacı zorla içirir gibi azıcık kısa süreli metazori güneşlendirme yapılabilir ama bu dediklerim hep bir miktar tecrübe ve kişisel insiyatif gerektiren konular. Aşırı güneşin zararlı olduğunu ve ne kadar sıcak sevselerde gölgeye ihtiyaç duyduklarını bilmek önemli , gerisini kişi kendi hayat tecrübesiyle halledebilir
Doğal güneş ışığı tabiki çok daha faydalı ama D3 vitaminini besin yolu ile ağızdan direk olarak verebilmek te mümkün. Sera ve Tetra kuru mamalarda D3 vitamini katkısı vardır ama ek olarak haftada bir gün kuru mamalarına 1-2 damla Devit3 damlatabilirsin. Özellikle güneş ışığı alamayacağı kış aylarında
Önemli bir başka konu güneşlendirme esnasında arada cam olmaması lazım. Diğer önemli bir nokta yanlız başına bırakılan kaplumbağaları karga yada martı gibi kuşlar yada kediler kolayca kapıp kaçabiliyor.
Kurutulmuş karides pek çok kaplumbağanın severek yediği bir besin kalsiyum içerdiği için mutlaka verilmeli , inşallah seninkilerde yer.
Kolay gelsin
OLMUYOR OLMUYOR OLMUYOR!!! 70 LİTRE BİR AKVARYUM, KOCAMA BİR KAYA VE BÜYÜK ÇAKIL TAŞLARI,FİLTRE VE YENİ BİR ARKADAŞ...bunların hepsini denedim ama yinede yemiyor. ama kıyma versen beni bile yiyecek.onada alıştırmak istemiyorum.ama açkalsın sonunda nasılda yiecek gibi boş bir düşünceye uymakta istemiyorum. Çünkü daha kötü olacak. EN SON VE EN SON ÇAREM D3 VİTAMİN VE SERA YADA TETRA KURU MAMALARI... dana ne yapabilirim. ACABA TERARYUMUN ISISINDA MI BİR PROBLEM VAR? YAZIN PEK İHTİYACIM OLMAZ BU HAVALRDA DİYE ONU ALMADIM ACABA BİRTANEDE ISTICI MI ALSAM?ÇÜNKÜ KABLUMBAĞAM HİÇ DIŞKILAMYOR? başka hiç olasılığım kalmadı..peki ne olucak yani tüm bunlarda olmazsa öylece bakıp seyredekmiyim? yoks sürekli kıyma vererek ben mi kyacağım onlara?:S düşünmek bile istemiyorum.. sözlerin ve yardımıın bnim için çok değerli..teşekkürler
Dur hemen moralini bozma ve ona kızma.
En azından birşeyler yiyebildiğini biliyoruz demekki hasta değil yada bu iştahsızlık bünyesinden kaynaklanmıyor. Anlayabildiğim kadarıyla yem seçiyor yani o verdiğin kuru maları yem olarak algılayamıyor. O kuru mamaları kıymaya sür biraz kokusu geçsin birde öle dene. Yada sadece bir tek Sera p yada Tetra kuru mama al birde onu dene. Hepsini birden almana gerek yok. Kıyma yediği için iştahsızlığın ısı ile alakası olmadığını düşünüyorum. Birazda haşlanmış tavuk eti dene. Devit3 ün de bir kokusu vardır belki dediğin gibi mamalara damlatırsan oda işe yarayabilir.
Kızmadan sakince denemek lazım düşünürsen o daha bir bebek. Pek çok kişi bu yemek yememe yada seçme durumunu yaşamıştır malesef tam sebebini bilemiyoruz . Mantıken ağız tadı ve alışkanlıklarla alakalı diye düşünüyoruz .
Yeni arkadaş almasaydın keşke bunlar büyüdükleri zaman büyük olasılık birbirleriyle kapışırlar.. :)